Uvećana prostata – simptomi, uzrok i lečenje

UVEćANA PROSTATA – SIMPTOMI, UZROK I LEčENJE

Muškarac kod urologa zbog uvećane prostate.

 

Ako ste muškarac koji je prešao pedesetu, nije vam stran osećaj u bešici koji vas budi iz najlepšeg sna i šalje u toalet. Osnovni uzrok verovatno nije dodatna čaša vode ili piva koju ste popili pre spavanja. Pre će biti da je za to kriva uvećana prostata.

 

U nastavku ćemo istražiti šta zapravo uzrokuje benigno uvećanje prostate, kako se manifestuje i koji su najefikasniji tretmani i suplementi za zdravlje muškaraca dostupni kod nas.

 

Uvećana prostata – uzrok

Prostata je mala žlezda smeštena ispod dna bešike i veoma je važna za reproduktivno zdravlje muškarca. U narodu se zove i kestenjača jer je oblika i veličine kestena.


Njena osnovna uloga je da proizvodi tečnost koja čini deo sperme i pomaže u transportu spermatozoida tokom ejakulacije. Prostata okružuje deo uretre, cevi koja nosi urin iz bešike kroz polni organ. Ova žlezda ima ključnu ulogu u procesu reprodukcije i seksualne funkcije muškarca.


Uzrok povećanja prostate je nepoznat, ali većina stručnjaka se slaže da je u vezi sa hormonskim promenama koje se javljaju kako muškarac stari, posebno usled povećanja nivoa dihidrotestosterona (DHT), hormona koji se formira iz testosterona.


Benigno povećanje prostate, pogađa skoro polovinu muškaraca starijih od 50 godina i čak 90% starijih od 80.


Verovatnoća se povećava ukoliko muškarci imaju metabolički sindrom, genetske predispozicije, dijabetes, visok krvni pritisak, ako su gojazni ili njihova ishrana sadrži malo voća, povrća i mahunarki.


Ovoj pojavi mogu doprineti inflamacija, nedostatak fizičke aktivnosti i hrana bogata zasićenim mastima.

 

Uvećana prostata – simptomi

Ako se prostata poveća, ona vrši pritisak na bešiku i uretru što utiče na mokrenje i izaziva sledeće simptome:

 

 • Učestalo mokrenje: Povećana potreba za odlascima u toalet.
 • Poteškoće pri mokrenju: Otežan početak mokrenja ili osećaj nepotpunog pražnjenja bešike.
 • Tanak mlaz urina: Mlaz urina postaje slabiji ili dolazi u prekidima.
 • Naprezanje pri mokrenju
 • Noćno mokrenje: Pojačana potreba za noćnim mokrenjem, poznata kao nokturija.
 • Erektilna disfunkcija: U nekim slučajevima, uvećana prostata može uticati na seksualnu funkciju, uključujući smanjeni libido ili poteškoće pri postizanju erekcije.
 • Infekcije urinarnog trakta: U težim situacijama dešavaju se infekcije, krvarenje, oštećenje bešike ili kamenje u bešici.

 

Kod nekih muškaraca simptomi su blagi i ne zahtevaju lečenje. Kod drugih, mogu biti veoma uznemirujući jer utiču na kvalitet života i slobodu kretanja. Za svaku osobu je drugačije. Tačnije, veća prostata ne znači da ćete imati teže simptome.

 

Uvećana prostata – dimenzije

Prosečna prostata kod odraslog muškarca je veličine oraha i teška je oko 15 – 20 grama sa zapreminom od oko 20 – 25 kubnih centimetara.


Posle 40. godine ona može biti velika kao kajsija, a do 60. godine može dostići veličinu teniske loptice, limuna, pa čak i grejpfruta.


Uvećana prostata postaje opasna kada sprečava pravilan protok urina potencijalno izazivajući povratni tok koji dovodi do infekcija bešike i bubrega. U nekim slučajevima uvećana prostata može u potpunosti blokirati protok urina ili dovesti do otkazivanja bubrega.


Ne postoji način da se predvidi koliko brzo rast prostate može uticati na vaš urinarni trakt. Kod nekih muškaraca, manje uvećanje može prouzrokovati ozbiljne simptome, dok drugi mogu imati prostatu veličine limuna sa minimalnim komplikacijama.


Većina urologa preporučuje hiruršku intervenciju kad prostata dostigne zapreminu od 30 cm3 i više.

 

Muškarac sa rukama na međunožju.

 

Kako lečiti uvećanu prostatu?

