Šta je kandida i kako se rešiti kandide zauvek?

ŠTA JE KANDIDA I KAKO SE REšITI KANDIDE ZAUVEK?

zensko telo u beloj haljini sa rukama na intimnoj regiji- kandida

 

Sigurno ste bar jednom imali problema ili imate osobu u bliskom okruženju koja je muku mučila sa dosadnom kandidom. Iako je ona normalni stanovnik našeg organizma gde ima ulogu u varenju i apsorpciji nutrijenata, u pojedinim situacijama može da se namnoži i dovede do zdravstvenih problema. Međutim, uz nekoliko jednostavnih promena u svakodnevnim životnim navikama, neće vas više boleti glava od nje.


Koji su simptomi i kako se zauvek rešiti kandide? Otkrijte u nastavku teksta.

 

Šta je kandida?

Kandida (Candida albicans) spada u kvasce, koji su jedan oblik gljivica. Ona normalno živi u našim ustima i crevima, ali u slučaju da dođe do njenog prekomernog namnožavanja dolazi do zdravstvenih problema.


U tim situacijama najčešće dolazi do slabljenja zida tankog creva u kojem se nalazi, ulazi u krvotok i širi se u celom telu. Tada oslobađa toksine koji dovode do infekcije kandidom.


Kandida može da izazove niz problema u organizmu, od alergija, probavnih smetnji, pa čak i depresije, a može da zahvati skoro sve delove tela.


Na prekomerno umnožavanja kandide mogu uticati pad imuniteta, koji može biti posledica neke druge bolesti kao što su dijabetes, neutrofilija, Adisonova bolest ili pak posledica nezdravog načina života uz brzu hranu, alkohol, svakodnevan stres i kontraceptivne lekove.
Infekcija kandidom takođe može nastati i kao posledica prekomerne i neadekvatne upotrebe antibiotika.

 

Kandida- simptomi

Kandida pretežno zahvata usta, creva ili genitalni trakt. U zavisnosti od toga koji deo organizma je inficiran, simptomi će se razlikovati.
Ipak, neki opšti simptomi se ispoljavaju u vidu:

 

 • Glavobolje
 • Suvog kašlja
 • Izbrazdanog jezika i suvih usta koja su ispucala u uglovima
 • Neprijatnog zadaha
 • Belih naslaga na jeziku i na sluznici unutrašnje strane obraza
 • Malaksalosti, umora i iscprljenosti
 • Depresije
 • Bola u mišićima

 

muskarac na poslu u bolovima- kandida

 

Kandida u ustima

Kada infekcija kandidom zahvati usnu duplju, manifestuje se belim naslagama koje se mogu uočiti na jeziku i unutrašnjoj strani obraza ili na nepcu.


Uz to se javljaju crvenilo i osetljivost grla, koji mogu da prave poteškoće prilikom jela i gutanja, kao i gubitak čula ukusa.
U slučaju da se kandida u ustima ne leči blagovremeno, postoji mogućnost da se infekcija proširi i na jednjak i da izazove dodatne komplikacije.

 

Vaginalna kandida

Kao jedan od najčešćih simptoma infekcije kandidom kod žena, javljaju se peckanje, svrab i sekret koji je bele boje i izrazito pojačan.
Uz to, vagina je crvena i prekrivena sirastim belima kolonijama gljivice.


Bol i peckanje posebno mogu biti izraženi nakon polnog odnosa, i mogu se proširiti na područje oko analnog otvora.Za razliku od žena, kod muškaraca se pretežno ne javljaju simptomi. U retkim situacijama su primetne bele naslage na polnom organu.

 

Kandida u crevima

Kandida je stalni stanovnik naših creva i u tim situacijama je bezopasna. Ipak, kada se poremeti crevna raznoteža zbog neadekvatne upotrebe antibiotika, pada imuniteta, loše ishrane, stresa ili sličnih faktora, nastaje kandidijaza creva.


Infekcija kandidom najbolje se može potvrditi laboratorijskom analizom stolice, a neki od najčešćih simptoma kandidijaze su:

 

 

Ishrana kod kandide

Nakon potvrde infekcije kandidom, jedan od prvih koraka je uvođenje promena u svakodnevnoj ishrani.


Glavni ciljevi su sprečavanje i zaustavljanje daljeg prekomernog rasta kandide, kao i „izgradnja“ prijateljskih bakterija koje će da vrate stanje ogranizma u normalu kao pre infekcije.


Kada je u pitanju ishrana, savetuje se:

 

 • Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata (što znači smanjenje unosa pasulja, žitarica, hleba, voća, krompira i testenina)
 • Izbegavanje ili totalna eliminacija šećera
 • Izbegavanje belog brašna, alkohola kao i unosa kisele hrane
 • Jedenje ribe
 • Piletina, jagnjetina i govedina u ograničenim količinama su poželjne
 • Orašasti plodovi i semenke kao što su badem, lešnik i suncokret imaju blagotvoran uticaj na creva
 • Pirinač i proso
 • Beskvasni hleb
 • Voda, limunada i čajevi uz izbegavanje napitaka sa kofeinom
 • Sveži sokovi od povrća

 

Da bi se crevna flora vratila u normalu, mogu pomoći određene kulture bakterija koje se nalaze u pojedinim vrstama jogurta.
Ove promene u ishrani uspostaviće normalno varenje i probavu, mogu da pomognu u sprečavanju rasta kandide ili čak da pomognu da ona nestane.

 

Kandida- lečenje

Uz promene u ishrani, kao glavni saveznici u lečenju kandidijaze se koriste određeni antimikotici, sintetski ili prirodni lekovi.


Kada je u pitanju obnova normalne crevne flore, ona se postiže uz pomoć određenih bakterijskih kultura koje se nalaze u odgovarajućim probitoskim preparatima, a najbolji probiotik za kandidu je onaj koji sadrži Saccharomyces boulardii kao probiotsku kulturu.


Kao najbolji lek protiv kandide smatraju se antigljivični preparati i čajevi za kandidu koji umanjuju upalu i proširenje kandide i dovode do njene eliminacije.


Važno je naglasiti da ovi lekovi nikako ne smeju da se koriste bez preporuke i terapije koju je prepisao lekar.


Kao dopuna u lečenju kandide mogu da pomognu preparati na bazi vitamina C, cinka, magnezijuma i B kompleksa.


Konačno, uz pravilnu ishranu, promenu životnih navika i uključivanje adekvatne terapije uz odgovarajući probiotik, veoma brzo ćete osetiti poboljšanje, neprijatni simptomi će nestati, a kandide ćete se rešiti zauvek.