Gorušica, šta je, zašto se javlja i kako se leči?

GORUšICA, šTA JE, ZAšTO SE JAVLJA I KAKO SE LEčI?

Žena se drži za želudac zbog gorušice.

 

Ako ste se ikada probudili usred noći sa bolnim osećajem pečenja ili kiseline u jednjaku, onda znate kako je to imati gorušicu. Ova neprijatna, često noćna pojava, postaje sinonim za neprospavane sate i gastronomske izazove.


Ali, ne očajavajte, jer smo tu da istražimo tajne gorušice i kako smiriti ovu gorku simfoniju u vašem stomaku.

 

Šta je gorušica?

Svaki peti čovek na planeti pati od gastroezofagealne refluksne bolesti, poznate kao GERB. Da biste razumeli gorušicu trebalo bi da se upoznate sa GERB-om.


GERB je hronično stanje uzrokovano refluksom kiseline, tačnije, protokom sadržaja želuca u jednjak, kao prepoznatljiv simptom šalje nam gorušicu, poznatu i kao žgaravicu.


Neprijatan, gorući bol u grudima, odmah iza grudne kosti, često se pogoršava nakon jela, uveče kada legnemo ili se sagnemo. Najčešći uzrok je refluks želudačnog sadržaja, a faktori kao što su nepravilna ishrana, prekomerna težina i trudnoća mogu doprineti njenom nastanku.


Svako povremeno doživljava gorušicu i to nije razlog za uzbunu, ali oni sa GERB-om imaju napade gorušice bar dva puta nedeljno. Većina ljudi može samostalno da se izbori sa neprijatnostima pomoću promena načina ishrane i lekova koji se izdaju bez recepta.

 

Gorušica – uzrok

Određena hrana, neuređen stil života i anatomski problemi poput hiatalne kile mogu oslabiti donji ezofagealni sfinkter (LES) koji je odgovoran za zatvaranje jednjaka iz želuca.


Žgaravica se obično javlja posle velikih, masnih obroka, kada legnete ili se sagnete. Obilna, začinjena i masna hrana može da izazove istezanje stomaka i pritisak na LES, uzrokujući njegovo otvaranje. Takođe, ležanje uklanja efekat gravitacije omogućavajući LES-u da se otvori dovoljno da kiselina uđe.


Drugi uzroci gorušice uključuju veći pritisak na želudac tokom trudnoće, na primer, ali i lekove koji mogu da iritiraju jednjak.


Šta izaziva gorušicu osim uobičajenih faktora?

 

 • Gojaznost – Velika telesna masa povećava pritisak u trbušnoj šupljini što olakšava refluks kiseline.
 • Pušenje – Nikotin opušta ezofagealni sfinkter i povećava rizik od žgaravice.
 • Stres – Emocionalni disbalans utiče na funkciju gastrointestinalnog trakta.
 • Tesna odeća – Stisnuta i pripijena odeća vrši pritisak na trbuh i povećava rizik od refluksa.
 • Alkoholna i gazirana pića

 

Gorušica – simptomi

Prepoznavanje pravih simptoma može biti prvi korak u suzbijanju gorušice.

 

 • Žarenje u grudima: Osećate peckanje u trbuhu, odmah iza grudne kosti.
 • Vraćanje kiseline: Osećate kiselu gorčinu u ustima, poznatu kao refluks.
 • Noćne smetnje: Ako vam se povećava pojava simptoma u večernjim časovima, posebno kada ležite, rezultat je poremećen san, a ponekad i hroničan kašalj ili laringitis.
 • Peckanje u grlu: Osećate blago peckanje, kao kad pojedete nešto ljuto.
 • Bol u stomaku ili grlu: Gorušica može izazvati bol u stomaku, grlu ili čak leđima.

 

Ako prepoznajete ove znakove, razmotrite promene u ishrani i životnom stilu kako biste ublažili simptome gorušice.

 

Devojka sa simptomima gorušice.

 

Gorušica u trudnoći

Loše varenje i gorušica su veoma česti simptomi u trudnoći. Progesteron, jedan od hormona trudnoće, može da opusti mišiće koji drže jednjak zatvorenim. Ovo omogućava hrani i kiselini da se iz želuca vrate u jednjak.


Kako beba raste ona gura mamin stomak, pa tako i sadržaj želuca u jednjak. Sa napredovanjem trudnoće i gorušica postaje češća.


