Najbolja dohrana za bebe i kada je pravo vreme za nju?

NAJBOLJA DOHRANA ZA BEBE I KADA JE PRAVO VREME ZA NJU?

Mama hrani bebu dohranom.

 

Dohrana za bebe obično znači da je mališanu koji još uvek sisa potrebno pored majčinog, dodavati i adaptirano mleko. Kod nešto starijih beba, dohrana podrazumeva uvođenje nemlečne hrane, tj. postepeno uvođenje voća, povrća, mesa u ishranu.

 

U nastavku teksta bavimo se pre svega time kako da znate kada uvoditi dohranu u vidu formule, u kojoj količini, kako da je kombinujete sa dojenjem i kako da odredite koja je najbolja dohrana za bebe

 

Kako znati da bebi treba dohrana?

Jedno od prvih pitanja koje roditelji postavljaju jeste kada početi sa dohranom bebe.


U slučaju adaptiranog mleka ono se obično uvodi u sledećim situacijama:

 

 • Ako majka ne može da proizvede dovoljno mleka i tako zadovolji količinske i nutritivne potrebe svoje bebe
 • Neke bebe mogu imati specifične nutritivne potrebe zbog zdravstvenih problema ili prevremnog rođenja, i tada se uvode specijalne formule adaptiranog mleka
 • Odvojenost mame i bebe (zbog hospitalizacije mame, prevremenog vraćanja na posao itd.)

 

Kako kombinovati dojenje i dohranu?

Prednost uvek treba dati dojenju majčinim mlekom, ali postoje situacije kada to nije moguće te se dojenje i dohrana moraju kombinovati.


Kada se kombinuju dojenje i dohrana adaptiranim mlekom potrebno je to uraditi tako da se zadovolje dnevne potrebe bebe i istovremno održi stvaranje majčinog mleka. Evo kako to postići:

 

 • Uvodite dohranu postepeno. Možete početi sa jednim obrokom adaptiranog mleka dnevno, postepeno povećavajući količinu i učestalost prema potrebama.
 • Održavajte rutinu dojenja kako biste održali proizvodnju mleka, nastavite da dojite na zahtev ili se izmlazajte kada zamenite obrok adaptiranim mlekom. To je ključno za održavanje vaše proizvodnje mleka.
 • Da bi se izbegla zbrka između dojke i flašice, pokušajte koristiti kašičicu, špric ili pipetu kada dajete formulu.
 • Održite emocionalnu vezu. Kada hranite bebu adaptiranim mlekom, pokušajte da održite bliskost koristeći isti kontakt "koža na kožu" i očni kontakt kao i prilikom dojenja.
 • Obratite pažnju na svoje telo. Ako primetite smanjenje mleka, povećajte učestalost dojenja ili koristite pumpu za mleko kako biste stimulisali proizvodnju.

 

Kombinovanje dojenja i dohrane zahteva strpljenje, prilagođavanje i fleksibilnost. Važno je pratiti kako vaša beba reaguje na promene i prilagoditi se njenim potrebama i znacima koje vam pokazuje.

 

Kako se pravi dohrana za bebe?

Priprema formule dohrane za bebe obavlja se u nekoliko koraka:

 

 • Operite ruke i sterilišite opremu za hranjenje pre prvog korišćenja i redovno nakon toga
 • Prokuvajte vodu i ostavite da se ohladi do sobne temperature
 • Promešajte vodu i formulu prema uputstvu proizvođača na pakovanju za pravilno doziranje. Dodajte tačan broj merica formule u vodu i dobro promućkajte bočicu kako biste osigurali da je formula potpuno rastvorena.
 • Pre hranjenja, proverite temperaturu formule sipajući nekoliko kapi na unutrašnji deo svog zgloba.

 

Beba leži na stomaku a pored je flašica sa dohranom.

 

Koliko dohrana može da stoji?

Idealno je da se pripremljena formula da odmah bebi. Adaptirani mleko ne čuvajte na sobnoj temperaturi.


Ako iz nekog razloga pripremljenu formulu beba neće popiti odmah, možete je čuvati u frižideru ne duže od 12 sati.


Ako beba nije popila celu bočicu, ostatak treba baciti nakon hranjenja. Bakterije iz bebine pljuvačke mogu se pomešati sa formulom, što može dovesti do brzog rasta bakterija ako se formula čuva za kasnije.


