Kako nadoknaditi kolagen u organizmu i zadržati mladalački izgled?

KAKO NADOKNADITI KOLAGEN U ORGANIZMU I ZADRžATI MLADALAčKI IZGLED?

Lice mlade žene iz bliza.

 

Da li znate da počev od dvadesetih vaš organizam gubi oko 1% kolagena svake godine? Telo, na žalost, nije u stanju da ga stvori onoliko brzo koliko se on razgrađuje. Posledice su suva i tanja koža, bolni zglobovi i slabiji mišići. 

 

Kako nadoknaditi kolagen u organizmu kada njegova prirodna proizvodnja počne da opada, šta je zapravo kolagen, za šta je dobar i koliko je bitan za naše zdravlje, pročitajte u nastavku teksta.

 

Šta je kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu koji utiče na našu mladolikost. Nalazi se u vezivnom tkivu, koži, kostima, hrskavici, ligamentima i tetivama.


On čini neverovatnih 80% naše kože i zajedno sa elastinom održava našu kožu elastičnom. To je glavni strukturni protein i igra ključnu ulogu u održavanju čvrstoće i elastičnosti tkiva, dajući im potporu. Može se reći da je ova supstanca od najveće važnosti jer drži telo na okupu!


Unutrašnji kolagen proizvodi naš organizam, dok spoljašnji u organizam unosimo ishranom ili suplementima. Izlaganje suncu, dim cigareta i zagađenje mogu ubrzati njegovu razgradnju!

 

Čemu služi kolagen?

Zdrava koža je jedan od uslova za zdravu starost. Osim što je važan za održavanje zdravog vezivnog tkiva, ovaj protein ima i druge funkcije u našem telu. Može pomoći očuvanju zdravlja kože, kose i noktiju, poboljšanju gustine kostiju kao i funkcije zglobova.


Specifične uloge kolagena su:

 

 • Pomaže novim ćelijama da rastu
 • Igra ulogu u zameni mrtvih ćelija kože
 • Obezbeđuje zaštitni pokrivač za organe
 • Daje strukturu, snagu i elastičnost koži
 • Pomaže u zgrušavanju krvi

 

Koje su vrste kolagena i koja je njihova funkcija u telu:

 

 • TIP 1 je najvažniji za ljudsko telo. Čini 80 - 90% tela i pruža strukturu koži, kostima, tetivama i ligamentima.
 • TIP 2 kolagen za zglobove, nalazi se u elastičnoj hrskavici koja pruža podršku zglobovima. Dobija se iz hrskavice životinja, najčešće pilećeg sternuma ili hrskavice goveda. Može pomoći u smanjenju bolova u zglobovima i poboljšanju pokretljivosti.
 • TIP 3 – glavna komponenta u skoro svim unutrašnjim organima i koži, u mišićima, arterijama i organima. Može pomoći u obnovi kože i zaceljivanju rana.
 • TIP 4 srećemo u slojevima kože
 • TIP 5 se nalazi u rožnjači oka, nekim slojevima kože, kosi i tkivu posteljice

 

Kolagen u prahu i kapsulama na stolu.

 

Kada se pije kolagen?

Zbog loših životnih navika, preteranog izlaganja suncu, nedostatka tečnosti u organizmu, manjka sna, nedostatka fizičke aktivnosti, koža gubi na elastičnosti, javljaju se prve bore i flekice.


Preporuka je da se kolagen počne uzimati kada se primeti smanjenje nivoa kolagena u telu, što obično bude oko 25-30. godine.
Kolagen se može piti u bilo koje doba tokom dana. Uglavnom se preporučuje da se uzima ujutru na prazan stomak ili uveče pre spavanja. Nećete pogrešiti i ako ga unosite između obroka jer će se tako lakše apsorbovati u organizmu.

 

Kako se pije kolagen?

Kada se odlučimo da uključimo preparate sa kolagenom, izbor se sužava između kupovine suplemenata ili spravljanje smutija u kućnoj varijanti. Najbolje je uzimati ga u njegovom najčistijem obliku kao goveđi želatin, odnosno kolagen u prahu.


Svakodnevna konzumacija ovog proteina može pomoći da se poboljša elastičnost kože, hidratacija i gustina kolagena u telu. Pored toga što utiče na zdravlje kože i olakšava bolove u zglobovima, ovaj najvažniji protein jača kosti, povećava mišićnu masu i pozitivno deluje na zdravlje srca.

 

U kojoj hrani ima kolagena?

Postoje prirodni izvori ovog proteina koje možete uključiti u ishranu. Namirnice bogate kolagenom su:

 

 • Kosti i hrskavice goveda, živine ili svinja
 • Riba i plodovi mora
 • Jaja
 • Agrumi
 • Zeleno lisnato povrće
 • Bobičasto voće

 

Unos ove hrane ne garantuje da će se kolagen apsorbovati dovoljno u telu, ali može pomoći da se podstakne njegova proizvodnja.

 

Razne namirnice bogate kolagenom.

 

Koji kolagen je najbolji?

Najbolje što možemo da učinimo za zdravlje zglobova, kostiju i kože je da u svoju dnevnu rutinu uvedemo suplemente koji bi mogli najviše da odgovaraju našem stilu života.


Svakako treba izabrati proizvode koji sadrže najkvalitetnije sirovine. Najčešće su dostupni kolagen u prahu, kolagen kapsule ili tablete, a mogu se naći i u vidu ampula.


Kada birate kolagen, važno je obratiti pažnju na vrstu kolagena koji sadrži proizvod, ali i na čistoću i izvor kolagena. Jasno je da je kolagen od vitalnog značaja za zdravlje svakog sistema u našem telu.

PEPTAN KOLAGEN GRANULE predstavljaju dodatak ishrani koji sadrži hidralizovane proteine kolagena u obliku praha. Sastoji se od manjih peptida molekulske mase, lako je svarljiv, dobro rastvorljiv i 100% bioraspoloživ. Od suštinskog je značaja kod smanjenja gustine kostiju, kao prevencija kod osteoporoze i osteopenije. Poboljšava fleksibilnost kostiju i sprečava degeneraciju zglobne hrskavice.


NO DOL KOLAGEN tablete objedinjuju korisna svojstva prirodnog kolagena tipa 2, hondroitina, hijaluronske kiseline, kurkume, vitamina C. Preporučuje se sportistima i rekreativcima, ali i svima koji imaju problem sa povredama i bolnim zglobovima i mišićima. NO DOL olakšava pokretljivost i pomaže u sprečavanju povreda zglobova. Ublažava tegobe izazvane artritisom kao što su otok, bol i smanjena pokretljivost.


MAXMEDICA KOLAGENEZIN su kapsule na bazi ribljeg kolagena koji je najsličniji ljudskom kolagenu. Glavna razlika između ribljeg i ostalih kolagena je u njegovoj biološkoj vrednosti, visokom sadržaju amino kiselina i niskom sadržaju hidroksiprolina.
 

 

Ako još uvek niste razmišljali o suplementaciji ovog proteina jer se na vašoj koži i zglobovima znakovi starenje još ne primećuju, nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da lakše dođete do rešenja koje prkosi starenju i uklanjanju bora.


Apoteka Flos nudi najkvalitetnije proizvode uz stručne savete za dodatke ishrani, kozmetiku i suplemente koji će vam pomoći da nadoknadite nedostatak kolagena i produžite mladolikost i vitalnost.