Urinarna infekcija – simptomi, uzrok i kako se leči?

URINARNA INFEKCIJA – SIMPTOMI, UZROK I KAKO SE LEčI?

Žena sa urinarnom infekcijom se pridržava za stomak.

 

Da li ste ikada imali taj neprijatan, probadajući osećaj tokom mokrenja ili naglu potrebu da često posećujete toalet? Ako jeste, verovatno vas je zadesila urinarna infekcija. Ova mikrobna napast jedan je od najčešćih neprijatelja ženskog zdravlja, mada pogađa i muškarce. 

 

U ovom malom vodiču istražićemo simptome, uzroke i kako se izboriti sa invazivnim neprijateljem koji pokušava da osvoji teritoriju našeg urogenitalnog sistema.

 

Šta je urinarna infekcija i zašto nastaje?

Urinarna infekcija može da napadne bilo koji deo urinarnog sistema a uzrok je obično neka bakterija, najčešće Ešerihija koli (80% slučajeva) koja je prirodni stanovnik digestivnog trakta.


Bakterije iz creva koje dospeju do uretre (mokraćne cevi), putuju prema bešici razmnožavajući se velikom brzinom. Brzim nagomilavanjem mogu ugroziti uretru i izazvati uretritis (upala mokraćnih kanala). Ako stignu do bešike, infekcija se zove cistitis. U ređim slučajevima su ugroženi bubrezi i to je pijelonefritis, tačnije, upala bubrega.

Faktori koji doprinose nastanku infekcije urinarnog trakta:

 

 • Ženska anatomija - Kratka uretra kod žena olakšava bakterijama da putuju iz spoljašnje sredine do bešike. Kod muškaraca je ovaj put duži, pa su i infekcije ređa pojava.
 • Seksualni odnos olakšava prodor bakterija u urinarni trakt.
 • Urođene anomalije urinarnog trakta i fizičke blokade koje ometaju normalan protok urina.
 • Oslabljen imunitet zbog određenih zdravstvenih stanja dozvoljava bakterijama da napadnu naše telo. Osobe koje primaju neku od terapija kortikosteroida, pacijenti na hemioterapiji ili oni sa HIV infekcijom, podložniji su urinarnim tegobama.
 • Upotreba katetera – Bakterije se mogu uneti kateterom u urinarni trakt.
 • Hormonske promene tokom menopauze mogu oslabiti imuni odgovor.
 • Urinarni sistem trudnice se ne prazni tako brzo i dozvoljava bakterijama da se zavuku i gomilaju u nekim delovima.
 • Uvećana prostata kod muškaraca
 • Dijabetes
 • Kamen u bubregu
 • Antibiotici – koji uništavaju dobre bakterije u organizmu


Svaki od ovih faktora može dodatno povećati rizik od prodora patogenih organizama u urinarni trakt. Najrelevantnija metoda za utvrđivanje prisustva bakterija u urinarnom sistemu je laboratorijska analiza urina.

 

Bočica urina i test.

 

Simptomi urinarne infekcije

Kada vam se dogodi urinarna infekcija simptomi mogu biti veoma neprijatni i pokvariti vam planove na duže vreme.

 

 • Jak nagon za mokrenjem koji vas tera da trčite do kupatila češće nego što ste navikli
 • Osećaj pečenja tokom mokrenja
 • Imate česte nagone za mokrenjem i čini vam se da ćete izbaciti litre tečnosti iz tela, a rezultat je nekoliko kapi urina
 • Zamućen urin
 • Znaci krvi u urinu – kod jačih infekcija može da se dogodi da primetite i po koju kapljicu krvi u mokraći
 • Miris urina je drugačiji, intenzivniji i često podseća na miris amonijaka
 • Bol u predelu karlice i oko pubične kosti (kod žena) – Ponekad se uticaj urinarne infekcije može proširiti na leđa, karlicu ili jednu stranu tela signalizirajući opasnost za bubrege.

 

Prepoznavanje ovih simptoma može vas spasiti od komplikacija i vratiti mir u vaše telo. Ukoliko sumnjate na prisustvo bakterija u vašem urinarnom traktu, potražite medicinsku pomoć.

 

Koliko traje urinarna infekcija?

Trajanje urinarnog problema zavisiće od toga koliko je ozbiljna infekcija koju ste dobili.


Ako je izolovana vrsta bakterije i ako je na osnovu urađenog antibiograma određena adekvatna antibiotska terapija, tegobe mogu prestati u roku od dan ili dva.


Od presudne je važnosti da se završi ceo terapijski tretman čak i po prestanku simptoma. U suprotnom bi moglo doći do perzistiranja bakterija i potencijalnog ponavljanja urinarne infekcije.


