Kako sprečiti letnje opadanje kose?

KAKO SPREčITI LETNJE OPADANJE KOSE?

devojka češlja kosu i gleda u krajeve

 

Sezonsko opadanje kose je nešto što pre ili kasnije zadesi svakog. Ali šta kada se ono desi leti, pa umesto da eksperimentišete sa novim frizurama, svoju kosu pronalazite na četki, garderobi, tepihu…

Kako sprečiti opadanje kose leti, koja hrana, kozmetika i navike pomažu da vaša kosa zablista punim sjajem, otkrivamo u nastavku.
 

Zašto opada kosa?

Gubitak kose je stresno iskustvo za oba pola i često dovodi do pada samopouzdanja. Normalno je da u toku dana izgubimo između 50 i 100 dlaka, ali sve više od toga, posebno ako traje duže, poziv je da reagujemo.


Evo koji su najčešći uzroci opadanja kose:

 

 • U preko 90% slučajeva gubitak kose je nasledan. Androgena alopecija je podjednako zastupljena kod oba pola.
 • Neadekvatna ishrana – nedovoljan unos cinka, gvožđa, vitamina A, proteina
 • Pušenje
 • Dugotrajna izloženost stresu
 • Anemija
 • Uzimanje lekova (antidepresivi, kontraceptivi, antibiotici…)
 • Pojedina stanja (iznenadno traumatsko iskustvo, trudnoća, bakterijske i virusne infekcije praćene visokom temperaturom…)

 

Kako negovati kosu?

Redovna nega kose je navika koju treba uvesti nevezano od trenutnog stanja vlasišta glave. Ovo su neke stvari možete da počnete da primenjujete već od danas:

 

 • Koristite šampone bez sulfata
 • Dubinski negujte kosu uz pomoć pakovanja, maski za hidrataciju i losiona za hranjenje kose
 • Budite nežni prema dlaci, što znači bez grubog češljanja i vezivanja kose, naročito kada je mokra
 • Redovno kratite krajeve. Preporuka je da to činite na svaka dva meseca
 • Pospešite cikrukalciju i brži rast dlake redovnom masažom temena.
 • Smanjite upotrebu ili još bolje, sasvim izbacite hemijske tretmane: farbanje, upotrebu blanša, botoksiranje i sl.
 • Nakon pranja kosu prirodno osušite. Odmorite dlaku od upotrebe fena, prese ili figara. Ako morate da sušite kosu fenom koristite najnižu moguću temperaturu.
 • Po sunčanom danu kosu fizički zaštitite od sunca kapama ili šeširima
 • Jedite namirnice bogate hranljivim sastojcima

 

Kako ubrzati rast kose uz pomoć hrane?

Ne postoji bolji prirodni lek za opadanje kose od hrane koju jedemo.

Dlaka u svom sastavu ima preko 90% proteina, pa je redovan unos dovoljnih količina ovog makronutrijenta obavezan. Da biste nahranili i ojačali dlaku ne zaboravite na vitamine i minerale: gvožđe, cink, vitamin B, vitamin D i C, pre svih.

 

Koja hrana za rast kose se preporučuje?

 

 • Proteini na prvom mestu. Koliko grama proteina dnevno je potrebno uneti, računate tako što telesnu masu u kilogramima pomnožite sa 0.9. Namirnice bogate proteinima su riba, jaja, orašasti plodovi, belo pileće meso, mahunarke, kukuruz šećerac, mlečni proizvodi
 • Za zdrav rast kose neophodan je vitamin B u svojim različitim oblicima (niacin, biotin) Namirnice bogate vitaminom B su: žumance, pečurke, kvasac, cele žitarice, orašasti plodovi
 • Gubitak kose se često javlja usled anemije, tj. nedostatka gvožđa . Namirnice bogate gvožđem su jaja, crveno meso, kopriva, blitve, spanać, cvekla, soja.
 • Vitamin C pomaže apsorpciju gvožđa u organizmu i bori se protiv slobodnih radikala koji napadaju folikulu dlake. Vitamin C naći ćete u citrusima, borovnici, brokoliju, jagodama, crvenoj paprici.
 • Nedostatak cinka nepovljno utiče na proteinsku strukturu dlake te je neophodno redovno ga unositi kroz namirnice poput celih žitarica, govedine, spanaće, soja, semenki bundeve i jaja.
 • Vitamin D pomaže stvaranju novih folikula kose. Telo ga prirodno stavra izlaganjem kože sunčevoj svetlosti a dobija se i iz hrane. Vitamina D ima u jajima, masnoj ribi, pečurkama.

Devojka sa dugom kosom

 

Koji šampon protiv opadanja kose izabrati?

Pored delovanja iznutra, delujte i spolja koristeći odgovarajuću kozmetiku za brži rast i revitalizaciju kose. Ona ciljano deluju na dlaku, jača je, podstiču novi rast i vraćaju gustinu i volumen. Prilikom primene svih proizvoda treba biti istrajan jer će se efekti videti tek posle mesec ili dva.

Ovo su naši predlozi preparata za jaču i bujniju kosu.

VICHY DERCOS ŠAMPON PROTIV OPADANJA KOSE


Provereni francuski brend osmislio je šampon sa aminexilom, molekulom koji kosu činim jačom i obnavlja dlaku od korena do vrha. Lagan je te je pogodan za svakodnevnu upotrebu.


DUCRAY ANAPHASE šampon za rast kose u sebi sadrži vitaminski B kompleks koji hrani kosu i čini je snažnijom.


Specifična formula ovog šampona protiv opadanja prija oslabljenoj, umornoj kosi, i vraća joj snagu, otpornost i strukturu. Efekti su primetni već nakon 21 dana redovne primene.

BGB RIGENFORTE ŠAMPON PROTIV OPADANJA sadrži prirodne sastojke za brži rast kose i veći volumen. Posebno se preporučuje tankoj i krtoj kosi, kao i kosi oštećnoj suncem, vetrom i hemijskim tretmanima. Kosu hidrira i hrani dok je ujedno temeljno čisti.


Kao dopuna tretmanu tu je BGB RIFENFORTE BALZAM bogat hranljivim sastojcima jača kosu od korena do vrha i čini je svilenkasto mekom.

FITOVAL ŠAMPON i FITOVAL LOSION deluju udruženo tako što jačaju vlasi postojeće i stimulišu rast nove kose. Šampon sadrži peptide pšenice, glikoge, ekstrakt arnike i ruzmarina koji prodiru unutrašnjost dlake i štite je sve do samih krajeva. Losion svojim aktivnim sastojcimapobiljšava cirkulaciju krvi u kože glave i hrane koren kose.


Apoteka Flos zna koliko je važna zdrava i negovana kosa. Zato u ponudi ima veliki izbor suplemenata i preparata najpoznatijih brendova. Izaberite nešto iz bogate ponude i pomozite vašoj kosi da zablista ovog leta.