Kako otpušiti nos, brzo i jednostavno?

KAKO OTPUšITI NOS, BRZO I JEDNOSTAVNO?

tinejdzerka prska sprej u nos

 

Sezona prehlada i gripa naterala nas je da se malo više pozabavimo zdravljem. Pazimo na ishranu, kupujemo suplemente, jačamo imunitet na sve moguće načine, pa ipak ništa od toga nam ne garantuje da nećemo pokupiti neki od virusa. Zapušen nos i bol u grlu znaju da stvore mnoge neprijatnosti – otežano disanje, kijanje, gubitak čula mirisa i ukusa... Zato je korisno znati kako da se izborite sa ovim problemom.

 

Ako ste odlučili da ove zime dišete punim plućima, pročitajte naše predloge kako otpušiti nos na efikasan način.

 

Uzroci zapušenog nosa

Ako vas muči suvo zapušen nos ili curenje iz nosa moguće je da imate infekciju gornjih disajnih puteva.


Virusi napadaju sluzokožu nosnice, izazivaju infekciju, sluzokoža postaje upaljena i otečena, a sekret u nosu se pojačava. Istovremeno sa upalom sluzokože nosa dolazi i do upale sluzokože sinusa.


Infekcija nosa i sinusa udružena je sa nekim od sledećih siptoma:

 • Golicanje i svrab u nosu
 • Curenje iz nosa ili suvo zapušen nos koji otežava disanje
 • Izmenjen miris i ukus
 • Glavobolja
 • Kijanje ili kašalj

Evo na koji način da sebi olakšate neki od pomenutih simtoma.

 

Kako otpušiti nos i sinuse uz pomoć kapi i sprejeva

Kada se pojave prvi znaci prehlade i začepljenog nosa obično posežemo za kapima jer relativno brzo dovode do olakšanja. Podsećamo vas da se pre upotrebe ove vrste proizvoda konsultujete sa izabranim lekarom ili farmaceutom.


Aqua Maris Strong sprej za nos je prirodan preparat na bazi hipertonične jadranske vode koja pomaže kod začepljenja nosa usled prehlade, gripa i alergija. Rastvor sadrži visoku koncentraciju morske soli, izvlači višak vlage iz sluzokože nosa i smanjuje otok u nosnicama čime se uspostavlja prohodnost disajnih puteva. Ovo je bezbedan proizvod te ga mogi koristiti i deca i trudnice. Koristi se sve dok traje začepljenost nosa, posle čega se higijena nosa može održavati Aqua Maris Classic sprejom.


Quixx sprej i Quixx Extra spadaju u hipertonične nazalne sprejeve: sadrže rastvorene morske soli u većoj koncentraciji, te su idealni za otklanjanje začepljenosti nosa i sinusa usled alergija, prehlade i gripa. Izvlače višak vlage iz nosnica, smanjuju otok i olakšavaju disanje. Nakon otčepljenja nosa tretman se može nastaviti izotoničnim rastvorom Quixx Soft koji je savršen za svakodnevnu higijenu i negu, a miris aloe vere čini ga posebno prijatnim za upotrebu čak i kod male dece.


Koloid srebrna kap sprej za nos sadrži u sebi najmoćniji prirodni antibiotik – jone srebra. Koristi se za higijenu nosne šupljine, regeneriše iziritiranu sluzokožu nosa i vraća joj njenu prirodnu vlažnost. Ovaj sprej deluje kao jak imunostimulator, a njegova obogaćena verzija Koloid srebrna kap sa pantenolom deluje kao snažno sredstvo za dezinfekciju gornjih disajnih puteva. Pantenol je poznat i po tome što obnavlja sluzokožu nosa iziritiranu zapušenošću.

 

Kako otpušiti nos bez kapi

Pored kapi i sprejeva za nos postoje i drugi načini koji će vam doneti olakšanje, posebno ukoliko imate suvo zapušen nos. Inhalacija je jedan od najlakših. Napunite inhalator posudu vrelom vodom, ubacite nekoliko listova bosiljka ili kapi etarskog ulja, nadnesite se nad paru i dišite polako.


Inhalator možete da nosite i u svom džepu za brzo i jednostavno rešenje kada ste u pokretu.

 

devojka lezi prehladjena i drzi se za nos


Pulmint nosni inhalator i Pinigreen inhalator u stiku koriste se kao pomoć kod otežanog disanja i zapušenog nosa. Etarska ulja kamfora, eukaliptusa, bora i mentola udruženi ublažavaju simptome prehlade i kijavice. Deluju antispetički, sprečavajući da se patogeni šire dalje. Oba se mogu svakodnevno upotrebljavati u sklopu redovne higijene nosa.


Bronholah mast i Bronholah gel proizvodi namenjeni su za spoljašnju upotrebu. Nanose se utrljavanjem na grudni koš, leđa ili u maloj količini ispod nozdrva. Toplota tela dovodi do oslobadjanja mirisa etarskih ulja kojima ovi proizvodi obiluju. Inhaliranjem isparenja smiruju se simptomi kao što su suvi kasalj i zapušen nos karakteristični za prehladu i grip.

Ako se pitate kako otpusiti nos bez kapi deci, znajte da ova vrsta proizvoda ima i svoju verziju za najmlađe pacijente. Preporučujemo Bronholah junior mast koja sadrži blaga etarska ulja mirte, jele i lavande, kao i Pavle balzam za decu na bazi etraskih ulja mediteranskih biljaka i četinara.

 

Kako prevenirati zapušen nos i bol u grlu

Postoje nekoliko načina kojima značajno umanjujete pojavu simptoma prehlade i gripa:

 

 • Izbalansirana ishrana bogata vitaminima i mineralima
 • Dovoljno odmora i sna
 • Fizička aktivnost, po mogućstvu na svežem vazduhu (vežbanje u zatvorenom prostoru pospešuje širenje virusa)
 • Redovna higijena (češće pranje i dezinfikovanje ruku)
 • Izbegavanje da rukama dodirujete nos, usta ili oči
 • Provetravanje prostorija u kojima često boravite kako biste smanjili koncentraciju virusa u vazduhu. Postarajte se da vazduh u prostorijama ne bude suv (pomažu ovlaživači za vazduh, posudice sa vodom na radijatorima i sl.), kako biste izbegli da sluzukoža disajnih puteva bude suva.


Dobro zdravlje je ono što želimo vama i vašoj porodici. Ako vas suvi kašalj i zapušen nos ipak ne zaobiđu ove zime, Apoteka Flos je tu da vam pomogne da ovaj, ali i druge probleme sa zdravljem rešite brzo i lako.