Ujed insekta – kako sprečiti svrab i ublažiti neprijatnost?

UJED INSEKTA – KAKO SPREčITI SVRAB I UBLAžITI NEPRIJATNOST?

Ruka oko koje su komarci pokazuje ujed insekta.

 

Tokom leta i toplih dana obično gledamo da pobegnemo van grada i uživamo u prirodi. Porodični izleti, šetnje po šumi, odlazak do reke, piknik… mogućnosti su brojne. Ipak, idilične situacije tokom letnjih meseci često zna da pokvari neočekivani ujed insekta.

 

Da biste mirne glave uživali ovog leta evo kako da se najbolje zaštitite i kako da odreagujete ako do ujeda ipak dođe.
 

Ujed insekta – simptomi

Ujed insekta zna da bude veoma neprijatan i bolan, često ostavljajući vidljive pečate po koži. Ovi i drugi simptomi nastaju kao reakcija tela na otrov koji insekt prilikom uboda ubrizga pod kožu.


Neki od znakova i simptoma nakon ujeda su:

 

 • Otok i crvenilo
 • Svrab
 • Utrnulost, peckanje ili osećaj vrućine na ili oko mesta ujeda
 • Bol u mišiću i u delu kože

 

Kod većine ovi simtomi, osim što izazivaju neprijatnost, prolaze vremenom sami od sebe. Ako to nije slučaj, verovatno se radi o alergijskoj reakciji.

 

Alergija na ujed insekta

3% odraslih i 1% dece odreagovaće na ujed insekta u vidu alergijske reakcije. Nju karakterišu izraženiji simtomi koji neretko zahtevaju posetu lekaru.


Posebno ne odlažite odlazak lekaru kada uz ujed insekta crvenilo i otok postaju sve izraženiji i ukoliko se radi o alergijskoj reakciji kod dece.


Alergijska reakcija se razvija u sledećim fazama i već pri pojavi nekog od ovih simptoma obavezno se javite lekaru:

 

 • Koprivnjača (crvena, otečena koža koja svrbi)
 • Otok, mučnina praćena povraćanjem i dijarejom
 • Otežano disanje, šištanje u plućima i otežano gutanje
 • Pad krvnog pritiska, nesvestica, modro plava boja kože i sluznice, gubitak svesti

 

Ipak, u većini slučajeva, ujedi insekta se veoma lako tretiraju, a pomenuti simptomi ukoliko brzo odreagujete, mogu se značajno ublažiti. Sve što je potrebno je da imate adekvatan preparat pri ruci.
 

Čime mazati ujed insekta?

Bilo da vas ujede mrav, pauk, pčela ili komarac, osećaj je neprijatan. Većina ujeda je bezazlena, a uz pravilno tretiranje, otok, crvenilo i bol prolaze već za nekoliko sati ili dana.


Neki od preparata koji efikasno pomažu su krema protiv ujeda insekata ili mast za ujed insekta.


Kada je u pitanju krema za ujed insekta, Flogocid odlično umiruje svrab, peckanje i otok koji su izazvani ujedom insekta, dok Hiper hama gel uz ublažavanje blagih zapaljenja može da se koristi i umesto obloga za otoke nastale nakon ujeda insekta.


Prednost ovog preparata je što se njime može tretirati i ujed insekta kod dece.


Uz medicinske preparate, kao prva pomoć u smanjenju otoka nakon ujeda insekta preporučuje se:

 • Hladan oblog za koji može da posluži i običan peškirić natopljen vodom,
 • Stavljanje leda na mesto ujeda,
 • Držanje dela tela na kom je mesto ujeda u povišenom položaju bar 15 minuta. Na taj način će doći do ublažavanja otoka zbog smanjenog protoka krvi i pritiska.

 

Otac nanosi sinu na ruku repelent u vidu spreja protiv ujeda insekta.

 

Kako sprečiti ujed komaraca?

Eh, ti dosadni komarci, jedni od glavnih nepozvanih gostiju mnogih okupljanja u prirodi. Ponekad ćete uspeti da ih primetite, a u većini slučajeva ćete se tek kod kuće iznenaditi koliko crvenih ujeda imate po telu imate.


Ako se nađete u blizini insekta koji potencijalno može da vas ujede, nemojte da ga terate mahanjem ili udaranjem već se tiho i smireno udaljite od njega.


Uz sve to, učinite vaše okruženje bezbednim. Ne zadržavajte se u okolini mesta na kojima se insekti roje, a to su najčešče bare, močvare, kanali, bazeni, česme… Takođe, izbegavajte da prolazite pored gnezda insekata ili košnica.
Da biste izbegli neprijatnosti, važno je da se naoružate preparatima za zaštitu na vreme.
 

Repelenti – prva linija odbrane

Repelenti su preparati koji odbijaju insekte svojim mirisom i prodaju se u vidu spreja, roll-on-a, stika, kreme, maramica, losiona… Jedan od onih koji se odlično pokazao je Autan protiv komaraca jer stvara jaku zaštitnu barijeru na koži, dok je istovremeno i neguje.


Za zaštititu deteta od ujeda kao delotvorni su se pokazali Autan junior gel sprej i Mosquito sprej protiv komaraca.


Preporučujemo i veoma praktične Chicco parfimisane stikere namenjene deci starijoj od 3 godine. Stiker se koristi tako što se nalepi na odeću ili dečija kolica i protrlja. Miris eukaliptusa i limunove trave narednih 4-6 sati štitiće prostor oko vašeg mališana od dosadnih letećih napasti.


Tu su i veoma praktične parfimisane klipse i šarene parfimisane narukvice koje se mogu nositi oko ruke ili kao gumica za kosu.


Veoma delotvorni su i aparati koji uz pomoć emitovanja određenih zvukova i svetlosti pomažu u zaštiti protiv insekata. Na tržištu se mogu kupiti i preparati koji sagorevanjem i isparavanjem, kao što su spirale, tablete i tečnosti, veoma uspešno odbijaju komarce.


Potražite u Apoteci Flos najkvalitetnije repelente i preparate protiv otoka i svraba, te mirne glave planirajte naredni boravak u prirodi sa vašom porodicom.