Kako negovati kožu lica tokom proleća

KAKO NEGOVATI KOžU LICA TOKOM PROLEćA

zena-koristi-masazer-za-lice

 

Zdrava koža lica tokom proleća


Nakon jesenjih i zimskih meseci koža lica postaje “umorna” i bez sjaja, te joj je potrebna dodatna nega. Zbog uticaja hladnog vremena i slabije cirkulacije, dolaskom proleća naše lice počinje da se peruta i postaje manje elastično. Bez obzira da li imate osetljivu ili otporniju kožu, ovo je prvi znak da je potrebno preduzeti dodatnu negu i higijenu tokom proleća i nastaviti u istom ritmu kada bude na red došla nega lica tokom leta.

 

Tri obavezna koraka


Neizostavni deo pravilne nege lica tokom proleća su:
 

  • Piling i maska – Piling će preporoditi vaše lice. Ovim jednostavnim korakom ćete odstraniti izumrle i oštećene ćelije kože, omogućiti joj da diše i pripremiti je za dalju negu. Uloga maske je da dodatno hidrira lice. Uz to možete koristiti razne bustere i serume. Njihov glavni značaj je zaštita od raznih spoljašnjih i unutrašnjih faktora. Pored toga, pomažu u regeneraciji kože lica iznutra. Bitno je istaći da se obavezno nanose pre hidratantne kreme.
     
  • Hidratantna krema – odaberite neku koja je lagana i koja nije masna. Najbitnije je da odgovara vašem tipu kože, a uz nju ćete postići dodatnu hidrataciju lica, koja je obavezan deo nege tokom proleća
     
  • Zaštitna krema – uz proleće dolazi i više sunčanih dana, a samim tim je izlaganje štetnim sunčevim zracima veće, te je potrebna krema sa spf faktorom za lice, a mnogi stručnjaci preporučuju kreme sa većom zaštitom u koje spada i eucerin krema za lice spf 50.
     

preparati-za-negu-koze

 

Šta su kreme sa SPF faktorom


Krema sa spf faktorom za lice ima ulogu u zaštiti kože od sunčevog zračenja koje je glavni uzrok starenja kože, a može dovesti i do malignih oboljenja. Spf oznaka je mera zaštite od štetnog UVB zračenja koje dovodi do opekotina. Ona pokazuje koliko smete da boravite na suncu u odnosu na to da nemate na koži preparat, a da ne izgorite.


Na našem tržištu postoje kreme sa raznim spf faktorima, a kada su u pitanju nega tela i nega lica tokom leta i proleća, veoma su važne. Što se tiče nege lica, ne preporučuju se preparati ispod 30 spf, dok ćete dodatnu zaštitu obezbediti sa kremama sa spf faktorom 50, kao što je eucerin krema za lice spf 50.


Međutim, treba da imate u vidu da spf ne pruža proporcionalno veću zaštitu u zavisnosti od toga da li su 15, 30 ili 50. Ta računica izgleda ovako:


• spf 15 blokira 93 odsto UVB zraka
• spf 30 blokira 97 odsto UVB zraka
• spf 50 blokira 98 odsto UVB zraka


Ipak, imajte u vidu da nijedan preparat ne može da pruži zaštitu od 100% kada je u pitanju UV zračenje. Uz to je potrebno da preparat ima UVA filtere koji štite od dodatnog zračenja. Zapamtite da je bitno da mažete novi sloj preparata već nakon nekoliko sati, a još češće ako se pojačano znojite, nakon brisanja peškirom ili boravka u vodi.

 

Dodatne mere zaštite


Pored pravilne nege lica tokom proleća, da biste sačuvali kožu, posebne mere opreza se preporučuju:


• Kada se izlažete direktnom sunčevom zračenju, u periodu između 10 i 16 časova, posebno kada je vedro i bez oblaka
• U blizini vode, peska ili snega, kada se sunčevo zračenje dodatno odbija
• Na većim nadmorskim visinama


Uz sve to, glavu i lice zaštitite tokom najtoplijeg dela dana tako što ćete boraviti u hladovini i nositi naočare za sunce i šešir ili kačket. Krema za lice sa spf faktorom je obavezna tokom proleća, ali i čitave godine. Eucerin krema za lice spf 50 je vodootporana i bez mirisa. Pruža visoku zaštitu od UVB i UVA zračenja, a pogodna je kako za normalnu, tako i sa suvu i osetljivu kožu, uz stimulaciju regeneracije kože lica.