Putna apoteka – šta poneti na zimovanje sa decom?

PUTNA APOTEKA – šTA PONETI NA ZIMOVANJE SA DECOM?

nasmejana porodica

 

Zimovanje donosi mnogo radosti, uživanja i zdravstvenih benefita i roditeljima i deci. I dok se deca samo raduju i pamte sjajne zajedničke trenutke, roditelji imaju pregršt briga koje prate boravak na planini. Nije dovoljno spakovati samo toplu garderobu i obuću, već je neophodna i adekvatna putna apoteka, jer se često dešava da se deca, naročito dok su sasvim mala, razbole u toku putovanja. 

 

Situacije u kojima se roditelji mogu naći uglavnom su bezazlene i uobičajene u periodu odrastanja, ali ipak dovoljne da pokvare odmor. Da vam se to ne bi dogodilo, dobro je da sa sobom uvek imate malu putnu apoteku – prvu pomoć sačinjenu od od medikamenata koji su provereno efikasni u lečenju i prevenciji eventualnih zdravstvenih tegoba.

 

Šta mora da sadrži putna apoteka?

Najpametnije da lekove koje nosite ponesete u originalnoj ambalaži, sa uputstvima za primenu i dozatorima za sirupe, da budu provereno efikasni i da iz ranijeg iskustva znate kakve su reakcije deteta na lek. Pred put se uvek informišite gde je najbliža ustanova medicinske pomoći, a na put sa decom ne krećite bez:

 

  • antipiretika ( povišena telesna temperatura najčešće prati različita akutna stanja, pa je neophodno da imate dovoljnu količinu lekova za snižavanje temperature)

 

  • probiotika i elektrolita ( u slučaju stomačnih infekcija različitih uzročnika, ovi medikamenti predstavljaju prvu pomoć, a savet je da se probiotici koriste i preventivno nekoliko dana pred polazak i tokom trajanja odmora )

 

  • pribora za prvu pomoć ( antiseptični sprej, izuzetno jednostavan i praktičan za upotrebu, kompresa, zavoj i hanzaplast ili flaster moraju se naći u vašoj apoteci. Mada vam najčešće neće ni zatrebati, uz ova sredstva moći ćete da sterilišete i previjete eventualne povrede )

 

  • lekova protiv alergije ( pogotovo ako je dete sklono alergijskim reakcijama )

 

  • sirupa za kašalj i kapi za nos

 

Za stomačne tegobe

Stomačne tegobe kod dece, ali i kod odraslih, mogu se javiti kao posledica infekcije različitim patogenima, ali i usled promene životne sredine, navika i ishrane. Bez obzira na niz različitih uzročnika, ova tegoba pogađa čak 20% do 50 % ljudi na putovanjima, a efikasno se rešava probioticima.

 

covek-obuva-cizme


Probiotici za decu u prašku za oralnu suspenziju, kakav je Bulardi probiotik Junior, su izuzetno praktični i jednostavni za primenu, ne sadrže veštačke boje, arome i zaslađivače, prijatnog su ukusa pa ih deca rado piju i efikasni su protiv akutne dijareje svih uzroka, tokom uzimanja antibiotika, dijareje na putovanjima i za jačanje imuniteta. MedicoBiotic Baby je takođe veoma efikasno sredstvo koje idealnom kombinacijom mikroorganizama zaustavlja dijareju, održava nivo dobrih bakterija u organizmu, smanjuje GIT tegobe i poboljšava varenje i doprinosi jačanju imuniteta.


Elektroliti, preparati za rehidrataciju, služe da se brzo nadoknadi gubitak mineralnih materija i tečnosti uzrokovan dijarejom, povraćanjem ili kombinacijom. Humana Elektrolit ili Orosal 65, uz adekvatnu ishranu i unos tečnosti, brzo će rehidrirati organizam, nadoknaditi izgubljene minerale i sprečiti, ni malo prijatne posledice, stomačnih tegoba.

 

Prevencija respiratornih tegoba

Respiratorne tegobe, isto kao i stomačne, veoma često prati povišena telesna temperatura kod dece, zbog toga se uvek u putnoj apoteci moraju naći toplomer i lekovi za snižavanje tempetature, takozvani antipiretici. Najbolje je da ponesete zatvorenu flašicu sirupa sa špricem ili kašičicom za doziranje i da se striktno pridržavate uputstva o primeni leka.


Kod respiratornih tegoba najčešći simptomi su bol u grlu, kašalj i zapušen nos, pa bi bilo pametno spakovati oriblete na bazi žalfije, belog sleza ili pantenola, kao prvu pomć kod bolnog grla i sirup za kašalj. Izbor sirupa bazirajte na ranijim iskustvima i izaberite onaj na koji vaše dete najbolje reaguje.


Zapušen nosić je takođe čest i veoma nepijatan simptom, ali je spas sprej za nos za decu. Sprejevi na bazi fiziološkog rastvora ili morske vode su najbolji izbor jer olakšavaju disanje, otpušavaju nos, a ne oštećuju nežnu sluznicu dečijeg nosića.


Naoružajte se strpljenjem i dobrim raspoloženjem, a vaša Apoteka Flos ima sve što vam je neophodno za savršeno opremljenu putnu apoteku.