Mlečni put - od dohrane do prve kašice za bebe

MLEčNI PUT - OD DOHRANE DO PRVE KAšICE ZA BEBE

mlecna dohrana, meda

 

Često slušamo o lepotama dojenja, o majčinom mleku čija je vrednost nemerljiva i o svim benefitima koje donosi bebi, ali i mami. Zaista je tako, međutim, na tom mlečnom putu može se naići na različite poteškoće. Kada se one dese, nužno je pitanje koji je onda idealni supstitut majčinom mleku, odnosno koja je najbolja dohrana za bebe i kako odabrati onu pravu?

 

Aptamil 1 - hrana za bebe u vidu čarobne formule

Svojim pažljivo biranim sastojcima, Aptamil 1 podmiruje sve hranljive potrebe novorođenčadi i odojčadi u prvih šest meseci života. Bogata elektrolitima, mikroelementima i vitaminima koji su neophodni vašoj bebi u ovom uzrastu, ona pruža onaj početni temelj za pravilan rast i razvoj celokupnog organizma vašeg deteta, kao i za jačanje imuniteta.


Ono što svaku mamu čini spokojnom jeste sastav ove čarobne formule koji je najpribližniji majčinom mleku:


• Masti
• Ugljeni hidrati
• Proteini sa dodatkom taurina
• Holin
• I – karnitin
• LCP nukleotid

Dakle, najbolja dohrana za bebe je ona koja teži jačanju i razvoju odbrambenog sistema i podupire izgradnju mehanizama preko potrebnih za funkcionisanje nervnog sistema vaše bebe.


Svako dete je individua, te se i potrebe razlikuju, stoga je najbolja dohrana za bebe i ona koja se prilagođava potrebama svakog deteta:


Aptamil premature – pogodan je za prevremeno rođene, takozvane male divove, i bebe sa niskom telesnom težinom
Aptamil organic 1 – sadrži organsko mleko i biljna ulja, isključujući palmino
Aptamil AR – smanjuje tegobe regurgitacije ( „bljuckanje“)
Aptamil LF ( lactuloza free ) - pogodan je za bebe koje nemaju toleranciju na laktozu
Aptamil comfort 1umiruje bolne grčeve ( kolike ) i reguliše zatvor

Uz puno ljubavi, pažnje i brige, ali i adekvatne ishrane, vaša beba raste i sve više napreduje, te nadrasta svoju početnu formulu. Aptamil 1 hrana za bebe ustupa mesto svojim „saborcima“ primerenim uzrastu:


Aptamil 2 – za uzrast od 6 do 12 meseci
Aptamil 3 – za uzrast preko jedne godine
Aptamil 4 – za uzrast preko dve godine

Aptamil 1 hrana za bebe, kao i njene kasnije varijante primerene uzrastu ( Aptamil 2, 3 i 4 ), odlikuju se i izuzetno pouzdanim, a opet jednostavnim pakovanjem koje čuva svežinu.

 

Kad mališani požele da sede, vreme je za prve kašice za bebe

Došao je trenutak kada mleko, iako je i dalje osnova, više nije dovoljno da podmiri sve veće bebine apetite. Ona je živahnija, ležeći položaj joj postaje monoton i upinje se da ga promeni.


Vaš mališan je poželeo da sedi, a sa ovim novitetom dolazi i do noviteta u ishrani. Baš kao što je i bebin položaj poluležeči, takva bi trebalo da bude i ishrana – postepeno uvođena.

 

kasice za bebe


Neka vaše prve kašice za bebe budu spoj mleka, kao nečeg poznatog, i nove namirnice čiji je sastav i ukus još neistražen. To mogu biti razne žitarice, kao i sveže sezonsko voće i povrće.


Nemojte biti obeshrabreni ako beba odbije ponuđeni obrok. Budite strpljivi, posle nekog vremena ponudite joj ponovo i, nakon par dana, vaša upornost će se isplatiti. Nekad je taj vremenski period kraći, a nekad duži, bitno je da istrajete. U proseku se jedna namirnica uvodi barem tri do četiri dana, a nakon toga se namirnice mogu kombinovati.

 

Ponudite više i prepustite im izbor

Nemojte davati bebi ono što i vi smatrate ne baš tako ukusnim obrokom. Neka njena prva iskustva sa drugačijom hranom budu prijatna. Često se preporučuje jabuka, ona slatka i prijemčiva za nepca, kao i banana i breskva. Od povrća je preporučljiv sladak krompir ( batat ), a često i tikvica i šargarepa.


Raznovrsna ishrana ne poznaje granice, te prve kašice za bebe ne bi trebalo ograničiti samo na sezonsko voće i povrće, pogotovo kad ih možete naći u zamrznutom stanju, kao i one već pripremljene, kupovne i kvalitetne. Veliki izbor u našem asortimanu možete pogledati OVDE.


Budite maštoviti, pažljivo birajte namirnice i pripremajte ih sa puno ljubavi jer taj sastojak beba sigurno neće odbiti.