Prekomerno znojenje – uzroci, simptomi i kako ga se rešiti?

PREKOMERNO ZNOJENJE – UZROCI, SIMPTOMI I KAKO GA SE REšITI?

Čovek koji se prekomerno znoji.

 

Imate utisak da se znojite više nego drugi, neprijatno vam je zbog mokrih tragove na odeći, brišete ruke pre nego što se rukujete sa ljudima. Prekomerno znojenje je česta pojava, a ako ste se prepoznali u ovom opisu, moguće da i vi imate ovaj problem.

 

Znojenje je prirodan proces kojim naše telo reguliše sopstvenu temperaturu i izbacuje toksine. Ali šta kada narušava kvalitet života?


Koliko znojenja je previše, šta je uzrok i kako da prekomerno znojenje držite pod kontrolom, čitajte u nastavku.

 

Šta je hiperhidroza (prekomerno znojenje)?

Hiperhidroza je stanje koje karakteriše abnormalno lučenje znoja koje nadilazi potrebe tela za regulacijom temperature.


Pojačano znojenje je normalno kada su napolju visoke temperature, kada smo fizički aktivni ili pod stresom.


Međutim, ukoliko se mnogo znojimo nezavisno od spoljašnje temperature ili u stanju mirovanja, onda možemo da govorimo o hiperhidrozi.

Primarna hiperhidroza – ne dovodi se u vezu sa nekim zdravstevnim stanjem i obično zahvata određeni deo tela (pazuh, stopala, dlanovi, delovi lica). Genetika igra važnu ulogu u njenom nastanku.


Sekundrana hiperhidroza – posledica je nekog zdravstvenog stanja (pojačan rad štitaste žlezde, dijabetes, giht, gojaznost itd.) ili promene u lučenju hormona (menopauza, trudnoća).

 

 

Šta je uzrok prekomernog znojenja?

Ne postoji količina znoja koja vas svrstava u grupu onih koji imaju ovaj problem, ali ako znojenje utiče na kvalitet vašeg života, čini da se povlačite iz socijalnih situacija i osećate neprijatno i uznemireno, moguće je da imate ovaj problem.


Uzrok primarnog prekomernog znojenja nije poznat. Zna se da se nasleđuje, obično se javlja u rano detinjstvu, a pojačava tokom puberteta i kanije, tokom dvadestih i tridesetih godina.


Procenjuje se da oko 1% populacije pati od hiperhidroze bez očiglednog razloga.


Uzroci sekundarnog prekomernog znojenja su različiti: menopauza, trudnoća, dijabetes, pojačan rad štitaste žlezde, gojaznost, anksioznost, Parkinsonova bolest, zloupotreba psihoaktivnih supstanci i dr.

 

Znojenje dlanova kao simptom prekomernog znojenja.

 

Koji su simptomi preteranog znojenja?

Prekomerno znojenje može se prepoznati po sledećim simptomima:

 

 • Znojite se znatno više u odnosu na druge uz najmanje jednu epizodu intenzivnog znojenja nedeljno.
 • Nema očiglednog uzroka - javlja se čak i kada nema potrebe za termoregulacijom tela, na primer u hladnim uslovima ili bez fizičke aktivnosti.
 • Ako su i drugi članovi vaše porodice imali problema sa hiperhidrozom, to može ukazivati na genetsku predispoziciju.
 • Vidljivi tragovi znoja - na odeći se mogu javljati mokri tragovi koji se jasno vide, posebno oko pazuha, na leđima i na prsima.
 • Kožni problemi - dugotrajna vlažnost kože može dovesti do iritacije, osipa i gljivičnih ili bakterijskih infekcija.


Simptomi se mogu pojačavati:

 

 • Kada ste pod stresom ili emocionalno uzbuđeni
 • Pojačano fizički aktivni
 • Usled uticaja spoljašnjih faktora (visoka temperatura)
 • Ako uzimate pojedine lekove

 

Devojka nanosi antiperspirant da bi sprečila prekomerno znojenje.

 

Kako sprečiti prekomerno znojenje ispod pazuha?

Antiperspiranti su prva linija odbrane koju dermatolozi preporučuju kao „kozmetički“ način za kontrolu znojenja pod pazuhom. Sadrže aktivne sastojke, obično soli aluminijuma, koje privremeno blokiraju izvodne kanale znojnih žlezda, čime se smanjuje količina znoja koji dospeva na površinu kože.


Ukoliko problem nije toliko izražen, znaju da budu dobro rešenje, zajedno sa promenom nekih životnih navika.

 

Kako se koristite antiperspiranti?

