Kako se brzo oporaviti posle preležane korone?

KAKO SE BRZO OPORAVITI POSLE PRELEžANE KORONE?

doktorka-pomaze-zeni-u-oporavku-od-kovida

 

S obzirom da Covid-19 tj. korona virus može izazvati različite komplikacije i pokrenuti brojne zdravstvene probleme na koje niste ni pomišljali, ne bi trebalo „igrati se“ sa njim koliko god (ne) verovali u celu priču. Jer, realnost je da za tren može da ugrozi vaše sjajno zdravstveno stanje, a kod nekoga dovede i do dugotrajnih posledica koje samo odgovarajuća terapija posle korone može vratiti u pređašnje stanje.


Na sam oporavak posle korone utiču brojni faktori, a jedan od njih je svakako i taj koji oblik i težina bolesti vas je zadesila. Dok je kod jedne grupe ljudi prisutan samo blaži oblik i simptomi korone nalik na prehladu, kod drugih može doći do teške upale pluća, pa čak i oboljenja srca i bubrega... Prema tome, i vreme oporavka i terapija posle korone ne može biti ista za sve, a može proći čak i više od godinu dana dok se telo sasvim ne oporavi od onoga što ga je zadesilo usled bolesti koje je izazvao ovaj virus!


Od čega zavisi oporavak posle korone i koja je terapija posle korone potrebna?
 

Na vreme koje je potrebno za oporavak posle korone najviše utiče činjenica koliko ste zapravo „ozbiljno“ bili bolesni odnosno kakve ste simptome imali i da li su se oni pogoršavali ili ne. Što su simptomi i lečenje bili teži i duži, to je neminovno duže i vreme potrebno za oporavak posle korone. Osim toga - godine, pol, određeni (već prisutni) zdravstveni problemi i životne aktivnosti mogu imati uticaj, pa će nekome trebati jedna do dve nedelje za oporavak posle korone, drugima će biti potrebno do 18 meseci, dok na treće može ostaviti nažalost i trajne posledice u vidu oštećenja srca, pluća, bubrega, a pominju se i mentalni zdravstveni problemi... Šta će biti vaš slučaj - to niko ne može da vam garantuje, ali ovo su neka od prethodnih iskustava.


Za osobe koje su imale simptome poput kašlja, temperature, glavobolje, zamora, otežanog disanja i probadanja u grudima i zglobovima, gubitak čula ukusa i mirisa i slično bez daljih komplikacija, smatra se da su imale blažu kliničku sliku, te je njihov oporavak moguć u kućnim uslovima u roku od dve nedelje, uz lečenje koje podrazumeva mirovanje, uzimanje velike količine tečnosti i po potrebi lekova protiv bolova i temperature. Ako ste imali ovakav slučaj, vaša terapija posle korone može da podrazumeva postepeno vraćanje svim životnim aktivnostima uz konzumaciju raznovrsnih zdravih namirnica radi jačanja imuniteta.


Ipak, nekim ljudima se stanje naglo pogorša nakon nedelju ili 10 dana, te bol u grudima postaje jači, uz sve teže disanje i umaranje kada se može razviti i upala pluća, što može zahtevati bolničko lečenje i terapiju kiseonikom. Oporavak posle korone u ovom slučaju može trajati od 2-8 nedelja, a posledice u vidu zamora mogu ostati čak i nakon tog perioda.


Najteži oblici bolesti koje izaziva Covid-19 dovode do potrebe za intenzivnom negom i respiratorom, te nakon toga može biti potrebno od godinu dana do 18 meseci da se pacijenti oporave! S obzirom na dužinu lečenja, posledice mogu biti i slabljenje mišića, te pojedinim osobama treba čak i fizikalna terijapija posle korone da bi mogli ponovo normalno hodati!

 

covek-se-oporavlja-posle-kovida


Kako se ponašati posle preležane korone?


Ako ste vi jedni od onih koji su preležali korona virus, znajte da postoji rizik i od post-covid komplikacija poput otežanog disanja, umaranja, pa čak i tahikardije, aritmije, tromboze i sličnih zdravstvenih problema koji mogu trajati i mesecima nakon preležane korone. Zato ne bi bilo zgoreg da nakon što ste izašli iz izolacije obavite određene dodatne preglede, konsultujete se sa lekarom koja je za vas najbolja terapija posle korone i informišete se o tome kako se ponasati posle prelezane korone.


Ono što važi generalno za sve koji se pitaju kako se ponasati posle prelezane korone, budući da je usled delovanja virusa imuni sistem oslabio, jeste zdrava i uravnotežena ishrana kojom ćete organizmu obezbediti dovoljne količine proteina, vitamina i minerala, a ukoliko i dalje osećate umor ili neke druge posledice – možete pojačati unos vitamina i minerala uzimanjem određenih suplemenata ili preparata na prirodnoj bazi.


To su uglavnom preparati koji sadrže cink, selen, magnezijum, vitamine A, C, D i kompleks vitamina B kako bi se što pre povratila snaga i energija, ojačao imunitet i uticalo na oporavak mišića, nervnog i kardiovaskularnog sistema. Ovakve preparate možete potražiti na našoj online apoteci i poručiti na kućnu adresu gde god da se nalazite.


Takođe, važna je i umerena fizička aktivnost kako biste se što pre vratili u prethodno (normalno) stanje. Ipak, i pored svega veoma je teško precizno reći koliko vremena je potrebno da bilo koja terapija posle korone počne da deluje i koliko će vremena proći dok se vratite svakodnevnim aktivnostima i životu pre korona virusa... I zato, učinite sve što je u vašoj moći da svakodnevno jačate imunitet, jer tada nema sumnje da ćete očuvati zdravlje na duge staze!