Kod težih slučajeva potrebno je više vremena da simptomi prestanu i nastupi izlečenje. Ponekad je to nedelju dana, a nekad i duže.

 

Kako se leči urinarna infekcija?

Lečenje urinarne infekcije obično započinje antibioticima kako bi se eliminisale bakterije koje su je izazvale. Vrstu antibiotika i trajanje terapije odrediće lekar na osnovu antibiograma iz laboratorijskih analiza. Potrudite se da budete odgovorni i da ispratite kompletnu prepisanu terapiju, čak i ako simptomi potpuno prestanu, kako ne bi došlo do vraćanja infekcije.


Lekar će vam uz antibiotik obavezno savetovati uzimanje probiotika kako biste sačuvali crevnu floru.


Uroantiseptici su pomoćna terapija kod urinarnih infekcija. Oni deluju lokalno u urinarnom traktu i imaju antimikrobne efekte direktno na bakterije. Dobra stvar je što se urinarni antiseptici ne apsorbuju u krvotok u velikoj meri. Oni će umanjiti bakterijsko opterećenje i osećaj peckanja tokom mokrenja kao i bolove u donjem delu stomaka i tako pružiti simptomatsko olakšanje.


Neki uroantiseptici stvaraju negostoljubivo okruženje za bakterije, dok drugi ne samo da ispoljavaju antibakterijska svojstva, već imaju i antiinflamatorna dejstva.


Zato se jače urinarne infekcije najčešće leče kombinovanjem antibiotika sa nekim uroantiseptikom uz velike količine tečnosti.

 

Žena pije čaj za urinarnu infekciju.

 

Prirodni lek protiv urinarne infekcije

Prirodni lek koji su praktikovale naše bake je sok od brusnice. Moći ovog soka postale su bezvremenska tradicija za koje nauka ima objašnjenje. Brusnica je bogata antioksidansima i poseduje antibakterijska svojstva. Ovaj sok je poznat po svom potencijalu da inhibira prijanjanje bakterija na zidove mokraćnih kanala.


Ukoliko vam je teško da pronađete sok od brusnice, u prodaju se lako nalazi čaj od brusnice i brusnica u kapsulama.


Kada govorimo o biljnim lekovima pojedinci se često pitaju koji čaj je dobar za urinarne infekcije. Tražeći prihvatljiv i prirodan pristup za podršku zdravom urinarnom sistemu izdvaja se čaj od origana.


Dobra podrška zdravlju mokraćnih kanala su i čaj maslačka, kamilica, zeleni čaj. Svi oni imaju diuretička svojstva, povećavaju proizvodnju urina i podstiču ispiranje bakterija iz urinarnog trakta.


Konačno, urinarne infekcije zahtevaju našu pažnju i mere prevencije. Kombinovanjem dobre hidratacije, higijenske prakse i blagovremenog lečenja ako je to potrebno, ublažićemo neprijatne simptome i zaštititi zdravlje urinarnog trakta.

 

Kako sprečiti urinarne infekcije?

Neprijatnosti urinarnih infekcija moguće je preduprediti ili makar ublažiti jednostavnim životnim navikama i pedantnom higijenskom praksom.

 

 • Pijte dosta tečnosti kako biste podspešili ispiranje mokraćnih kanala. Velike količine vode, čajeva, sokova pomoći će vam da izbacite bakterije iz urinarnog trakta pre nego što se namnože.
 • Higijena – Nakon korišćenja toaleta brišite se od spreda prema pozadi kako biste sprečili prenošenje bakterija.
 • Redovno pražnjenje bešike – Ne zadržavajte urin i ne čekajte poslednji trenutak da posetite troalet, već redovno praznite bešiku.
 • Tuširanje umesto kade – Kada ste skloni urinarnim infekcijama poželjnije je da se tuširate umesto da se kupate u kadi. Sedenje u kadi može povećati mogućnosti nagomilavanja bakterija u urinarnom traktu.
 • Pamučni veš – nosite pamučno donje rublje kako biste održavali vašu genitalnu regiju suvom.
 • Probiotici – Za održavanje zdrave ravnoteže bakterija u organizmu redovno koristite probiotike. Neka oni budu u sklopu vaše redovne ishrane.
 • Fizička aktivnost – Ostanite u formi jer redovna fizička aktivnost utiče na kompletno zdravlje, pa i na urinarni sistem.


Veliki izbor proizvoda za prevenciju i lečenje urinarnih infekcija pronađite u Apoteci Flos uz stručne savete naših zaposlenih.