Vaške u kosi - kako ih prepoznati i efikasno istrebiti?

VAšKE U KOSI - KAKO IH PREPOZNATI I EFIKASNO ISTREBITI?

Devojka pregleda sebi kosu da li ima vaške.

 

Septembarski povratak dece u vrtiće i škole povećava rizik da se iz istih vrate sa nezvanim gostima u kosi. Vaske u kosi, iako nisu u vezi sa nehigijenom, kako se često misli, izazivaju stid i nevericu i stvaraju ogromnu neprijatnost.

 

Šta da radite ako kod svog deteta ili sebe primetite gnjide i vaši i kako da ih efikasno i trajno uklonite, saznajte u nastavku.

 

Kako izgledaju vaške ?

Pravi ste srećnik ako se do sada niste susreli licem i lice sa ovim malim, ali nezgodnim insektima. Da biste znali kako da se izborite sa neprijateljem, hajde da ga prvo upoznamo.


Vaške imaju izgled zrna susama i veoma se brzo kreću. Gnjide se lepe duž pojedinačnih dlaka, sitne su i boja im je bela ili svetlo smeđ.


Vaške su beskrilni insekti koji žive, ili bolje reći, parazitiraju na koži glave. Vole da polažu svoja jajašca u donjem delu glave, i tu ih obično najviše ima, kao i na potilju i iza ušiju. Jajašca polažu svakodnevno, te se veoma brzo rašire po čitavoj kosi. Hrane se krvlju i upravo su ubodi ovog insekta ono što izaziva nesnosni svrab.


Živi oko 6 nedelja i za to vreme prođe kroz tri faze:

 

 • Faza jajeta, tj. gnjide – traje 8 do 9 dana
 • Faza larve – traje od 9 do 12 dana
 • Faza odrasle vaške

 

Kako se prenose vaške?

Vaške se mogu preneti isključivo direktnim kontaktom glave sa glavom zaražene osobe.


Dovoljno je da pokupite samo jednu vašku i da napravite pravi mali haos na glavi, jer jedna vaška može da položi čak 200 gnjida tokom svog životnog veka.


Da li se one mogu zadržati i živeti u posteljini i odeći?


Ovi insekti se mogu naći u posteljini, ali tu mogu opstati najviše do dva dana. Zato je neophodno komade garderobe (kape, šalove), posteljinu, peškire, kao i lični pribor (češljeve) koji su dolazili u kontakt sa zaraženom osobom, dobro oprati na temperaturi preko 60 stepeni, kako se ne biste zarazili.

 

Detetu pregledaju kosu da li ima vaške.

 

Vaške kod dece

Deca često borave u kolektivu gde je kontakt glavama sa drugom decom neminovan, pa samim tim i lako prenošenje ovog insekta. Mnoge roditelje obuzme stid kada primete ovog parazita na glavi svog mališana, misleći da je to odraz nedovoljne higijene.


Ovo je možda i najčešća zabluda da nečista kosta privlači ove insekte.


Šta raditi ako primetite gnjide i vaške kod deteta?

 

 • Obavestite vaspitačicu, tj. učiteljcu kako bi mogla na vreme da upozori i druge roditelje da pregledaju kosu svojoj deci
 • Potražite u apoteci preparate protiv vaši namenjene deci
 • Paralelno sa tretiranjem kose operite predmete sa kojima je dete dolazilo u kontakt, poput posteljine, peškira, mekanih igračaka, kapa i to na temperaturi preko 60 stepeni
 • Nakon pranja sve platnene komade prepeglajte
 • U zimskom periodu ove predmete možete staviti u kese i nekoliko dana ostaviti na terasi na niskoj temperaturi koja će ubiti ove inskekte.

 

Da li farba za kosu ubija vaške?

Postoji rašireno uverenje da farbana kosa ne može pokupiti ove parazite, tj. da farba za kosu ubija gnjide i vaške.


Na žalost ovo je samo još jedna zabluda. Opna oko gnjida je neprobojna, te će se iz jajašaca nesmetano izleći nove jedinke, urpkos tome što farbate kosu.


