Fleke od sunca – zašto nastaju i kako ih se rešiti?

FLEKE OD SUNCA – ZAšTO NASTAJU I KAKO IH SE REšITI?

Crvenokosa devojka sa flekama od sunca na licu.

 

Sunce je izvor života, ali i neželjenih tragova na našoj koži u vidu tamnih fleka na licu, rukama i dekolteu. Ukoliko ste se ikada zapitali zašto vaša koža pamti svaki susret sa suncem, te kako možete vratiti njen nekadašnji sjaj i ujednačen ten, na pravom ste mestu. 

 

Saznajte kako ukloniti tamne fleke od sunca i koje strategije pomažu u prevenciji, kako biste mogli da bezbrižno uživate u sunčanim danima koji su pred nama.

 

Šta je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija je pojava tamnijih fleka i mrlja na koži koja čini da njena boja deluje neujednačeno. Ono što našoj koži, ali i kosi i očima, daje jedinstvenu nijansu jeste pigment melanin. Kod kože zahvaćene hiperpigmentacijom dolazi do prekomerne proizvodnje melanina.


Flekice koje tada nastaju mogu biti od bledo smeđe, do tamno braon nijanse.


Pojačano stvaranje melanina rezultat je različitih faktora: genetske predispozicije, starenja (staračke fleke), hormonskih promena (npr. tokom trudnoće ili usled uzimanja kontraceptiva) i izloženosti sunčevim zracima.


Izlaganje suncu je uzrok broj 1 nastanka tamnih fleka na koži!

 

Zašto nastaju fleke na koži od sunca?

Fleke na koži od sunca, poznate i kao sunčane pege ili lentigo, nastaju kao odgovor kože na štetno ultravioletno (UV) zračenje. Kada je koža izložena suncu, počinje proizvoditi melanin kako bi se zaštitila od UV zraka.


Ovo je prirodan odgovor naše kože kojim nas ona štiti od sunca. Međutim, ukoliko na suncu provodimo previše vremena, može doći do poremećaja procesa stvaranja melanina i stvaranja hiperpigmentacija.


Kako starimo naša koža gubi ćelije koje stvaraju melanin (melanociti), a preostale ćelije se uvećavaju, što dovodi do toga da se fleke na koži lica i tela češće javljaju kod osoba starijih od 40 godina.


Kada se fleke jednom pojave, dodatno izlaganje suncu će ih učiniti još tamnijim.

 

Devojka sa flekama od sunca na licu.

 

Gde se fleke od sunca obično javljaju?

Tamne mrlje primetićete na onim delovima tela koji su najviše izloženi suncu.


To su lice, vrat, zatim ruke, naročito nadlanice i predeo dekoltea.


Kod osoba koje se neoprezno izlažu suncu bez upotrebe zaštite i u delovima dana kada je ono najintenzivnije, fleke će se češće javiti. Takođe, ugrožene su i osobe koje rade na otvorenom (ratari, putari itd.) jer kod njih postoji kumulativni efekat delovanja sunčevog zračenja.

 

Kako da zaštitite kožu od hiperpigmentacija?

Da bi se sprečila pojava ili pogoršanje tamnih fleka, ključno je koristiti odgovarajuću zaštitu od sunca čitave godine, a naročito tokom najtoplijih meseci.


Šta se preporučuje:

 

 • Nosite šešir sa širokom obodom i odeću od prirodnih, svetlih materijala koja pokriva kožu kada ste napolju.
 • Redovno koristite preparate sa visokom i veoma visokom UVA i UVB zaštitom od sunca, SPF faktor ne sme biti manji od 30.
 • Nanosite SPF na sve delove kože izložene suncu svaka dva sata ili češće ako se znojite ili plivate.
 • Izbegavanje sunca u najintenzivnijim satima, od 10 do 16 časova.
 • Preporučuje se i uzimanje dijetetskih suplemenata pre i tokom izlaganja suncu, kako bi se koža dodatno pripremila i zaštitila, poput beta karotena.

 

Postoje i posebne kreme za zaštitu od sunca, poput Noreva Iklen UV Protect, namenjene sprečavanju hiperpigmentacije. Eucerin Sun Pigment Control je takođe specijalno formulisan da spreči fleke od sunca zahvaljujući SPF 50 zaštiti od UVA i UVB zraka i sastojku thimidolu koji deluje na sam uzrok nastanka fleka.

 

Devojka štiti lice od fleka stavljanjem spf kreme na lice.

 

Kako ukloniti fleke od sunca?

Postoji više metoda kako skinuti fleke od sunca sa lica, uključujući profesionalne dermatološke i topikalne tretmane.


Dermatolozi najčešće primenjuju:

 

 • Hemijski piling
 • Mikrodermoabraziju i
 • Laserski tretman koji se pokazao efikasnim.


Topikalni tretmani u vidu krema koje se nanose na kožu u sebi najčešće sadrže retinoide, vitamin C, hidrokinon.


Od prirodnih preparata obično se na kožu nanose aloja vera, sok od limuna, razblaženo jabukovo sirće i mleko.


Pre primene bilo kojeg od ovih tretmana važno je da se konsultujete sa dermatologom kako bi se odredila najprikladnija metoda za vašu kožu.

 

Šta koristiti za fleke na licu?

 

Za tretiranje hiperpigmentacija na licu, preporučuje se korišćenje proizvoda koji sadrže sastojke poznate po svojim izbeljujućim i obnavljajućim svojstvima.

 

Ovi sastojci uključuju:

 

 • vitamin C, koji pomaže u smanjenju proizvodnje melanina,
 • hidrokinon koji je efikasan u izbeljivanju tamnih fleka
 • alfa-hidroksi kiseline (AHA) koje podstiču obnavljanje kože.
   

 

Krema za fleke od sunca na licu

Flos apoteka u svojoj ponudi ima proizvoda namenjene potrebama kože sklone pojavi tamnih fleka.


Eucerin Anti Pigment je linija namenjena uklanjanju fleka sa lica i sadrži više proizvoda koji pokrivaju različite korake u nezi. Tu su dvofazni serum, dnevna i noćna, krema za lice, antirid i korektor. Svi proizvodi sadrže thiamidol, koji ublažava postojeće tamne mrlje na koži i sprečava da se one ponovo jave.


Noreva Iklen + serum deluje na različite puteve sinteze melanina, te pomaže nezi kože sklone tamnim flekama usled fotostarenja (lentigo), hormonskih promena, trauma kože ili foto osetljivosti izazvane lekovima.


Bioderma Pigmentbio je linija proizvoda namenjenih koži sklonoj hiperpigmentaciji i sadrži kremu za umivanje, kremu za dnevnu i noćnu negu, kao i koncentrat sa C vitaminom.


Pravilna nega i zaštita od sunca ključne su za održavanje zdravlja i lepote, bez obzira na vaše godine ili tip kože. Veliki izbor proizvoda koji će zaštiti vašu kožu od sunca i vratiti joj blistavost pronađite u apoteci Flos.