Upala uha – koliko traje i kako je izlečiti?

UPALA UHA – KOLIKO TRAJE I KAKO JE IZLEčITI?

Devojka sa upalom uha se drži za uho.

 

Sigurno je da ste bar jednom u životu iskusili bolnu neprijatnost koju je izazvala upala uha. Otitis je poznat po svojoj sposobnosti da naglo izazove oštar bol u uhu, iritaciju, a ponekad i gubitak sluha. Simptomi upale su izuzetno neprijatni bilo da se radi o upali spoljašnjeg, srednjeg ili unutrašnjeg uha.


U daljem tekstu ćemo vam pojasniti različite vrste infekcije uha, simptome koje prate i strategije lečenja kako bi se ublažilo i rešilo ovo često zdravstveno stanje.

 

Upala srednjeg uha

Otitis media ili upala srednjeg uha predstavlja infekciju koja nastaje iza bubne opne. Ova vrsta zapaljenskog procesa se može desiti nakon bilo kakvog stanja koje sprečava da tečnost iscuri iz srednjeg uha. Ta stanja uključuju alergije, prehlade, upale grla ili respiratorne infekcije.


Bakterijske ili virusne infekcije, kao i blokada Eustahijeve tube (cev koja povezuje srednje uho sa grlom) mogu dovesti do akumulacije tečnosti i napretka infekcije u srednjem uhu.

Pored upale srednjeg uha koje su najčešće, mogu se javiti i spoljašnji i unutrašnji otitis.

 

 • Upala spoljašnjeg uha – Utiče na spoljni deo uha uključujući ušni kanal. Može biti uzrokovana bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. Javlja se kao rezultat povrede uha, nakupljanja vlage ili iritacija koje mogu dovesti do crvenila, otoka i jakih bolova često izazivajući svrab.
 • Upala unutrašnjeg uha – Ova vrsta upale zahvata unutrašnje uho i može biti ozbiljnija. Uzrok treba tražiti u virusnoj, ređe bakterijskoj infekciji ili upali vestibularnog živca, a ponekad i u hroničnoj upali srednjeg uha. Kao rezultat javlja se vrtoglavica, gubitak ravnoteže i drugi neprijatni simptomi poput mučnine i povraćanja.

 

 

Upala uha – simptomi

Simptomi upale zavisiće od toga koji deo uha je zahvaćen.

 

 • Bol: Prvi simptom otitisa je bol u uhu i oko njega. Bol može biti oštar, pulsirajući ili kontinuiran, u zavisnosti od težine infekcije.
 • Gubitak sluha: Otitis može uzrokovati privremeni gubitak sluha, posebno kod upale srednjeg uha, gde se nakuplja tečnost iza bubne opne.
 • Osećaj pritiska: Zbog nakupljanja tečnosti ili otoka može se osetiti pritisak u uhu.
 • Povećana telesna temperatura: Otitis često prati povećanje temperature što ukazuje na infekciju.
 • Iscedak iz uha: U nekim slučajevima, može se primetiti iscedak iz uha što znači da je prisutna bakterijska infekcija.
 • Problemi sa ravnotežom: Upala unutrašnjeg uha može uzrokovati vrtoglavicu i probleme s ravnotežom.
 • Nadutost i crvenilo: Spoljašnji otitis može rezultirati nadutošću i crvenilom spoljašnjeg uha ili ušnog kanala.

 

Važno je napomenuti da simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih, a samo kvalifikovani ORL stručnjak može pravilno dijagnostikovati i lečiti upalu uha. Ako primetite ove simptome, preporučuje se konsultacija sa lekarom radi tačne dijagnoze i plana lečenja.

 

Devojčica sa upalom uha.

 

Upala uha kod dece

Kada malo dete ima infekciju uha, to izaziva veliku zabrinutost roditelja budući da mališani ne umeju da verbalizuju šta ih muči. Pažljivo promatranje znakova poput čestih dodirivanja ušiju, nesanice, plakanja u snu, odbijanja hrane mogu pomoći lekaru da brže dijagnostikuje otitis kod deteta.


Upala uha kod dece često se javlja kao rezultat bakterijske ili virusne infekcije koja zahvata srednje uho. Osim bola, dete može pokazivati simptome poput povećane telesne temperature, gubitka apetita ili razdražljivosti.


Važno je obratiti se pedijatru koji će utvrditi tačan uzrok i preporučiti odgovarajući tretman, koji često uključuje antibiotike. Pored medicinskih intervencija, pružanje dodatne pažnje, udobnosti i topline može ublažiti nelagodu i pomoći detetu da brže ozdravi.
Otitis kod dece, iako izaziva zabrinutost, obično reaguje na pravovremeni medicinski tretman, omogućavajući mališanima da se vrate svakodnevnim aktivnostima uz osmeh na licu.

 

Koliko traje upala uha?

Trajanje upale uha zavisiće od ozbiljnosti i vrste otitisa. Blage infekcije mogu se povući za nekoliko dana, dok ozbiljnije situacije ili nepravilno lečenje mogu produžiti oporavak na nekoliko nedelja.


Pravovremena medicinska pomoć, u skladu s preporukama stručnjaka, ključna je za brže izlečenje i sprečavanje mogućih komplikacija.

