Kako izlečiti herpes na usni?

KAKO IZLEčITI HERPES NA USNI?

Devojka pokazuje prstom herpes na usni na svom licu.

 

Herpes na usni (herpes labialis) čine mali plikovi ili čirevi na usnama ili oko njih, a koje izaziva virus herpes simplex tip 1. Kada ovaj virus prvi put dospe u organizam on se tu nastanjuje trajno i iz regije usta se premešta u nervni sistem, odakle se može se ponovo aktivirati. 

 

Kada će se to desiti, koliko često, da li je to moguće sprečiti i kako se izboriti sa groznicom na ustima, čitajte u nastavku.

 

Kako se dobija herpes na usni?

Uzroci nastanka groznice su:

 

 • Infekcija virusom – najčešće se javlja već u ranom uzrastu direktnim kontaktom sa kožom ili sluzokožom zaražene osobe.
 • Aktiviranjem postojećeg virusa – jednom nastanjen virus je u telu u latentnom stanju (stanju mirovanja) i često osobe ni ne znaju da su zaražene.

 

On miruje u nervnim ćelijama i može se aktivirati pod uticajem različitih faktora. Između 80 i 90% ljudi je zaraženo ovim virusom, ali se kod mnogih on nikad neće aktivirati. Kod drugih će se to desiti 3-4 puta godišnje, a kod nekih i mnogo češće.


Šta može da aktivira postojeći virus u telu:

 

 • umor, slabost
 • stres
 • pad imuniteta
 • prehlada, grip
 • hormonske promene (menstruacija, trudnoća)
 • izlaganje suncu, hladnoća, vetar

 

Kako izgleda herpes na usni – simptomi i faze

Herpes će se najčešće pojaviti na usnama ili oko njih, ali se može javiti i oko nosa, na bradi, obrazima u usnoj duplji, na desnima.

 

Prolazi kroz nekoliko faza i simptomi se po fazama razlikuju:

 

 • Faza 1 – javlja se svrab, crvenilo i peckanje obično na granici između usne i kože lica. Mesto postaje blago otečeno i počinje da boli.
 • Faza 2 – izbijaju tvrdi plikovi bolni na dodir i ispunjeni tečnošću
 • Faza 3 – dolazi do pucanja mehurića i iz njih izlazi tečnost. Ostaje otvorena bolna ranica na koži. Herpes je u ovoj fazi najzarazniji i najviše boli.
 • Faza 4 – započinje proces zarastanja ranice i formira se krasta. Tokom zarastanja može ponovo doći do pucanja kraste zbog pomeranja usta. Tako se faza zarastanje može produžiti.
 • Faza 5 – krasta otpada i herpes sa usana nestaje. Najčešće ne ostaju nikakvi ožiljci. Može ostati beličasta fleka.

 

Pored ovih mogu se javiti i dodatni simptomi: otečene žlezde na vratu, natečene desni, povišena temperatura, bolni mišići.

 

Da li je herpes na usni prelazan?

Odgovor je – da. Osoba zaražena ovim virusom može ga lako preneti drugima putem direktnog kontakta i to čak i pre nego što se formiraju plikovi, pa sve do zarastanja kraste. Osoba je najzaraznija u fazi pucanja plikova, jer je najveća koncentracija virusa upravo u tečnosti unutar plika.


Osoba može biti zarazna čak i kad nema vidljive simptome.


Zato je važno znati kako se prenosi herpes na usni da biste zaštitili ljude oko sebe, a posebno osetljive grupe: decu, trudnice, lica oslabljenog imuniteta…


Groznica na usni se prenosi:

 

 • Direktnim kontaktom – poljubac, dodirivanje plikova a rukama a zatim dodirivanje drugih osoba itd.
 • Preko predmeta – korišćenjem pribora zaražene osobe (peškiri, brijač, pribor za jelo, četkica za zube, ruž ili sjaj za usne…)

 

Virus putem dodira osoba sama sebi može preneti i na druge delove tela!

 

Koliko traje herpes na usni?

U proseku traje oko desetak dana. Toliko je potrebno da prođe do potpunog zarastanja krastice.


Otprilike 24 časa nakon pojave svraba i crvenila izbija plik koji se puni tečnošću koja sadrži virus. Ovo traje nekoliko dana.
Zatim dolazi do pucanja plikova i do njihovog zarastanja koje traje oko 7 dana.


Stvarno trajanje groznice je individualno i zavisiće od:

 

 • Opšteg zdravstvenog stanja
 • Imunološkog odgovora
 • Primenjenog tretmana
 • Ponašanja osobe (diranje kraste, smejanje, konzumiranje kisele hrane, preterano pomeranje usana može da produži vreme zarastanja).