Dakle, vaške ne prave razliku između prirodne i kose tretirane farbom.

 

Kako istrebiti vaške i gnjide?

Vaške se brzo kreću i još brže razmnožavaju, što ih čini teškim, ali ne i neuhvatljivim neprijateljem.


Mnoga pomoćna sredstva su vaši saveznici u ovoj borbi, ali da biste na kraju trijumfovali morate znati jedno – svaku gnjidu i vašku iz kose morate rukom ukloniti i uništiti, jednu po jednu!


Postupak će se donekle razlikovati u zavisnosti od toga da li koristite šampon za vaške ili sprej za kosu. Takođe, postoje šamponi koji se koriste na suvoj kosi.

Koji su koraci koje treba preduzeti:

 

 • Nanesite šampon ili sprej na kosu prema uputstvu na pakovanju i ostavite da deluje.
 • Zatim pažljivo povlačite češljem kroz kosu, i svakog insekta koji je uhvaćen zubcima češlja mehanički uništite.
 • Na žalost, cesalj za vaske neće pokupiti sve parazite, tako da ćete morati da pažlivo pregledate celu kosu, pramen po pramen celom dužinom.
 • Svaku gnjidu ili vašku koju zapazite morate rukom svući sa dlake i uništiti je pritiskanjem između noktiju.
 • Da bi ceo proces bio lakši uperite jako svetlo u pravcu glave i naoružajte se strpljenjem.

 

Šampon za vaške i gnjide.

 

Šampon za vaške

Šampon za vaške je sredstvo koje se efikasno bori protiv ovih parazita. Na tržištu se mogu pronaći oni intenzivnog mirisa i hemijskog sastava koji zahtevaju poseban oprez, do onih prilagođenih deci. Predstavićemo vam dva blaga, a efikasna preparata.

 

Ekoped A šampon dolazi zajedno sa češljem i efikasno suzbija vaši, jednostavan je za upotrebu, pri čemu ne iritira kožu, oči i sluzokožu.


Elimax 2u1 šampon istovremeno istrebljuje vaške iz kose i deluje kao repelent (odbija ih i sprečava da se ponovo nastane na glavi). U pitanju je preparat koji se nanosi na suvu kosu, raščešlja i ispere nakon 15 minuta. Postupak je moguće ponoviti nakon 7 dana, ali se pokazalo da za tim obično nema potrebe jer ih efikasno uništava.

 

Sprej protiv vaški i gnjida u kosi.

 

Sprej protiv vaški

Na tržištu se mogu pronaći i preparati u vidu spreja koji su pratični i laki za upotrebu.


Hedrin Treat&go je sprej za decu koji efikasno ubija gnjide i vaške. Dovoljno ga je detetu naprskati na glavu i pustiti ga da se igra ili bavi uobičajenim aktivnostima. Sprej je nemasne teksture i ne primećuje se na kosi. Kasnije ga lako možete isprati.


Supitox sprej se nanosi prskanjem na suvu kosu dok ona ne postane gotovo mokra, i ostavi da deluje pola sata. Kosa se zatim opere običnim šamponom.

 

Šta tera vaške?

Zaštita od vaši je moguća uz pomoć različitih repelanata. Korisni su ukoliko imate dete koje boravi u kolektivu, a posebno ukoliko ste čuli da su se u istom pojavili ovi paraziti.


Elimax peventivni šampon za kosu koristi se kao i svaki drugi šampon. Nežan je prema kosi, hidrira je i hrani, a pritom snažno odbija vaši.


Gumice protiv vaski veoma su praktične i deca će ih voleti jer su lepih boja i prijatnog mirisa. Na bazi su prirodnih sastojaka i uspešno odbijaju insekte mirisom kamfora i lavande.

Ako imate posla sa ovim malenim parazitima najvažnije je da ne časite časa i odmah nabavite neki od ovih preparata. Sve što vam je potrebno da izađete kao pobednik iz ove borbe pronađite u vašoj online Apoteci Flos.