 

Kako izlečiti upalu uha?

U procesu izlečenja upale uha važno je pažljivo slediti preporuke lekara.


Prilagođeni tretmani, poput antibiotika za bakterijske infekcije i protivupalni lekovi za ublažavanje bola, olakšaće tok bolesti.


Osim toga, tople obloge i odmor pomoći će u ublažavanju simptoma, a izbegavanje izloženosti vodi doprinosi bržem oporavku. Redovne kontrole i komunikacija sa ORL stručnjakom osiguravaju da se primenjuju najbolje strategije za svaki pojedinačni slučaj čime se osigurava efikasno i potpuno izlečenje.

 

Žena sa upalom uha na pregledu kod lekara.

 

Upala uha – lečenje

Ako ste zaradili bakterijsku upalu uha, lekar će vam sasvim sigurno prepisati antibiotsku terapiju uz određene probiotike. Tako će se najpre eliminisati uzrok infekcije i smanjiti tegobe.


Protivupalni lekovi mogu se koristiti za umirenje bolova i otoka. Uz to možete uzimati propolis koji ima antimikrobna svojstva i pomaže u borbi protiv bakterija. Možete ga naći u obliku kapi koje se uzimaju oralno.


Vitamin C će doprineti bržem oporavku od infekcije jer će dodatno ojačati imuni sistem.


Na tržištu se mogu naći i različiti sprejevi za uši na bazi acetatne kiseline, pantenola, izopropil alkohola koji su izuzetno delotvorni kod tretmana plivačkog uha. Kod osoba sklonih infekcijama, kod plivača ili ronilaca, ovi sprejevi preveniraće infekcije i sprečiti stvaranje mikroorganizama u ušnim kanalima.


Važno je uzimati terapiju koju je lekar prepisao i nikako ne pribegavati lečenju na svoju ruku. U praksi se pokazalo da to donosi više štete nego koristi.

 

Prirodni lek za upalu uha

Za prirodno ublažavanje simptoma upale uha najčešće se koriste kapi, hidrogen i tople obloge.

 

 • Kapi za upalu uha: Nekoliko prirodnih sastojaka se mogu koristiti u obliku kapi za ublažavanje simptoma upale uha. Toplo maslinovo ulje omekšaće ušni vosak. Beli luk ima prirodna antimikrobna svojstva i koristi u vidu kapi. Neke biljke poput ehinacee i kamilice poznate su po svojim protivupalnim svojstvima. Ekstrati ovih biljaka mogu se ukapavati u upaljeno uho.
 • Hidrogen za upalu uha: Hidrogen peroksid može se koristiti za čišćenje uha, ali ne bi se trebao koristiti u slučaju perforacije bubne opne. Razblaženi hidrogen peroksid može pomoći u omekšavanju ušnog voska, ali se ova metoda primenjuje sa oprezom i uz preporuku stručnjaka.
 • Tople obloge za upalu uha mogu pružiti olakšanje od bola. Postavite topli oblog na zahvaćeni deo uha, ali pazite da temperatura bude prijatna.


Važno je naglasiti da se ovi tretmani primenjuju prema preporuci lekara. Samostalno korišćenje nekih supstanci ili metoda može izazvati komplikacije.

 

Kako sprečiti upalu uha?

Evo šta sve možete uraditi da bi ste sprečili da do upale dođe:

 • Redovna higijena ušiju: Blago čišćenje spoljašnjeg dela uha može se vršiti vatom ili mekom krpom. Važno je izbegavati guranje vate ili drugih predmeta duboko u ušni kanal kako ne bi došlo do oštećenja ili iritacije.
 • Koristite sprej za uši koji pomaže održavanje higijene ušnog kanala.
 • Izbegavajte upotrebu štapića za uši: Štapići za uši često guraju cerumen (ušni vosak) dublje u uho, stvarajući potencijal za blokadu i iritaciju.
 • Smanjite upotrebu slušalica koje se stavljaju direktno u uho.
 • Za omekšavanje i uklanjanje viška cerumena i sprečavanje upale spoljašnjeg uha možete koristiti Cerustop ili Vaxol sprej za uho.
 • Suzdržavajte se od čišćenja uha vodom: Ako voda redovno ulazi u uho, može omekšati kožu i olakšati razvoj bakterija ili gljivica. Ukoliko ste osetljiviju, koristite zaštitu za uši prilikom tuširanja ili plivanja.
 • Čuvajte se alergije: Alergijske reakcije mogu izazvati oticanje ušnog kanala. Ako imate alergije, konsultujte se sa lekarom kako biste pronašli odgovarajući način kontrole simptoma.
 • Jačajte imunitet zdravom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i odmorom i pomozite organizmu da se lakše izbori sa virusima i bakterijama.

 

Ukoliko imate predispozicije za česte upale uha, konsultacija sa lekarom može biti od pomoći kako bi se uspostavio personalizovan pristup prevenciji.


Ako kod sebe ili svog deteta primetite prve simptome upale, obratite se lekaru koji će znati da uspostavi preciznu dijagnozu i odredi terapiju, a sve što vam je potrebno za brz oporavak vašeg organizma možete pronaći u Apoteci Flos.