 

Produženo trajanje herpesa i zarastanja ranice je signal da se posavetujete sa svojim lekarom.

 

Devojka se gleda u ogledalu dok prstom dodiruje usnu.

 

Herpes na usni u trudnoći

Hormonske promene u trudnoći mogu biti okidač za javljanje herpesa koji je do tad mirovao u telu trudnice. Herpes u trudnoći nije opasan i ne ugrožava plod. Ako su simptomi izraženi, terapiju za ublažavanje simptoma treba primenjivati isključivo nakon konsultacije sa lekarom.


Često se herpes aktivira u periodu oko samog porođaja, te postoji verovatnoća prenošenja na bebu.


Jako je važno zaštiti novorođenče od ovog virusa jer su zbog slabijeg imuniteta podložne komplikacijama koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje!


Zato, podignite ličnu higijenu na najviši nivo, redovno perite ruke, ne ljubite bebu u fazi kad ste najzarazniji, ne koristite bebin pribor itd.

 

Kako sprečiti herpes?

Postoje mere koje pomažu da smanjite rizik od izbijanja infekcije:

 

 • Lična higijena – redovno perite ruke, posebno pre i nakon dodirivanja usana
 • Izbegavajte deljene pribora za jelo i higijenskog pribora sa drugim osobama
 • Izbegavajte direktan kontakt sa zaraženim osobama
 • Jačajte imunitet – pravilno se hranite, spavajte dovoljno, budite fizički aktivni, izbegavajte stres, dovoljno se odmarajte
 • Vitamini za herpes mogu biti od izuzetnog značaja u smislu osnaživanja prirodnih odbrana organizma, naročito vitamin C i E
 • Štitite se od hladnog vazduha, vetra i UV zračenja. Koristite kape i šešire sa širokim obodom, balzame za usne i kreme sa zaštitnim faktorom.

 

Devojka nanosi flaster za herpes na usnu.

 

Kako se leči herpes ?

Ne postoji lek koji će vas u potpunosti izlečiti od ovog virusa. Lek za herpes na usni deluje isključivo na simptome tako što ih ublažava i skraćuje trajanje simptoma. To su razne kreme, masti, flasteri, prirodni preparati. Uz to je važno da radite na jačanju imuniteta, ne dirate i ne istiskujete plikove, ne radite ništa što bi otežalo njihovo zarastanja.

 

• Flasteri za herpes

 

Komforno rešenje za sve one sa ovim problemom su specijalni flasteri koji se mogu pronaći u apotekama.

Herpes patch sa hidrokoloidom je flaster koji štiti herpes i održava vlagu koja pomaže prirodni proces zarastanja. Sadrži ekstrakt nevena koji omekšava spoljni epitel na usnama. Može se primenjivati u svim fazama groznice.

Compeed flaster protiv herpesa je vrlo tanak, gotovo nevidljiv. Nakon nanošenja upija sav višak tečnosti, smiruje kožu i ubrzava njeno ozdravljenje. Sprečava dalje širenje infekcije.

 

• Prirodni lek za herpes na usni

 

Prirodna ulja i balzami mogu olakšati simptome ovog virusa. Preporučuju se: ulje lavande, ulje čajevca, kokosovo ulje, zatim gel od aloja vere, ehinacea, med i propolis zbog svojih antivirusnih svojstava.

 

• Krema za herpes


Cinkova pasta je odlična za sasušivanje manjih rana na koži. Nanošenjem preparata stvara se zaštitni sloj koji sprečava inficiranje rane. Cink oksid deluje umirujuće i adstrigentno, dok talk upija višak vlage.


Propobaza je preparat u formi gela sa ekstraktom propolisa. Lako se nanosi i ima produženo delovanje od čak 10 sati. Pogodan je ne samo za labijalni herpes, već i za tretiranje drugih površinskih ranica.


Herpactiv oral gel po nanošenju na leziju stvara film koji štiti od delovanja spoljašnjih faktora i iritacija. Takođe ubrzava proces čišćenja same rane ubrzavanjem eliminacije tečnosti iz plika.

 

• Mast za herpes na usni

 

Apivis mast sa propolisom pogodna je za tretiranje površinskih rana, upala, ekcema, gljivica i naravno, groznice. Glavni sastojak je propolis koji dokazano deluje na promene na koži baterijskog, gljivičnog i virusnog porekla. Ubrzava zarastanje rane, a neven i kantarion dodatno pospešuju ovaj proces.


Suplemente koji će prevenirati viruse i preparate za olakšanje od simptoma herpesa pronađite u vašoj Flos apoteci