 

 • Antiperspirant se nanosi na čistu i suvu kožu - Najbolje je naneti ga uveče pre spavanja, jer tada znojne žlezde nisu aktivne i proizvod može efikasnije da deluje.
 • Sačekajte da se osuši pre oblačenja - To će sprečiti da proizvod ostavi tragove na odeći i omogućiti da se formira zaštitni sloj na koži.
 • Ponovljate postupak redovno - Za optimalne rezultate, antiperspirant bi trebalo koristiti redovno, poštujući uputstva na pakovanju.

 

Dezodorans ili antiperspirant– u čemu je razlika?

 • Dezodoransi ne sprečavaju znojenje, već neutrališu neprijatne mirise koji nastaju kada se znoj pomeša sa bakterijama na koži. Oni često sadrže parfeme ili antibakterijske komponente koje pomažu u smanjenju mirisa.
 • Antiperspiranti fizički blokiraju znojne žlezde i tako smanjuju količinu znoja. Njihova primarna funkcija je smanjenje pojačanog znojenja.

 

 

Koji je najbolji najbolji antiperspirant protiv znojenja?

Eucerin antiperspiranti pokazali su se odlično u borbi protiv obilnog znojenja.


Eucerin Antiperspirant Strong Roll-On bez alkohola na bazi aluminujum hlorhidrata efikasno štiti 48h od preteranog znojenja u predelu pazuha.


Najbolje je naneti ga uveče pre spavanja, a zatim ponovo ujutro. Noćna primena omogućava da aktivni sastojci efikasno formiraju zaštitni čep u znojnim žlezdama, koji se ne gubi čak ni tokom tuširanja i može trajati najmanje dva dana. Učestalost korišćenja direktno doprinosi pojačanju efekta.


Eucerin Antiperspirant Intensive sprej je za one kojima standardna rešenja nisu dovoljna. Formulisan je da pruži izuzetno snažnu zaštitu protiv znojenja i neprijatnih mirisa u trajanju od 72 časa.


Vichy deo roll-on pruža antiperspirantnu zaštitu od 48 sati, ne ostavljajući pritom fleke na odeći. Pogodan je za osetljivu kožu kod oba pola.


Vichy deo roll-on homme 72h je antiperspirant za preterano znojenje kod muskaraca. Nežan je prema koži, ali zato sa snažnom zaštitom od znojenja koja traje čak 72 sata.

 

Devojka stavlja antiperspirant nakon tuširanja.

 

Kako sprečiti prekomerno znojenje?

Simptomi obilnog znojenja se mogu ublažiti kroz promene u načinu života. Ovo su neki saveti:

 

 • Izbegavajte određene namirnice - Smanjenje unosa začinjene hrane, alkohola i kafe može pomoći.
 • Izbegavajte izlaganje suncu - Ostanak u hladu ili u klimatizovanim prostorima može smanjiti znojenje.
 • Nosite prozračnu odeću - Odeća od prirodnih vlakana, poput pamuka, pomaže koži da diše i smanjuje znojenje.
 • Korišćenje znojnica (uložaka za pazuh) - Pomažu u apsorpciji znoja i štite odeću od mokrih tragova.
 • Održavajte optimalnu težinu - Prekomerna težina može povećati znojenje, pa je održavanje zdrave težine korisno za kontrolu simptoma.
 • Redovno se tuširajte - Održavanje higijene može pomoći u upravljanju bakterijama na koži koje mogu doprineti neugodnom mirisu.
 • Tehnike poput joge, meditacije i dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju znojenja koje je izazvano stresom.

 

 

Kako se rešiti prekomernog znojenja?

Mogućnosti lečenja hiperhidroze su raznovrsne i uključuju kako hirurške i dermatološke metode, koje se razlikuju po ceni, potencijalnim neželjenim efektima i trajanju delovanja. Pre nego što započnete lecenje prekomernog znojenja važno je posetiti lekara koji će spovesti odgovarajuću dijagnostiku, a zatim predložiti odgovarajući tretman.

 

 • Tretman botoksom uključuje injekcije neurotoksične supstance koje blokiraju signale nerava prema endokrinim znojnim žlezdama u pazušnoj regiji, čime se efikasno smanjuje znojenje.
 • Jonoforeza, tretman koji koristi električnu struju, služi za uvođenje jona u kožu, čime se privremeno „isključuju" znojne žlezde.
 • Antiholinergični lekovi sprečavaju stimulaciju znojnih žlezda blokiranjem delovanja neurotransmitera.
 • Simpatektomija je operacija tokom koje se preseca simpatični nerv odgovoran za prekomerno znojenje.


Ukoliko vaši simptomi nisu izraženi i tragate za najboljim antiperspirantima, posetite Apoteku Flos i uspešno rešite preoblem prekomernog znojenja već danas.