Povratak u školu – značaj imuniteta u kolektivu

POVRATAK U šKOLU – ZNAčAJ IMUNITETA U KOLEKTIVU

Septembar i ove godine, na sreću, vraća đake u školske klupe, što uz radost mališana, roditeljima donosi nebrojeno briga vezanih za zdravlje deteta. Početak jeseni i početak školske godine koja decu vraća u velike kolektive, škole i vrtiće, po nepisanom pravilu puni pedijatrijske ordinacije, a roditeljima nosi puno briga, neprospavanih noći i ponovljenih pitanja: mogu li učiniti nešto da moje dete bude manje bolesno?

 

deca skola


Imuni sistem (sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcija i bolesti) funkcioniše kao izuzetno složen mehanizam koji podiže barijeru protiv patogena (bakterija, virusa, gljivica, parazita). Imuni sistem normalnog deteta postiže kapacitet imuniteta odraslih osoba tek posle navršenih 12 godina, pa je to osnovni razlog čestog oboljevanja i povećane podložnosti infekcijama kod dece. Pored toga, boravak u vrtićima i školama među velikim brojem druge dece neminovno dovodi do veće izloženosti patogenima i brzom širenju infekcije.


Postoji li nešto što bi učinilo čudo za jačanje imuniteta kod dece, ali i koji su najbolji preparati za jačanje imuniteta, pitanja su koja u ovom periodu najčešće muče sve roditelje. Naravno da postoji, ali obzirom da je imunitet mehanizam – čitav sistem odbrane i rešenja su sistemska. Može se, na prvi pogled, učiniti da su saveti profani i sasvim očigledni, ali su provereno lako primenljivi i veoma delotvorni.

 

Jačanje imuniteta kod dece

 

Dakle, jačanje imuniteta kod dece morate sprovoditi strpljivo i sistematski, ne odstupajući kod prve prehlade, i rezultati će se sigurno, dugoročno gledajući, isplatiti. Da bi vaše dete imalo dobar imunitet i povećanu sposobnost odbrane od infekcija, morate mu obezbediti sledeće:

 

  • dobar san – za odmor od dnevnih aktivnosti, od učenja ili igre, ali i za rast (hormon rasta luči se najviše noću), detetu je neophodan zdrav san. Spram uzrasta deci je potrebno 7 do 10 sati sna, pa bi tako predškolci trebalo da spavaju 10 sati, a deca školskog uzrasta 7 do 8 sati na dan. Vodite računa da vam mališani na spavanje kreću u određeno vreme, bez tehničkih uređaja i da ima je udobno i prijatno.
  • hidratacija – za pravilan rast i razvoj deci je neophodan dovoljan unos tečnosti, pre svega vode, ali i mleka, jogurta i prirodnih voćnih sokova. Nemojte detetu davati gazirane sokove ili sokove pune šećera i veštačkih zaslađivača, voda je oduvek bila optimalno piće za čoveka. Mleko i jogurt bogati su kalcijumom, neophodnih za razvoj kostiju, a pored toga jogurt je svojevrstan probiotik za decu jer sadrži enzime koji vraćaju ravnotežu digestivnom sistemu. Ukoliko vaš mališan ne voli jogurt ili je netolerantan na neke sastojke, idealno će ga zameniti probiotik za decu kakav je Bulardi Junior, jer je klinički ispitan i apsolutno prilagođen uzrastu i potrebama najmlađih. U svakom slučaju preporučeno je 8 čaša tečnosti dnevno, a u toku bolesti ova količina se udvostručuje
  • ishrana – dokazano je da određene vrste voća (jagoda, grejpfrut, borovnica, kajsija, mango, banana) i povrća (paradajz, brokoli, spanać, šargarepa, tikva, crni i beli luk) podstiču prirodnu funkciju imuno sistema. Ukoliko dete ne preferira ovakvu vrstu ishrane, što nije redak slučaj, mnogo može pomoći Oligovit sirup, koji će uz optimalno balansiran unos vitamina, poboljšati i apetit, pa će zdrave namirnice dete radije uzimati. Ako to postignete, uz jogurt ili probiotik za decu, budite sigurni da ste učinili prvi korak za jačanje imuniteta kod dece. Vodite računa o unosu šećera i slatkiša jer dokazano deluju imunosupresivno, a povećate unos dobrih masnoća (omega-3 nezasićene masne kiseline iz maslinovog ulja ili ribe). U 3 glavna obroka i 2 dve užine dnevno sigurno ćete uspeti da izbalansirate idealni unos zdravih namirnica koje podstiču jačanje imuniteta kod dece
  • suplementi – najbolji preparati za jačanje imuniteta – često se roditelji pitaju koji su to najbolji preparati za jačanje imuniteta i teško nalaze odgovor, jer za jačanje imuniteta kod dece ne postoji čarobna formula. Ipak, velika je ponuda klinički ispitanih i učinkovito dokazanih suplemenata koji mogu mnogo pomoći kada je jačanje imuniteta kod dece u pitanju, a među njima su svakako Probiokid Immuno D3 – probiotik za decu (mešavina probiotskih aktivnih bakterija i vitamina D3) posebno namenjen za jačanje imuniteta kod dece koja su u kolektivu ili Imunosal sirup (kombinacija beta glukana, vitamina i cinka) koji podstiče funkcionisanje imunog sistema i smanjuje umor i iscrpljenost.

 

dete jabuka zdravlje imunitet

 

Septembar je tu, a značaj imuniteta u kolektivu od presudne je važnosti za učestalost oboljevanja deteta. Zbog toga, još dok vam je dete zdravo, usvojite ove savete i zapamtite da su najbolji preparati za jačanje imuniteta samo deo sistematičnog mehanizma odbrane deteta koji morate da negujete svaki dan.