Kako da zaobiđete kašalj ove jeseni

KAKO DA ZAOBIđETE KAšALJ OVE JESENI

zena kaslje

 

Stigla je jesen, a sa njom i hladno vreme, boravak u zatvorenom prostoru, virusne i bakterijske infekcije. Jednom rečju, stvorili su se idealni uslovi da dođe do širenja virusa i pojave kašlja. Iako su i produktivni i suvi kašalj prirodne reakcije organizma na patogene, dim i izazivače alergija, kašalj ume da bude i veoma neprijatan, naročito ukoliko postane hroničan.


Posebno uporan i iscrpljujuć jeste suvi kašalj (neproduktivni kašalj), jer ometa osobu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, narušava miran san, dovodi do bolova u plućima i stomaku.


Zato u nastavku teksta pročitajte šta sve možete da uradite da biste sprečili ovaj kašalj kod dece i odraslih.

 

Kako izbeći suvi kašalj?

Već od danas možete da počnete da primenjujete neki od sledećih saveta da biste delovali preventivno i sprečili da vas kašalj omete u prvim jesenjim danima:

  • Unosite dovoljno tečnosti, najmanje osam čaša dnevno. Ovo će pomoći u hidriranju čitavog organizma i vlaženju grla. Topli napici ne samo da deluju preventivno tako što sprečavaju razvoj mikroorganizama, već i regenerišu kašljem iziritirano grlo. Dakle, više puta u toku dana u manjim gutljajima konzumirajte vodu, toplu supu ili čaj.
  • Za suvi kašalj preporučljivo je i redovno uzimanje meda, propolisa i njihovih proizvoda. Med podstiče stvaranje sluzi koja oblaže unutrašnjost usta i grla, tako da deluje zaštitno i umirujuće na sluzokožu. Kašičicu meda možete razmutiti u čaši tople vode ili u mlakom čaju. Tu su takođe i proizvodi na bazi meda poput pastila ili sirupa.

 

devojka na sofi kaslje

 

  • Izbegavajte izlaganje svemu što može da izazove iritaciju ili alergijsku reakciju (dim, polen, jaka isparenja itd). Suv vazduh u zatvorenim prostorijama može dodatno da iziritira grlo, zato koristie ovlaživač vazduha, a prostorije u kojim boravite redovno provetravajte. Trudite se da boravite češće na čistom vazduhu.
  • Adekvatna ishrana uz eventalnu suplementaciju vitaminima i mineralima mogu pojačati imunitet organizma i time sprečiti da do virusnih i bakterijskih infekcija, a samim tim i kašlja, uopšte i dođe.

 

A šta da radite ako vas kašalj ipak ne zaobiđe?

 

Čaj za suvi kašalj i delotvorne pastile

Za smirivanje neproduktivnog kašlja uvek je najbolje izabrati prozvode koji dolaze pravo iz prirode. Čajevi u sebi ne sadrže nikakve veštačke dodatke i šećere, te ih možete bezbedno koristiti da ublažite i kašalj kod dece. Takođe, pastille vam mogu pomoći da vrlo brzo umirite kašalj.


Čaj za suvi kašalj pravi se od belog sleza, islandskog lišaja, bršljena, lovora, jagorčevine, žalfije ili od mešavine ovih biljaka.

  • Čaj od korena belog sleza najčešće se preporučuje za dosadni, suvi kašalj. U sastavu korena belog sleza ima čak 30-35% sluzi. Ona deluje umirujuće na sluzokožu disajnih organa tako što stvara zaštitni sloj i spečava dalju iritaciju. Kod nas se pored čajeva, može pronaći i u vidu sirupa.
  • Islandski lišaj poput belog sleza sadrži visok procenat sluzi koja oblaže upaljenu sluzokožu i smiruje nadražaj na kašalj. Sadrži i usinsku kiselinu koja ima antibiotsko dejstvo, te se proizvodi na bazi islandskog lišaja smatraju prirodnim antibiotikom. Kod nas se može pronaći u vidu čaja, ali i u vidu pastila za grlo, tableta i sirupa.
  • Žalfija je još jedna biljka koja deluje umirujuće na kašalj. Ima antibakterijsko i protivupalno svojstvo. Smiruje nadrženo grlo i potrebu za neprestanim kašljucanjem.
  • Bršljan se pokazao odličnim u kontrolisanju nagona za kašljanjem i to tako što opušta i širi bronhije, te samim tim olakšava disanje.
  • Lovor pomaže da pretvori suvi kašalj u zreo produktvni kašalj, čime se podstiče izbacivanje sekreta, a samim tim lečenje ubrzava. Bogat je vitaminima B, C i A, i mineralima ( gvožđe, mangan, kalijum, kalcijum). Koristi se u vidu čaja ili sirupa.


Na našem sajtu pronaći ćete naći veliki izbor čajeva, sirupa i pastila za kašalj kod dece i odraslih.


Vaše je samo da izaberete, pripremite topli napitak, uzimajte suplemente i uživajte bez kašlja u ostatku jeseni.