5 saveta za pravilnu negu zuba

5 SAVETA ZA PRAVILNU NEGU ZUBA

Devojka sa koncem u zubima.

 

Oralna higijena veoma je bitna kada je zdravlje čitavog organizma u pitanju. Mnogi nažalost često počnu da obraćaju pažnju na zube tek kada imaju neki problem, koji se u pojedinim slučajevima završava raznim upalama, oboljenjima i na kraju, njihovim gubitkom.

 

Zbog svega toga veoma je bitno preventivno delovati. Pored svakodnevne nege, od velike pomoći mogu biti električne četkice za zube, tuš za zube i interdentalne četkice. Takođe, bitno je naučiti kako se koristi konac za zube na pravilan način.


Preventiva je pola zdravlja


Put do zdravog i lepog osmeha nije nimalo lak - bitna je rutina i pravilna nega od malih nogu. Važno je dete već kod prvih nicanja zuba odvesti kod stomatologa, da bi se oslobodilo straha i naviklo na rutinske kontrole. U suprotnom, svaki odlazak kod zubara, mogao bi da postane mučenje.


U starijem dobu, taj strah se sve više povećava, a poseta stomatologu sve više odlaže. Rutinske kontrole postaju samo lepa zamisao, a mnogi se odlučuju na pregled tek kada više ne mogu da podnesu bol, očekujući da stomatolog učini čudo. Međutim, tada u većini slučajeva već bude kasno, zub bude previše oštećen i jedino što preostaje je njegovo vađenje.


Da do toga ne bi došlo, jako je bitno da svakodnevno pravilno negujete zube. Uz preventivne korake sačuvaćete oralnu higijenu što duže možete i imaćete zdraviji osmeh.

 

covek-drzi-konac-za-zube


5 koraka do zdravih zuba


Da biste sačuvali zdravlje zuba, veoma je bitna njihova adekvatna nega. Zato je važno naučiti kako se koristi konac za zube, kao i koji su benefiti kada su u pitanju tuš za zube i električne četkice za zube.


Uz 5 jednostavnih koraka zubi će vam biti zdravi i zahvalni:

 

 1. pravilna upotreba četkice za zube – ovo je stavka gde mnogi greše. Iako redovno održavaju oralnu higijenu i peru zube bar dva puta dnevno, nepravilnom upotrebom četkice, dolazi do stvaranja naslaga i karijesa na zubima, a potom i do njihovog kvarenja. Pravilno rukovanje četkicom je od gore, ka dole – kada su u pitanju gornji zubi, i suprotno, kada su u pitanju donji zubi.

  Postupak je važno ponoviti nekoliko puta i sa unutrašnje i sa spoljašnje strane. Nakon toga je potrebno očistiti i grizne površine zuba horizontalnim pokretima. Ne zaboravite i na čišćenje jezika. U poslednje vreme su sve popularnije električne četkice za zube koje omogućavaju temeljnije pranje zuba i desni.
   
 2. konac za zube – mnogi govore da je neizostavan kada je u pitanju pravilna nega zuba, ali postoji nekoliko nedoumica oko toga kako se koristi konac za zube. Prostor između zuba je najpodložniji za razvoj mikroorganizama, on često ne može da se očisti samo upotrebom četkice. Tu na scenu stupa konac za zube.

  On se pravilno koristi tako što se otkine određeni oko 15-20 centimetara konca, i namota oko srednjih prstiju obe ruke, ostavljajući bar 5 centimetra konca slobodno između prstiju. Držeći ga palcem i kažiprstom obe ruke, lagano ga provlačite u prostore između zuba. Ponekad je postupak potrebno ponoviti nekoliko puta. U tom slučaju uvek birajte čisti deo konca i izbegavajte nagle i grube pokrete koji bi mogli da dovedu do iritacije i krvarenja desni.
   
 3. Tuš za zube –pogodan je za svakodnevnu upotrebu. Njegovom primenom očistićete teško dostupna mesta između zuba koji su usko razmaknuti, kao i paradontalne džepove, koji su uzrok raznih oboljenja desni. Oralni irigator sadrži nekoliko nastavaka, te ga mogu koristiti svi članovi porodice. Posebno se preporučuje kod osoba koje nose fiksne proteze, zubne implante ili krunice i fasete.
   
 4. Interdentalne četkice – njihova uloga je u prevenciji oboljenja desni jer uklanjaju ostatke hrane sa teško dostupnih mesta između zuba. Zahvaljujući maloj glavi i lakim i mekim čekinjama, mogu da dopru do najnepristupačnijih delova.
   
 5. Pasta i rastvori za ispiranje usta – na tržištu postoji veliki broj pasti za zube i rastvora za ispiranje usta. Kod odabira paste, obratite pažnju da sadržaj fluora bude u koncentraciji od 1100 do 1400ppmF. Tečnost za ispiranje usta takođe može biti odličan saveznik u borbi protiv upala, a uz njih ćete imati i svežiji dah.
   

Bitno je da pre kupovine preparata obavite pregled kod stomatologa. Nakon procene vašeg oralnog zdravlja i eventualnih problema, posavetujte se za korišćenje proizvoda koji će biti adekvatni u vašem slučaju.

U našoj onlajn apoteci Flos možete kupiti proizvode koji će biti put ka održavanju higijene i siguran korak ka lepom osmehu i zdravlju zuba i desni.