Beta glukan - šta je, koji je najbolji i kako se pije?

BETA GLUKAN - šTA JE, KOJI JE NAJBOLJI I KAKO SE PIJE?

Devojka drži u ruci beta glukan suplement.

 

Daleki istok koristio je beta glukan kao lek mnogo pre nego što će zapadnjačka medicina pokazati interesovanje za njegova lekovita svojstva.

 

Istraživanja sprovedena tokom 20. veka samo su potvrdila ono što su narodi Istoka već znali: beta glukan podiže imunitet, pomaže u lečenju različitih tegoba i popravlja opšte zdravlje.


Kako ovaj sastojak može pomoći i vama, gde ga ima i za šta se sve može koristiti, čitajte u nastavku. Ali krenimo redom. Da li uopšte znate šta je beta glukan?

 

Šta je beta glukan?

Beta glukani su vrsta rastvorljivih vlakana koji se mogu naći u nekim žitaricama, gljivama, algama i kvascu.


Ova vlakna su posebno zanimljiva zbog svoje sposobnosti da poboljšaju imunitet i pomažu u borbi organizma protiv infekcija i bolesti.


Po svom hemijskom sastavu veoma nalikuju šećeru, ali imaju mnogo složeniju strukturu.


Beta glukani su sastavljeni od velikog broja molekula D-glukoze povezanih beta-glikozidnim vezama, formirajući lanac nalik na kostur. Od ovog osnovnog lanca izbijaju grane koje su takođe napravljene od D-glukoze, ali su povezane različitim vrstama veza.


Upravo ove karakteristike (dužina grana, struktura i tip veza) čine svaki tip beta glukana jedinstvenim i utiču na njihov biološki efekat.

 

Beta glukan – upotreba i dejstvo

Ovo je višenamenski sastojak koji se koristi zbog svog uticaja na imunitet, nivo šećera i lipida u telu.


Evo za šta je sve dobar:

 

Beta-glukan za imunitet

Beta-glukani, posebno oni izolovani iz kvasca i gljiva, poznati su po svojoj sposobnosti da jačaju imuni sistem. Utiču na nekoliko receptora koji stimulišu ćelije imunog sistema, efikasno pomaže u borbi protiv patogena i prevenciji bolesti.

 

Beta-glukan i holesterol

Beta-glukani iz žitarica, posebno ovas i ječam, efikasni su u smanjenju ukupnog i LDL holesterola ("lošeg" holesterola). Deluju tako što formiraju gel u digestivnom traktu koji se veže za holesterol i tako pomaže njihovom izbacivanju iz tela.

 

Beta-glukan i dijabetes

Beta-glukani mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi tako što usporavaju apsorpciju šećera u krvotok. Ova svojstva čine ih korisnim za osobe sa dijabetesom tipa 2 ili one koji žele da kontrolišu svoj nivo glukoze.

 

Beta-glukan i alergije

Iako direktna veza između beta-glukana i olakšanja simptoma alergija nije temeljno istražena, njihova sposobnost da moduliraju imuni odgovor može pomoći u smanjenju upalnih reakcija koje su često prisutne kod alergijskih odgovora.

 

Beta-glukan kod infekcije

Njihova sposobnost da aktiviraju leukocite može pomoći u efikasnijem uništavanju bakterija, virusa i drugih patogena. To je posebno korisno tokom sezona gripa ili u okruženjima gde su infekcije česte.

 

Šitake pečurke kao izvor beta glukana.

 

Koji je najbolji beta glukan?

Koji je najbolji beta glukan zavisiće od zdravstvenih efekata koje želite da postignete, bilo da je to poboljšanje funkcije imunog sistema ili kardiovaskularnog zdravlja.

 

  • Beta-1,3/1,6-D-glukani koji se izdvajaju iz kvasca i lekovitih gljiva, smatraju se među najpotentnijima u pogledu imunomodulatornih efekata.

Ovi tipovi beta glukana su temeljno proučavani zbog svoje sposobnosti da aktiviraju imunološki sistem, posebno urođeni imunitet, koji je prva linija odbrane organizma protiv patogena.


Istraživanja pokazuju da beta glukani iz kvasca i gljiva mogu poboljšati odgovor imunološkog sistema na infekcije. Smatra se da deluju vezivanjem za receptore na imunološkim ćelijama, kao što su makrofagi i neutrofili, aktivirajući ove ćelije i time pojačavajući imunološki odgovor tela.