Ako trebate da nosite pripremljenu formulu kada ste napolju, koristite hladnjak za čuvanje formule i potrošite je u roku od nekoliko sati.

 

Koliko dohrane dati bebi?

Koliko dohrane davati bebi će zavisiti od više faktora: da li se praktikuje dohrana uz dojenje ili je se koristi isključivo adaptirano mleko, koliko je beba stara, koja je njena težina itd.


Pakovanje dohrane obično sadrži o odgovarajuće tablice dohrane.


Tokom prvog meseca bebi će biti dovoljno negde između 90–120 ml po obroku. Svakog meseca će povećavati količinu za 30 ml po obroku.

 

Kako prepoznati da bebi ne odgovara adaptirano mleko?

Evo nekoliko najčešćih pokazatelja da bebi ne odgovara adaptirano mleko:

 

 • Promene u stolici - dijareje ili tvrda stolica, kao i promena boje stolice
 • Gasovi i nadutost nakon hranjenja formulom
 • Povraćanje - povremeno bljuckanje normalno za bebe, ali često povraćanje nakon hranjenja može ukazivati na problem sa formulom
 • Beba ne dobija na težini kako ili njen rast stagnira, može biti znak da formula ne zadovoljava njene nutritivne potrebe.
 • Ekcem, osip ili crvenilo
 • Kijanje, curenje nosa ili teškoće sa disanjem mogu biti znaci alergijske reakcije
 • Uznemirenost ili razdražljivost, posebno nakon hranjenja
 • Teškoće sa spavanjem ili često buđenje mogu biti povezane sa nelagodom izazvanom formulom.

 

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se obratite pedijatru. Pedijatar može preporučiti promenu formule ili dodatna testiranja da bi se utvrdio tačan uzrok problema. U nekim slučajevima, može biti potrebno preći na hipoalergensku formulu ili formulu specifičnu za određene zdravstvene potrebe.

 

Mama priprema dohranu za bebu.

 

Koja je najbolja dohrana za bebe?

Izbor najbolje formule za bebe varira zavisno od individualnih potreba i zdravstvenog stanja svake bebe. Ovde ne postoji univerzalni odgovor, ali evo nekoliko faktora koje treba da uzmete u obzir pri odabiru:

 

 • Tipovi dohrane za bebe

 

Standardne formule prave se na bazi kravljeg mleka koje je modifikovano da bude što sličnije majčinom. Ovo je obično prvi izbor ukoliko beba nema alergiju na proteine kravljeg mleka. Označene su brojevima i to 1 (formula uzrast do 6 meseci), 2 (mleko za uzrast od 6 do12 meseci), 3 (12-24 meseca) i 4 (za decu nakon druge godine).


Prilagođene formule za bebe koje imaju intoleranciju na laktozu, hipoalergrene formule, zatim formule za posebne medicinske namene, bebe sa određenim zdravstvenim stanjima (anti refluks, grčevi…) , za prevremeno rođene bebe i one sa niskom težinom pri rođenju itd.

 

 • Nutritivni sastav dohrane

 

Pogledajte etiketu na pakovanju adaptiranog mleka. Ono može biti dodatno obogaćeno vitaminima i mineralima neophodnim za rast i razvoj, uključujući vitamin D, kalcijum, gvožđe, cink, jod i vitamine B kompleksa.


Mnoge formule za bebe sadrže esencijalne masne kiseline DHA i ARA koje se nalaze u majčinom mleku i važne su za razvoj mozga i vida. Neki proizvođači dodaju prebiotike i probiotike u formule za bebe kako bi podržali zdravu crevnu floru i poboljšali varenje.

 

 • Bebina reakcija na formulu

 

Beba će vam sama pokazati šta je dobro za nju. Dakle, pratite kako vaša beba reaguje na formulu. Ako primetite simptome kao što su uznemirenost, gasovi, dijareja ili ekcem, to može biti znak da formula nije odgovarajuća.

 

 • Preporuke pedijatra


Uvek se konsultujte sa pedijatrom pre nego što odlučite o promeni formule. Pedijatar može dati preporuke na osnovu zdravstvenog stanja i potreba vaše bebe.

Poznati i provereni proizvođači adaptiranog mleka kod nas su Aptamil, Novalac, Humana, Nestle i Bebelac.Pronađite najbolju dohranu za vašu bebu u Flos apoteci i neka se trenuci hranjenja pretvore u pravo uživanje za vas i vašeg mališana.