Dovedite figuru do savršenstva uz sledeće savete

DOVEDITE FIGURU DO SAVRšENSTVA UZ SLEDEćE SAVETE

mrsava-devojka

Ishrana za mršavljenje

 

Najčešći uzrok gojaznosti je nezdrava ishrana. Ako želite da se otarasite viška kilograma, treba da promenite neke svakodnevne životne navike. Pre svega su to promene u ishrani. Mnogi često govore šta sve ne smete da jedete. Na toj “crnoj listi” namirnica su svakako šećer, slatkiši, razni sokovi, testenine, belo brašno… S druge strane, izbalansirana i zdrava ishrana za mršavljenje dovešće vas veoma brzo do vidljivih rezultata.


Da biste mršavili na zdrav način, veoma je bitno da se prvobitno posavetujete sa nutricionistom, koji će na osnovu vašeg zdravstvenog stanja, ali i fizičkih predispozicija odrediti plan ishrane koji će biti adekvatan za vas. U današnje vreme postoji mnogo saveta i dijeta sa obećavajućim rezutatima, ali imajte na umu da neće svakom odgovarati određena ishrana i namirnice.

 

Suplementi za mršavljenje

 

Koji su odgovarajući suplementi za mršavljenje u vašem slučaju zavisiće od toga koliko često trenirate, da li imate neke zdravstvene probleme i koliko kilograma želite da izgubite. Mnogi greše jer očekuju da će suplementi da reše problem u kratkom roku, ne vodeći toliko računa o ishrani.


Suplementi za mršavljenje se dele na:


• sagorevače masti - koji dovode do ubrzavanja metabolizma i pospešuju izbacivanje vode iz tela. Oni na potpuno prirodan način regulišu nivo metaboličkih hormona. U sagorevače masti pretežno spadaju stimulusi koji u sebi imaju guaranu, zeleni čaj, kofein, l karnitin… Međutim, oni se savetuju tek kada svoju ishranu i treninge dovedete u red. Tada će ovi suplementi biti odlični za dalji napredak.


Sagorevači masti se ne preporučuju ako imate problema sa srcem ili krvnim pritiskom, jer sadrže jake stimuluse i u tom slučaju bi pre njihove upotrebe, kao i kada je u pitanju ishrana za mršavljenje, trebalo da se posavetujete sa lekarom.

 

zena-sprema-zdravu-hranu


• amino kiseline
- posebno su važne u kataboličkim procesima, pomažu ubrzavanje oporavka mišića nakon treninga. Uz to utiču na očuvanje mišićne mase. Posebno se preporučuju amino kiseline kao što su glutamin, L- karnitin i amino kiseline razgranatog lanca (BCAA).


• omega 3 masne kiseline - veoma su bitan suplement kako za mršavljenje, tako i za opšte zdravlje čitavog organizma. Pozitivno utiču na zdravlje kože, krvnih sudova, srca podižući nivo “dobrog” holesterola, dok snižavaju onaj loš. Takođe, uz sve benefite, redovno konzimiranje omega 3 masnih kiselina pozitivno utiče na mršavljenje.

 

Dodatni saveti za lako mršavljenje i gubitak kilograma


Pitajući se šta je najbolje za mršavljenje ne zaboravite da su na prvom mestu ishrana za mršavljenje i suplementi. Međutim, ništa manje bitni nisu ni vitamini i minerali. Proveravate ih i redovno unosite u organizam, posebno tokom izmenjenog režima ishrane i vežbanja.


Gubitak kilograma na zdrav način podrazumeva strpljenje.
Ne zaboravite da rezultati neće biti vidljivi preko noći, ali ne odustajte. Da biste ubrzali proces mršavljenja na zdrav način treba i da:

 

  • Pijete dovoljno tečnosti – vode, nezaslađene biljne čajeve ili napitke sa limunom i đumbirom…
  • Imate vremena za odmor. Vašem telu će posle napornog vežbanja biti potrebno vreme za regeneraciju
  • Brojte kalorije, ali bez gladovanja i rigoroznih dijeta jer ćete tako rizikovati da se razbolite. Izbacite nezdrave namirnice iz ishrane i pokušajte da ih zamenite nekim zdravijim verzijama
  • Jedete što više voća i povrća, uz to pokušate da vam ishrana bude što raznovrsnija
  • Odredite režim ishrane i igrajte se, prilagođavajući postojeće recepte u zdrava i ukusna jela
  • Budete fizički aktivni. Idite na časove plesa, joge, na pilates, u teretanu… mogućnosti su mnoge, a izbor je na vama. Izaberite fizičku aktivnost koja vam najviše odgovara. Trening treba da pričinjava zadovoljstvo, a ne muku i obavezu


Budite nežni prema svom organizmu i budite strpljivi. Gubitak kilograma na zdrav način ne može da se desi odjednom. To je proces koji se ne dešava preko noći. Pored ishrane, u borbi sa viškom kilograma pomoći će vam i suplementi za mršavljenje.


Ako se dvoumite oko odgovarajućih preparata i niste sigurni koji su najbolji, konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom šta je najbolje za mršavljenje i poručite na našem sajtu Apoteka Flos.