Kako smanjiti nadutost stomaka nakon prazničnih gozbi?

KAKO SMANJITI NADUTOST STOMAKA NAKON PRAZNIčNIH GOZBI?

sedi muskarac se drzi za stomak ispred bizniz zgrade

 

Praznici su prošli, ali njihove posledice i dalje traju i uglavnom se manifestuju kao nadutost ili gasovi i bol u stomaku. To umnogome kvari hedonističko uživanje u hrani i piću, ali nas i opominje da bismo morali biti umereniji. Nadutost stomaka predstavlja stanje koje se javlja kao posledica smetnji u organima za varenje što uzrokuje nagomilavanje gasova u crevima. Baš kao i stres, pratilac je modernog i užurbanog načina života. Za pojedince je ovaj problem prolazan, dok je za druge hronično stanje s kojim se bore iz dana u dan. Kojoj god grupi da pripadate, osećaj je i te kako neugodan i prirodno je da želite da ga se rešite, te je nužno pitanje: kako smanjiti nadutost stomaka?


Ali najpre da vidimo koji su to najčešći simptomi nadimanja u stomaku:

 

 • osećaj težine i pritiska u stomaku
 • intenzivni gasovi koji se najčešće javljaju ujutru
 • podrigivanje
 • bol u želucu
 • krčanje i klokotanje u stomaku

 

Nadutost stomaka – uzroci

Uzroci nadutosti stomaka mogu biti brojni, no postoje oni najfrekventniji koji dovode do nadimanja i oni se uglavnom tiču naše ishrane. Stoga nije ni čudo da nas neugodan osećaj nadimanja progoni nakon silnih prazničnih proslava na kojima smo uživali u jelu i piću u proteklom periodu. No, to ne znači da su te namirnice nužno loše, mada i to može biti uzrok, kao i sledeće pojedinosti:

 

 • gutanje velike količine vazduha tokom jela što je posledica brzog unosa hrane
 • ako legnemo da spavamo ubrzo nakon obroka
 • gazirani napici
 • intolerancija na određene sastojke u hrani (npr. gluten ili laktoza)
 • stres
 • lekovi
 • nedovoljna fizička aktivnost
 • nedovoljan unos vitamina B grupe i vitamina D


Dakle, nije reč o bolesti već o specifičnom stanju koje je posledica određenog načina života, što možete korigovati sledeći naše savete:

 1. jedite više puta po malo
 2. ako postoje neki sastojci na koje sumnjate, izbacite ih na određeno vreme
 3. smanjite namirnice koje inače nadimaju (grašak, pasulj, kupus, brokoli i sl.)
 4. izbegavajte masnu i prženu hranu

brza hrana

 

Naravno, postoje i određeni farmaceutski proizvodi koji će vam pomoći da se izborite sa ovim problemom.

 

Probiotik za nadutost stomaka

Prvo što nam pada na pamet jesu probiotici. Ima ih raznih vrsta, no svima njima je zajedničko da uspostavljaju ravnotežu crevne mikroflore. U pitanju su dobre bakterije (živi mikroorganizmi) koji održavaju idealan balans u crevima svojim blagotvornim uticajem, a to je povoljno i za funkcionisanje našeg celokupnog organizma. U farmaceutskoj industriji najviše su zastupljene dobre bakterije iz dve grupe:

 

 • Lactobactillus Rhamnosus - sadrži ga probiotik protiv nadimanja u stomaku, a nalazi se i u jogurtu, kefiru i fermentisanom povrću
 • Bifidobacterium – sadrži ga probiotik za regulisanje opstipacije i crevne mikroflore, a prisutan je i u mlečnim proizvodima

 

Koji probiotik je najbolji u rešavanju problema nadutosti?

Upravo onaj koji sadrži gorenavedenu Lactobactillus Rhamnosus probiotsku kulturu, a to je Medico Domus Medicobiotic Probiotic caps. Osim kod nadutosti, preporučljiv je i kod dijareje, zatim osobama koje su često izložene stresu, tokom i nakon primene antibiotika, za vreme putovanja i kod inflamatornih bolesti creva.

 

devojka lezi na krevetu i drzi se za stomak

 

Sadrži mnoge lekovite aktivne sastojke i probiotske kulture u svojoj Medicobiotic kapsuli koja je, pritom, gastrorezistentna, što znači da se ne rastvara u želucu već u crevima, gde je i najpotrebnije.

 

Aktivni ugalj

Medicinski ugalj je veoma preporučljiv kod nadimanja i apsorpcije gasova. Koristi se kao dodatak ishrani, reguliše probavu i povoljno utiče na detoksikaciju. Pored Goti aktivnog uglja, preporučujemo vam i Max medica jer ublažava stomačne probleme isprovocirane mamurlukom i nadutošću i veoma brzo deluje.


Detoksikacija organizma ovim sredstvom ne samo da pomaže u trenutnim situacijama, već i u opštim stanjima nadutosti, pa čak i kod problema sa kožom i desnima. Osim toga, on povoljno deluje i na snižavanje nivoa holesterola.

 

Čaj protiv nadutosti

Dok se na dnevnom nivou rado ispijaju u mnogim zemljama poput Kine, Engleske, Rusije i u zemljama Bliskog istoka, kod nas se ovog izuzetno lekovitog napitka setimo tek kada se razbolimo ili kad imamo neki problem poput ovog sa nadimanjem. U tu svrhu vam toplo preporučujemo čaj za varenje i protiv nadutosti nadaleko čuvenog brenda Josif Pančić koji sadrži buket lekovitog bilja i aktivnih sastojaka koji povoljno deluju na lučenje želudačnog soka i žuči, ublažava simptome nadutosti, grčeva, eliminiše gasove, olakšava varenje i reguliše stolicu. Koristi se povremeno i u kraćem vremenskom periodu i pruža ugodan osećaj olakšanja.

Poslušajte naše savete za izbalansiranu ishranu i zdrav način života i pružite sebi pravilnu detoksikaciju uz prave preparate koje možete naći u asortimanu Apoteke Flos.