Srećom, uz malo đumbira, sojinog ili bademovog mleka, možemo ponovno uživati u mirnom ritmu, čak i dok mališa pravi svoju zabavu u našem stomaku.

 

Šta je dobro za gorušicu?

Prirodni saborci za smirivanje vatre koju proizvede gorušica su najpre đumbir i hladna voda. Đumbir, kao prvi borac, umiruje gorušicu svojim antiinflamatornim svojstvima, dok hladna voda deluje kao saveznik u gašenju neželjenog plamena.


Ova nenametljiva, ali efikasna "dvojka" često postaje naš prvi red odbrane protiv gorušice, nudeći prirodno olakšanje u svakodnevnim borbama sa nelagodnim osećajem u stomaku.


Još jedan dobar izbor je niskomasni jogurt koji će fantastično neutralizovati kiselinu i osloboditi vas muka.

 

Ishrana kod gorušice

Hrana koja izaziva gorušicu podstiče povratak želudačne kiseline u jednjak praveći haos i uzrokujući neželjene simptome. Zato vam dajemo listu namirnica koje treba izbegavati ako ste osetljivi i skloni žgaravici.

 

 • prezačinjena, ljuta, masna hrana pržena na ulju
 • punomasni mlečni proizvodi i masno meso
 • kisele namirnice (citrusi, paradajz i sl.)
 • crni i beli luk
 • čokolada
 • kafa, alkohol i gazirana pića


Hrana protiv gorušice uključuje:

 

 • niskomasni proteini, npr.piletina i riba
 • povrće (zeleno i korenasto, poput brokolija, boranije, batata, šargarepe, cvekle)
 • voće sa niskim nivoom kiseline
 • integralne žitarice
 • hrana sa visokim sadržajem vode (krastavac, lubenica, biljni čajevi)


Ovakvim načinom ishrane dobićete ne samo nutritivne benefite, već ćete očuvati stabilnu ph ravnotežu u stomaku.

 

Prirodni lek za gorušicu

Pored već pomenutog đumbira, odličan saveznik iz prirode je aloe vera. Ova moćna biljka smiriće iritaciju jednjaka i olakšati vam tegobe od žgaravice.
Još jedan odličan lek protiv gorušice je žvakaća guma bez šećera koja podstiče lučenje pljuvačke i na taj način neutrališe kiselost u trbuhu. Što duže žvaćete žvaku, luči se više pljuvačke, pa se praktično ispira kiselina iz jednjaka.


Soda bikarbona razmućena u vodi je kućni lek koji takođe može prijati da se umiri žarište. Neka iskustva svedoče u korist jabukovog sirćeta, korena sladića ili komorača u borbi protiv žgaravice.

 

Muškarac pije lek za gorušicu.

 

Lek za gorušicu

Mnogi efikasni lekovi protiv gorušice mogu se nabaviti u apotekama bez recepta. Ukoliko simptomi potraju duže od dve nedelje obratite se lekaru koji će vam prepisati adekvatnu terapiju.


Lekovi koje lekari obično prepisuju su:

 

 • Antacidi - neutrališu želudačnu kiselinu
 • Inhibitori protonske pumpe (IPP) - blokiraju produkciju želudačne kiseline i leče oštećen jednjak
 • H2 blokatori - smanjuju količinu želudačne kiseline
 • Alginati - sprečavanju vraćanje kiseline u jednjak
 • Prokinetici - ubrzavaju pražnjenje želuca i umanjuju pritisak na donji ezofagealni sfinkter


Pravilno doziranje obroka, izbegavanje prejedanja, biranje niskomasnih opcija i ograničavanje konzumacije kofeina i alkohola, mogu biti koraci ka smirivanju "vatre" u stomaku.


Važno je osluškivati svoje telo, voditi dnevnik ishrane i, ako su simptomi uporni, konsultovati se sa lekarom kako biste pronašli najbolji pristup upravljanju gorušicom i ponovno uživanje u obrocima bez neprijatnosti.


Bez obzira da li tražite efikasne lekove protiv bolova, dodatke ishrani za podršku imunološkom sistemu ili savete farmaceuta o optimalnom zdravstvenom pristupu, Apoteka Flos je vaša pouzdana destinacija za brigu o vašem zdravlju.