Zašto se javlja proliv i kako ga efikasno zaustaviti?

ZAšTO SE JAVLJA PROLIV I KAKO GA EFIKASNO ZAUSTAVITI?

zena-ima-proliv

 

Danas govorimo o tome šta raditi kada dođe do dijareje, kako zaustaviti proliv i kakva bi to trebalo da bude ishrana kod proliva.


Zašto nastaje dijareja?


Bolovi, grčevi u stomaku i dijereja su prvi pokazatelji da sa digestivnim traktom nešto nije u redu. Naš organizam se ovom reakcijom oslobađa štetnih materija, pa je tako potrebno vreme da bi se ovaj proces zaustavio. Ako se pitate kako zaustaviti proliv, odgovor je – polako i postepeno! Poslušajte naše predloge, pa, ukoliko se nađete u situaciji da je potrebno brzo reagovati, imajte na umu naše današnje savete.

 

Akutna i hronična dijareja


Najpre je važno da napravimo razliku među dva tipa dijareje – akutne i hronične. Akutna je ona koja se javlja iznenada i traje kratko, od nekoliko dana do dve nedelje. Hronična dijareja se kod mnogih osoba javlja često i traje dugo, obično i više od četiri nedelje.

 

Pacijent je tokom tog perioda u potpunosti izmučen i počinje da gubi na težini. Ovo je najčešće posledica težih i hroničnih gastrointestinalnih bolesti poput upalnih bolesti creva, sindroma iritabilnih creva, celijakije, ili hroničnog pankreatitisa.


Potrebno je obavezno se obratiti lekaru ukoliko problem sa dijarejom traje duže od dve nedelje, a poboljšanja nema.


Ishrana kod proliva

 

Nekada su bila uvrežena mišljenja da je za vreme dijareje dozvoljeno jesti samo banane, pirinač, jabuke i tost. Ovu dijetu nazivali su BRAT, po prvim slovima ovih namirnica na engleskom jeziku. Danas je naučno dokazano da takav tip ishrane nikako ne doprinosi prestanku dijareje, štaviše, ovim restriktivnim režimom samo ćete smanjiti unos hranljivih materija koje se gube dijarejom, zbog čega se nikako ne preporučuje njeno sprovođenje.

 

Nasuprot ovome, birajte raznovrsnu ishranu i nutritivno bogate namirnice. Vašem brzom ozdravljenju doprineće hranljive materije, a ne gladovanje na hlebu i jabukama. Jedite češće, ali manje obroke, kako ne biste previse opteretili creva. Jedite slobodno žitarice, meso, jaja, voće i povrće. Potrebno je samo da izbegavate masnu, na ulju prženu, prezačinjenu I ljutu hranu. Dozvoljeno je uzimati male količine crne čokolade sa visokim % kakoa. Pravilna, uravnotežena i izbalansirana ishrana kod proliva je najbolji prirodni lek za proliv.

 

ishrana-kod-proliva


Rehidratacija je prioritet


Konstantnim retkim stolicama vaše telo veoma brzo gubi tečnost. Kako ne bi došlo do dehidratacije i kako dijareja ne bi prerasla u neki veći problem – obavezno se hidrirajte. Pijte čajeve i vodu, ali u malim gutljajima i ravnomerno tokom celog dana. Nemojte se nalivati, jer ćete samo izazvati kontra efekat. Rehidratacione soli i rastvori takođe mogu biti od velike pomoći, te ne bi bilo lose da ih imate pri ruci, posebno kada krećete na put.


Lek za proliv – šta da pijem tokom dijareje?


Osim rehidratacije, veoma je važna i obnova crevne mikroflore, pa kada govorimo o stvarima koje uvek valja imati pri ruci, ne smemo nikako zaboraviti probiotike. Oni imaju snažno delovanje na očuvanje zdravlja i normalno funkcionisanje digestivnog trakta u uslovima prisustva patogenih mikroorganizama.

Još jedna stvar koju možemo nazvati najnoviji lek za proliv jeste Beli ugalj
. Ovaj preparat pripada najnovijoj, IV generaciji enterosorbenata. Zahvaljujući nanotehnologiji, glatke i okrugle čestice veličine od 7 do 10 nanometara uz pomoć elektrostatičkih sila uspešno oblažu štetne materije u crevima i izbacuju ih iz našeg organizma.


Osim svih ovih saveta, važno je da tokom dana praćenih dijarejom vodite računa o higijeni i da pre svega mirujete, kako bi se sve što pre završilo. Hidrirajte se, jedite nutritivno bogatu hranu u malim obrocima i budite strpljivi. Magični lek za proliv ne postoji. Svim preparatima koje smo pomenuli ipak je potrebno vreme da počnu da deluju, stoga budite istrajni u svojoj borbi.

 

Za više informacija o preparatima na Apoteka Flos, budite slobodni da nas kontaktirate na mejl: apotekaonline@zulekofarma.co.rs