Najbolji probiotici za dobro varenje

NAJBOLJI PROBIOTICI ZA DOBRO VARENJE

zena-drzi-probiotik-u-rukama

 

Verovatno smo se svi bar jednom u životu susreli sa neprijatnim problemima kao što su grcevi u stomaku i proliv odnosno dijareja. Stomačne tegobe mogu se javiti sasvim iznenada, a kada potražimo savete za brzo rešenje ovih problema – među najčešćim preparatima pominju se probiotici. Nekim ljudima je probiotik potreban, a da toga nisu ni svesni, dok pojedine osobe redovno koriste probiotike i neznajući za njihove brojne prednosti.


Možda ste ih već i koristili po preporuci, a da se niste zapitali koja je njihova prava uloga tj. za sta je probiotik i kako zapravo deluje; koji je najbolji probiotik za zatvor, koji za dijareju odnosno da li uopšte postoje razlike; koji su uzroci zbog kojih se javljaju grcevi u stomaku i proliv... Ako se trenutno susrećete sa problemima sa varenjem ili ste samo radoznali da saznate više o svemu ovome – na pravom ste mestu!


Dobro varenje je pola zdravlja!


Znate li da se u našim crevima nalazi 70% ćelija koje su zadužene za naš imuni sistem? Imajući ovo u vidu, ne čudi činjenica da je regulisano varenje i redovno pražnjenje creva veoma važno za naše zdravlje, a takođe - kroz naš digestivni trakt dobijamo sve potrebne hranljive materije. U ovome nam pomaže crevna mikroflora koja se sastoji od velikog broja bakterija. Da, dobro ste pročitali! Iako uglavnom znamo za loše bakterije, postoje i one dobre bakterije u crevima zbog kojih smo u stanju da se izborimo sa različitim virusima i drugim potencijalim uzročnicima određenih bolesti.


Međutim, kada je naša crevna mikroflora u neravnoteži, može doći do različitih probavnih problema kao što su grcevi u stomaku i proliv, bolovi u trbuhu, nadutost, zatvor, stvaranje gasova,... Stoga je potrebno voditi stalno računa o tome da organizmu obezbedimo dovoljnu količinu zdrave i raznovrsne hrane koja je posebno bogata rastvorljivim vlaknima, proteinima i probioticima, zatim je važan unost tečnosti, izbegavanje stresa i loših navika, redovno bavljenje fizičkim aktivnostima, a za dobro varenje bitno je i dobro sažvakati hranu, gutati sitne zalogaje i ne prejedati se.


Ipak, zatvor, grcevi u stomaku i proliv, kao i brojni drugi problemi sa varenjem mogu biti uzrokovani različitim faktorima kao što su alergije ili intolerancije na pojedinu hranu, putnička dijareja, reakcija na stres, brojne virusne ili bakterijske infekcije, trovanje hranom, stomačni grip, oboljenja poput gastritisa, sindroma iritabilnih creva, celijakije, upalnih procesa u crevima,... Takođe, grcevi u stomaku i proliv mogu biti praćeni i drugim neprijatnostima (gasovi, mučnina, povraćanje, krčanje creva, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, groznica i slično), pa ukoliko vas duži vremenski period muče problemi sa varenjem - potrebno je da potražite pomoć lekara. S druge strane, trenutnu pomoć možete potražiti u probioticima!

 

probiotik-u-kapsulama


Šta je i za šta je probiotik?


Ako se pitate šta je i za sta je probiotik - to su zapravo dobre bakterije (živi mikroorganizmi) koji se prirodno nalaze u našem organizmu. Ukoliko postoji njihov nedostatak npr. usled korišćenja antibiotika ili postojanja određenih bolesti, nastaju stomačni problemi. Zato je potrebno nadoknaditi ove dobre bakterije, a unos probiotika će obezbediti ponovno uspostavljanje ravnoteže crevne flore i pravilno funkcionisanje organa za varenje.


Kada se pomene tema „za sta je probiotik“, mnogima je prva misao da je to pomoćno sredstvo protiv dijareje, zatvora i drugih probavnih tegoba što i jeste, s obzirom da je njegova glavna uloga da pomaže hrani da prođe kroz creva i olakšava njihovo pražnjenje. Takođe navodimo za šta je još probiotik: blagotvorno utiče na postoperativne komplikacije, smanjuje simptome iritabilnih creva, sprečava upalne procese i bolesti creva, smanjuje intoleranciju na pojedine namirnice, pozitivno utiče na kožu, vaginalnu floru, srce, psihu, pospešuje gubitak masnoća,...


Prirodni probiotici postoje još od davnina, a prvenstveno se nalaze u fermentisanim mlečnim proizvodima popur jogurta, kefira, kiselog mleka i pojedinim sirevima. Najčešći su to Lactobacillus rhamnosus, Lactobavillus acidophilus, Bifidobacterium, Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces boulardii.

 

S druge strane, postoje i veštački probiotici proizvedeni od strane raznih farmaceutskih preduzeća, a koje možete nabaviti i u našoj apoteci u vidu kaspula, tableta, praška ili kapi. U ovim suplementima nalaze se osušene i konzervisane bakterije koje se aktiviraju i deluju tek kada dođu u naš digestivni trakt.


Ipak, imajte na umu i sledeće – nisu sve bakterije pogodne za sve vrste stomačnih tegoba. Najbolji probiotik za zatvor nije ujedno i najbolji protiv dijareje, pa je uvek bolje potažiti stručnu pomoć lekara ili farmaceuta da biste znali koji probiotik da uzmete za svoje tegobe, kao i kada i koliko dugo da ga koristite. Takođe, najbolji probiotik za zatvor ili bilo koji drugi stomačni problem nije preparat koji će odmah rešiti sve vaše probleme sa varenjem. Zato ako se često suočavate sa problemima kakvi su grcevi u stomaku i proliv ili pak zatvor, nadutost, bolovi u stomaku i drugi – potrebno je da promenite način ishrane i loše životne navike na duže staze. Tek tada možete očekivati potpune efekte – jak imunitet, više energije i dobro varenje!