Stomačni virusi kod dece – kako da ubrzate oporavak?

STOMAčNI VIRUSI KOD DECE – KAKO DA UBRZATE OPORAVAK?

 

Kako olakšati detetu sa simptomima stomačnog virusa, da li je moguće ubrzati izlečenje i kako znati kada je vreme da se obratite lekaru, saznajte u nastavku teksta.

 

Šta su stomačni virusi i kako se prenose?

Stomacni virusi se javljaju kao posledica infekcije sluznice želuca i creva. Najčešći uzročnik je rotavirus koji uz dijareju izaziva i povraćanje kod dece. Stomačne tegobe kod dece mogu izazivati i bakterije i paraziti.


Stomacni virusi se veoma lako prenose i to kada dete dotakne nešto kontaminirano, a zatim svoja usta ili hranu. Zatim, ukoliko podeli piće ili hranu sa zaraženom osobom ili jednostavno boravi sa nekim ko je zaražen, čak i ako taj neko nema vidljive simptome.


Ne čudi onda što je najučestaliji prenos virusa kod dece koja idu u vrtić ili školu, jer su u grupi gde je razmena mikroorganizama učestalija i lakša.

 

Koji su simptomi stomačnog virusa kod dece?

Najčešći simptomi stomacnog virusa kod beba i dece su:

 

 • Dijareja bez sluzi i krvi - traje od dva do čak nedelju dana u izuzetnim slučajevima
 • Povraćanje - najčešće traje kraće od dijareje
 • Povišena temperature - ne mora se javiti kod sve dece i uglavnom je blago povišena
 • Grčevi i bol u stomaku - pretežno se javljaju pri pražnjenju creva

 

U slučaju da su simptomi izraženi, bitno je da odvedete dete kod lekara na pregled, ne bi li prepisao adekvatnu terapiju.


Ovo su simptomi koji zahtevaju odlazak kod lekara:

 

 • Dete povraća duže od 24 časa
 • Ima krvavu ili sluzavu stolicu
 • Dijareja se ne smiruje duže od nekoliko dana
 • Dete ili beba imaju visoku telesnu temperaturu
 • Dete ima uočljive znake dehidratacije


U slučaju da je dijareja propraćena krvavom ili sluzavom stolicom, kao i jakim grčevima i bolom u stomaku, to je pokazatelj da uzročnik infekcije nije stomačni virus nego da je u pitanju bakterijska ili parazitska infekcija.

 

Dehidratacija – česta posledica virusa

Tokom infekcije stomačnim virusima često dolazi do pojave dehidratacije i gubitka neophodih elektrolita.

 

Koji su znaci gubitka tečnosti u organizmu:

 

 • Dete deluje pospano, plače bez suza, razdražljivo je
 • Ima suva usta i oseća povećanu žeđ
 • Lice mu je bledo a ekstremiteti hladni
 •  Kod beba sa uočava uvučena i izraženija fontanela

U slučaju dehidratacije je veoma bitno da detetu pomognete da nadoknadi izgubljenu tečnost.


Dojenu bebu što češće stavljajte da sisa ili joj nudite flašicu u slučaju da pije adaptirano mleko.


Kada su u pitanju starija deca, nudite im što više tečnosti, ali po malo. U ovom slučaju su prva pomoć oralni rastvori elektrolita, nikako čajevi ili sokovi. Njih možete uzeti u apoteci, a farmaceut će vam detaljno objasniti kako se na pravilan način primenjuju elektoliti za decu.


Deci ne treba davati sokove ili gazirane napitke zbog visokog procenta šećera koji može samo dodatno pogoršati dijareju.

 

 

Kakva se ishrana kod stomačnog virusa preporučuje?

Nakon prestanka dijareje i povraćanja, počnite da uvodite hranu detetu i na početku mu je nudite u veoma malim količinama, bez siljenja.


U slučaju da dete nakon pojedene hrane ponovo počinje da povraća, potrudite se da samo pije dovoljno tečnosti do povlačenja simptoma stomačnog virusa.


Ako dete dobro prihvati hranu, dajte mu manje obroke koji su kašasti i dobro skuvani, kao što su šargarepa, pirinčana kaša, kuvani krompir ili namirnice kao što su tost, pečena jabuka, slani krekeri i suvo pecivo.


Izbegavajte da detetu dajete slatkiše jer će samo dodatno iziritirati sluznicu želudca i creva i pogoršati simptome.

 

Koji probiotik je najbolji za decu?

Stomačne infekcije izazvane virusima se nikako ne leče antibioticima! Kada je infekcija blažeg intenziteta, simptomi će prestati sami već nakon dva, tri dana.


Ono što može da pomogne da se uspostavi normalna ravnoteže dobrih mikroorganizama u crevima, jeste probiotik za decu, tj. probiotik za bebe.


Biogaia kapi sa dodatkom vitamina D bezebedne su za upotrebu kod beba već od prvog dana. Sadrže žive aktivne bakterije Lactobacillus reuteri Protectis koje pomažu uspostavljanju normalne crevne flore i otporne sun a većinu antibiotika.


Normia bebi kapi sadrže bakterijske kulture Lactobacillus rhamnosus, LGG i Bifidobacterium i korisne su u stanjima grčeva, kod pojave dijareje, kao i za jačanje imuniteta.


Linex bebi kapi pogodne su za upotrebu kod beba i dece do 12 godina za uspostavljanje balansa crevne flore narušene usled dijareje, nadustosti i grčeva.


Bulardi probiotik za decu je prašak za oralnu suspenziju koji normalizuje rad creva, ublažava tegobe i skraćuje trajanje dijareje kod dece.


Sličnog sastava je i Bulardex kids ervabiotik odličan za uspostavljanje ravnoteže crevne flore u stanjima izazvanim rotavirusom, kod putniče dijareje itd.Iako se veoma lako prenosi, infekcija stomačnim virusima se može sprečiti uz mere predostrožnosti kao što su redovno pranje ruku nakon toaleta, pojačana lična higijena i pranje igračaka koje su u kontaktu sa većim brojem dece.

 

Ove mere, uz eventualno nepohađanje vrtića u jeku stomačnog virusa, znaju da budu dovoljna prevencija. Ukoliko se prvi simptomi stomacnog virusa ipak pojave, ono najbolje za zdravlje vašeg mališana potražite u vašoj apoteci Flos.