U lečenju uvećane prostate koriste se različiti lekovi, uključujući alfa-blokatore za opuštanje mišića, inhibitore 5-alfa-reduktaze za smanjenje veličine prostate i PDE5 inhibitore za poboljšanje simptoma i erektilne disfunkcije. Fitoterapija i antibiotici takođe mogu biti opcije, ali terapija se mora individualno prilagoditi pod nadzorom lekara.


Operacija je generalno rezervisana za uvećanu prostatu koja ne reaguje na terapiju lekovima ili na promenu načina života. Prostatektomija je vid operacije koja uključuje rez na koži da bi se uklonila cela ili deo prostate.


Treba naglasiti da ukoliko se preciznom dijagnostikom utvrdi da nema opasnosti od kancera prostate, onda uvećanu prostatu nije uvek neophodno lečiti. Ipak, potrebne su redovne kontrole kod urologa, jer nelečena uvećana prostata može izazvati komplikacije.

 

Prirodni lekovi za uvećanu prostatu

Fitoterapija predstavlja pomoćno sredstvo za prevenciju i olakšanje simptoma. Preparati najčešće sadrže neki od sledećih sastojaka:

 

 • Patuljasta palma (Saw Palmetto): Ekstrakt ploda ove biljke se često koristi za smanjenje simptoma uvećane prostate. Smatra se da može smanjiti upalu i olakšati protok urina.
 • Mlečika sadrži flavonoide, fitosterole i druge aktivne sastojke koji imaju antiinflamatorna i diuretska svojstva, što može pomoći u smanjenju simptoma i poboljšanju protoka urina.
 • Rastavić je bogat fitonutrijentima kao što su lignani, flavonoidi i beta-sitosterol, koji imaju antiinflamatorna svojstva.
 • Kopriva je takođe poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima i može pomoći u smanjenju simptoma uvećane prostate.
 • Beta-sitosterol: Ovo je biljni sterol koji se nalazi u različitim biljkama poput avokada i orašastih plodova, a može pomoći u smanjenju simptoma, poput čestog mokrenja i problema sa protokom urina.
 • Sok od bundeve je bogat cinkom i drugim hranljivim materijama koje su korisne za zdravlje prostate.
 • Ulje semena bundeve je takođe bogato cinkom i drugim nutritivnim materijama koje održavaju prostatu u dobrom stanju.

 

Biljni preparati za uvećanu prostatu

Biljni preparati za uvećanu prostatu najčešće se prave od ekstrakata ili delova biljaka koji sadrže aktivne sastojke semena bundeve, koprive, patuljaste palme, afričke šljive, mlečike uz dodatke vitamina C i E kao i cink citrata koji blagotvorno utiču na simptome.


Apoteka Flos nudi širok spektar biljnih preparata sa dodacima odgovarajućih minerala i vitamina. Ovo su samo neki od njih koje smo izdvojili za vas:

 

 • Prostenal Perfect je suplement na bazi ekstrakta biljke patuljasta palma (Saw Palmetto), ekstrakta korena koprive i cinka.
 • Prostatin sadži prirodan suvi ekstrakt svilovine, vitamin C, cink i seme bundeve.
 • HTM Prosto caps kombinuje vitamin D, list zelanog čaja i ekstrakt semena soje za dobro zdravlja prostate.
 • Urassan Forte sadrži seme bundeve pojačano vitaminom E i cinkom.

 

Muškarac za stolom jede zdrav obrok.

 

Uvećana prostata i ishrana

Uravnotežena ishrana može doprineti zdravlju prostate. Ovo su neke smernice kojih bi se trebalo pridržavati:

 

 • Jedite raznovrsnu hranu bogatu voćem, povrćem i biljnim proteinima poput soje i mahunarki.
 • Omega-3 masne kiseline iz ribe, lanenog semena, orašastih plodova i čia semenki.
 • Namirnice bogate cinkom poput govedine, pilećeg mesa, orašastih plodova i semenki bundeve.
 • Vlakna iz celih žitarica, povrća, voća, orašastih plodova i semenki.
 • Izbegavajte crveno meso i prerađene namirnice.
 • Pijte dovoljno vode kako biste održavali dobru hidrataciju.


Uprkos svojoj skromnoj veličini, prostata može postati izvor zabrinutosti za većinu muškaraca koji lagano ulaze u određene godine. Ovaj fenomen nije samo medicinski izazov, već i društveni jer utiče na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života. Zato je razumevanje uzroka, simptoma i dostupnih tretmana od suštinskog značaja za muškarce širom sveta.

Tim stručnjaka apoteke Flos tu je da vam ponudi savete i preporuke o proizvodima za zdravlje muškaraca. Posetite neku od naših apoteka ili obavite jednostavnu kupovinu putem naše online prodavnice.