 

  • Za razliku od njih beta-1,3/1,4-D-glukani koji se nalaze u žitaricama poput ovsa i ječma, cenjeni su zbog svojih kardiovaskularnih benefita, posebno zbog sposobnosti da smanje holesterol i poboljšaju zdravlje srca.

 

Beta glukan - kako se pije i koliko često?

Način i učestalost uzimanja beta glukana zavisi od formata suplementa, njegove koncentracije, kao i od ciljeva upotrebe.


Beta glukan se može konzumirati na nekoliko načina:

 

  • Namirnice, kao što su ovas, ječam, i neke vrste gljiva, uvrstite u svakodnevnu ishranu, jer je to prirodan način da se poveća unos ovih vlakana.
  • Suplementacijom - često se uzima u obliku tableta, kapsula ili praha. Preporučene doze mogu varirati, ali su često u rasponu od 100 mg do 500 mg dnevno, u zavisnosti od čistoće i koncentracije proizvoda.

 

Ovi suplementi obično se uzima jednom dnevno, najčešće pre obroka ili uz obrok.

 

  • Dodatak napicima - kada je u obliku praha se može dodati u sokove ili druge napitke. Ovaj način omogućava lako uklapanje konzumiranja u svakodnevnu rutinu.


Uvek je važno da sledite uputstva proizvođača koja se nalaze na pakovanju.


Konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom pre početka uzimanja bilo kakvih suplemenata, posebno ako već uzimate neke lekove ili bolujete od nekog zdravstveno stanje.

 

Ovas u činiji kao izvor beta glukana.

 

Beta glukan u namirnicama

Beta glukan je prirodan sastojak različitih namirnica. Ovo je hrana koja se smatra najbogatijim izvorom:

 

  • Ovas i ječam - ove žitarice sadrže visok nivo beta-1,3/1,4-D-glukana, koji je posebno efikasan u smanjenju holesterola i regulaciji nivoa šećera u krvi.
  • Kvasac - posebno pivski kvasac, koji je bogat beta-1,3/1,6-D-glukanima. Ova vrsta je poznata po snažnim imunomodulatornim svojstvima.
  • Medicinske gljive - kao što su šitake, reiši i maitake su bogate beta-1,3/1,6-D-glukanima i tradicionalno se koriste u istočnoj medicini za poboljšanje imuniteta i opšteg zdravlja.
  • Raž i zob - sadrže značajne količine beta glukana, korisne za srčano zdravlje i kontrolu apetita zbog njihovog efekta na zasićenje.


Neke od ovih namirnica se neće tako često naći na tipičnoj srpskoj trpezi. Zato je savremena farmacija ponudila odgovor, a to su različiti beta glukan proizvodi koji su dostupni bez lekarskog recepta.

 

Beta glukan za decu i odrasle

Ovaj sastojak se smatra bezbednim za upotrebu, pa ćete ga tako naći u suplementima za odrasle i decu, i to najčešće u vidu kapsula, tableta, praška ili sirupa.


Beta glukani Solgar koristan je kod oporavka nakon operacije, za brže zarastanje rana, nakon izloženosti različitim vrstama zračenja, a posebno kod pada imuniteta uzrokovanih bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima.


Solgar Imuno kombinuje beta glukan i vitamin D3, selen, cink, bakar u obliku tableta. Preporučuje se u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija, ili tokom perioda povišenog stresa, kada telo gubi energiju.


Imuno ABC-beta glukan sa ekstraktom asai berija i cinkom podiže imunitet i bori se protiv virusnih infekcija. Podrška je organizmu u prevenciji kardio vaskularnih oboljenja i usporavanju starenja organizma.


PRO beta glukan u formi praška kombinuje ovaj sastojak sa dobrim bakterijama, vitaminima C i D i cinkom. Koristi se za jačanje imuniteta, borbu protiv infekcija, kao i kod stanja iscrpljenosti i umora.


Sirup Salvit beta glukan sa cinkom i ekstraktom crne zove, koja je prirodan izvor C vitamina odlična je podrška dečijem imunitetu, posebno tokom jesenjeg i zimskog perioda, kada su usled boravka u kolektivu i u zatvorenim prostorijama deca pod naletom različitih virusa .

Ove, ali druge suplemente za bolji imunitet i opšte zdravlje, pronađite u apoteci Flos.


Posetite nas na nekoj od naših brojnih lokacija ili kupujte jednostavno i bezbedno putem naše online prodavnice.