Aktivni ugalj – upotreba, iskustva i kako se pije?

AKTIVNI UGALJ – UPOTREBA, ISKUSTVA I KAKO SE PIJE?

Aktivni ugalj u tabletama i u prahu.

 

Aktivni ugalj nije obična vrsta uglja. On se ne dobija iz sagorevanja drveta, već zagrevanjem obične vrste uglja uz prisustvo gasova čime se na njegovoj površini dobijaju sitne rupice, tj. pore, koje mu povećavaju površinu.

 

Njegova lekovita svojstva su poznata čovečanstvu milenijumima unazad, pa se prvi put pominje u papirusima iz Starog Egipta. Do današnjeg dana njegova popularnost ne jenjava, a u čemu je njegova tajna, zašto se i kako pije, saznajte u nastavku.

 

Za šta se koristi aktivni ugalj?

Aktivni ugalj na svojoj površini ima mnoštvo sitnih pora koje imaju svojstvo da, kako mali sunđeri, upijaju štetne materije. Aktivni ugalj ove štetne materije koje veže za sebe izbacuje iz organizma zajedno sa stolicom.


Zbog ovog svojstva aktivni ugalj se koristio kao jedno od prvih sredstava protiv trovanja. Vremenom se njegova upotreba širila, tako da se najčešće koristi za:

 

  • Stomačne tegobe i kod dijareje
  • Izbeljivanje zuba
  • Kod trovanja
  • Za detoksikaciju
  • Snižavanje holesterola
  • Uklanjanje bubuljica
  • Ujede insekata

 

Aktivni ugalj za stomak

U slučaju problema sa dijarejom i nadutošću stomaka aktivni ugalj može da pomogne. On ima svojstvo da kupi i za sebe vezuje viruse i loše bakterije koji se zatim izbacuju kroz stolicu. Zato je aktivni ugalj za proliv jedno od najboljih mogućih rešenja.


Ukoliko se zbog lošeg varenja javi problem sa gorušicom malo medicinskog uglja može da donese trenutno olakšanje.

 

Aktivni ugalj pasta za izbeljivanje zuba.

 

Aktivni ugalj za izbeljivanje zuba

Aktivni ugalj za zube je način da svom osmehu vratite blistavu belinu. Loše navike poput pušenja ili nepravilne i loše ishrane su samo neki od razloga zbog kojih zubna gleđ menja svoju boju. Ipak, rešenje za sjajan osmeh postoji i to bez odlaska u stomatološku ordinaciju.

Sve što je potrebno je da prah medicinskog uglja pomešate sa pastom za zube i ovom smesom ih operete na uobičajen način. Zube možete oprati i bez upotrebe zubne paste. Ugalj se pomeša sa malo vode i zatim zubi isperu.


Aktivni ugalj ima svojstvo da na sebe privlači bakterije pa je zato preporučljiv za pranje zuba, ali i za uklanjanje plaka i lošeg zadaha iz usta.

 

Aktivni ugalj za detoksikaciju

Medicinski ugalj ima tu sposobnost da za sebe veže toksine. Naročito pomaže kod trovanja hranom i lekovima. Tada se uzima jedan sat nakon trovanja, jer nakon toga njegovo dejstvo slabi i toksini preuzimaju organizam.


Treba reći da on ne može da deluje na trovanje alkoholom, teškim metalima i gvožđem.


Pomaže i kod mamurluka, kada može da pruži trenutno olakšanje i pomogne opštem stanju organizma.

 

Aktivni ugalj maska za lice.

 

Aktivni ugalj – upotreba

Pored gorenavedenih stanja, medicinski ugalj može da pomogne i u sledećim situacijama:

  • Koža sklona aknama - nečistoća i bakterije koje se nakupe na koži lica doprinose nastanku bubuljica. Kozmetika na bazi aktivnog uglja (bilo da su u pitanju gelovi za umivanje, maske za lice itd.) deluje tako što nečistoće i bakterije „kupi“ sa lica.

 

Masku za lice možete napraviti i sami od jedne kašike aloe vera gela i kapsule uglja. Dobijena smesa se nanosi na lice da deluje nekoliko minuta.

 

  • Ujed insekta – nakon ujeda insekta ispod kože ostaje otrov koji izaziva svrab i bol. Malo aktivnog uglja na mestu izvlači otrov i donosi trenutno olakšanje. Da bi efekat bio potpun najbolje ga je naneti odmah nakon ujeda.
  • Snižava holesterol - ima sposobnost da smanji nivo lošeg holesterola i spreči arterokslerozu krvnih sudova

 

Kako se pije aktivni ugalj?

Upotreba medicinskog uglja je najčešće oralna i topikalna. Dakle, aktivni ugalj se najčešće koristi u vidu kapsula, tableta ili praha koji se piju, ili u vidu smese koja se može nanositi na pojedine delove tela (na ujede insekta, na bubuljice, kao maska za lice itd).


Kada se unosi oralno potrebno je da prođe između 1 i 4 sata da bi počeo da deluje. Kod stomačnih tegoba najčešća preporučena doza je po 2 kapsule 3 puta na dan.


Treba imati u vidu da će on iz organizma pokupiti i korisne materije, poput dobrih bakterija, i izbaciti ih napolje. Zato pre nego što počnete da ga koristite posavetujte se sa lekarom, pratite uputstvo za upotrebu i konzumirajte ga samo onda kada je to zaista neophodno.


Kada je u pitanju aktivni ugalj iskustva su pozitivna ali samo ukoliko se pije u skladu sa savetima lekara ili farmaceuta i primenjuje preporučena doza.U širokom asortimanu Flos apoteke potražite proizvode na bazi aktivnog uglja i uživajte u njegovom blagotvornom dejstvu na kožu, zube i ceo organizam.