Šta je melatonin i zašto vam je neophodan za kvalitetan san?

ŠTA JE MELATONIN I ZAšTO VAM JE NEOPHODAN ZA KVALITETAN SAN?

Devojka leži u krevetu i gleda u budilnik.

 

Nesanica je poremećaj spavanja koji pogađa čak 15% populacije. Jedan od najčešćih uzroka nesanice jeste nedostatak melatonina, hormona koji reguliše cirkadijalni ritam spavanja i budnosti. 

 

U nastavku teksta podelićemo sa vama savete kako da pobedite nesanicu i otkriti vam najbolje suplemente za miran san i relaksaciju kako biste ponovo kvalitetno spavali.

 

Melatonin: šta je to i koja je njegova uloga?

Melatonin je hormon koji se proizvodi prirodno u našem mozgu i pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i budnosti. Proizvodi ga pinealna žlezda, a njegovo lučenje se povećava u večernjim satima, što signalizira telu da se pripremi za spavanje.

Glavna uloga melatonina je da nam pomogne da zaspimo i ostanemo u dubokom snu tokom noći.

Osim što reguliše naš san, ovaj hormon ima i antioksidativno delovanje, jača imunološki sistem i dobar je u borbi protiv infekcija. Uz to, pomaže kod migrene, a ponekad se koristi i za ublažavanje simptoma depresije, anksioznosti i sindroma nemirnih nogu.

 

Zasto se javlja nesanica?

Ako vaš organizam ne proizvodi dovoljno melatonina to može uzrokovati različite simptome:

 

  • Poteškoće sa spavanjem i nesanicu
  • Loše raspoloženje, anksioznost, depresiju
  • Probleme sa jetrom
  • Problem sa srcem
  • Oslabljen imunitet i povećan rizik od infekcija


Ovi simptomi su povezani sa dugotrajnim nedostatkom melatonina. Blagi i kratkotrajni nedostatak obično ne uzrokuje nikakve simptome.

Nedostatak melatonina kod dece može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući genetske predispozicije, poremećaje u razvoju mozga, nedostatak sunčeve svetlosti ili izloženost jakom svetlu uveče i korišćenje elektronskih uređaja pre spavanja.

Simptomi manjka ovog hormona kod dece uključuju probleme sa spavanjem, nesanicu, anksioznost, depresiju i povećanu osetljivost na stres.

 

Koja je preporučena doza melatonina?

Melatonin deluje na naš organizam kao prekidač za prigušivanje svetla. To znači da vas ne uspavljuje odmah, već vas polako uvodi u san i govori telu da je vreme za spavanje.

Kada je reč o uzimanju melatonina za spavanje, preporučuje se korišćenje malih količina:

 

  • Preporučena doza za odrasle osobe je 1-5 mg i treba je uzeti oko sat vremena pre spavanja
  • Za decu se preporučuje manja doza, obično između 0,1 i 0,5 mg


Melatonin vam neće pružiti instant efekte, jer prilagođavanje može potrajati nekoliko dana. Takođe je važno pratiti kako se osećate sledećeg dana, jer osećaj umora ili “mamurluka” može ukazivati na to da je doza previsoka.

Preporuka je i da pre spavanja konzumirate namirnice koje su prirodni izvor melatonina: trešnje, orašaste plodove, piletinu, ribu i mlečne proizvode.

 

Preparati protiv nesanice.

 

Kako pobediti nesanicu uz pomoć melatonina?

San je ključni faktor za naše zdravlje, ali mnogi od nas se suočavaju sa poteškoćama kada je u pitanju kvalitetan san. Lek za nesanicu u obliku suplemenata može pomoći u rešavanju problema i poboljšanju kvaliteta sna.

Suplementi su dostupni u različitim oblicima: melatonin tablete, melatonin sprej i kapsule.

Ali koji suplement izabrati?

BGB MELATONIN PURA SPREJ 20ML


Prednost kod ovog oblika suplementa je brža apsorpcija i brži početak dejstva. Lakši je za upotrebu, pogotovo ako imate problema sa gutanjem tableta ili kapsula. Dolazi u tečnom obliku koji se uzima oralno, obično kap po kap.

OPTIMEL MELATONIN TBL 60X

Ovo je inovativan suplement brzog dejstva i pomaže u stanjima nesanice, isprekidanog sna i stresa.

SMIRELA NOC TBL 30X

 

Tablete biljnog porekla koje sadrže ekstrakte pasiflore, seme grožđa i veće doze valerijane. Poboljšavaju kvalitet sna i smanjuju broj noćnih buđenja.

MAGNALL SLEEP CAPS 10X


Pozitivno deluje na spavanje kod osoba pod stresom, onih koje menjaju vremenske zone ili rade po smenama.

TENSILEN CAPS 10X


Kapsule koje su se pokazale kao najefikasniji prirodni antidepresiv. Kontrolišu stres i popravljaju samopouzdanje. Uspostavlja ravnotežu neurotransmitera odgovornih za zdrav rad ćelija nervnog sistema.

SLEEP MORE TBL 15X


Prirodni melatonin za spavanje, sa hmeljom i valerijanom. Melatonin doprinosi skraćenju vremena potrebnog za uspavljivanje, dok ekstrakti hmelja i valerijane pomažu smanjenju nervoze i uznemirenosti i posepšuju kvalitetan san.


Pored ovih suplemenata važno je da se pridržavate zdravih navika spavanja. Preporučujemo vam da razgovarajte sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih lekova za nesanicu. Uvek možete kontaktirati i ljubazno osoblje Apoteke Flos koji će vam pomoći svojim savetima i sugestijama, kako bi počeli da spavate bolje već noćas!