Kako se rešiti gljivica na noktima nogu brzo i lako?

KAKO SE REšITI GLJIVICA NA NOKTIMA NOGU BRZO I LAKO?

Bosa stopala članova porodice koji stoje u krugu.

 

Statistike pokazuju da skoro četvrtina populacije pati od gljivičnih infekcija na noktima, a leto je godišnje doba koje posebno pogoduje pojavi ovog problema.

 

Ukoliko sumnjate da ste možda i vi deo ove negativne statistike, u nastavku pročitajte kako se rešiti gljivica na noktima nogu i kako pravilno negovati stopala da biste ih zaštitili od gljivične infekcije.

 

Simptomi gljivica na noktima

Gljivice na noktima, poznate kao onihomikoza, uglavnom su rezultat infekcije dermatofitima, koje čine preko 90% uzročnika ove bolesti.


Ovo stanje se razvija postupno, može biti veoma zarazno i često ostaje neopaženo u ranoj fazi. Zbog toga mnogi potraže lekarsku pomoć tek kada infekcija zahvati celu površinu nokta i dovede do vidljivih promena u izgledu.


Evo nekoliko uobičajenih simptoma koje ne bi trebalo ignorisati:

 

 • Promena boje nokta – Nokat može poprimiti žutu, zelenkastu ili smeđu nijansu, što ukazuje na moguću gljivičnu infekciju.
 • Zadebljanje nokta – Inficirani nokat postaje deblji i čvršći, čime je njegovo sečenje i oblikovanje otežano.
 • Promene teksture – Na površini nokta mogu se pojaviti neravnine ili hrapavost, što je jasan znak da nešto nije u redu.
 • Lomljivost, krtost nokta – Ako se nokat lako lomi ili lista, možda je oslabljen usled gljivične infekcije.
 • Osetljivost, bol ili nelagodnost u području zahvaćenog nokta, posebno kada se vrši pritisak na nokat ili okolno tkivo.
 • Koža oko zaraženog nokta može postati crvena, osetljiva i bolna na dodir, što su simptomi koji takođe zahtevaju pažnju.

 

Stopala sa simptomima gljivica na noktima.

 

Zašto se javljaju gljivice na noktima?

Uzrok gljivica na noktima nogu je najčešće izloženost toplim, vlažnim i mračnim uslovima. Ovo je idealno okruženje za rast i razmnožavanje gljivica, koje su inače prisutne u okolini, ali mogu postati invazivne pod povoljnim uslovima.


Faktori koij doprinose razvoju gljivičnih infekcija su:

 

 • Dugotrajno nošenje zatvorene obuće
 • Upotreba sintetičkih čarapa koje sprečavaju ventilaciju stopala
 • Rad u vlažnim uslovima, poput kuhinja ili bašte
 • Hodanje po vlažnim javnim mestima - javna kupatila, saune, bazeni i slični prostori gde hodanjem bosi može doći u kontakt sa gljivicama koje prethodno zaražene osobe mogu ostaviti na površinama.
 • Deljenje ličnih predmeta (peškira, obuće ili odeće) sa osobom koja ima gljivičnu infekciju
 • Korišćenje zajedničkog higijenskog pribora, npr. pribora za manikir ili pedikir koji nije adekvatno sterilisan, može biti direktan izvor infekcije, naročito u kozmetičkim salonima.
 • Nepravilna nega stopala, na primer, prekomerno stavljanje laka za nokte ili postavljanje veštačkih nadogradnji na zaražene nokte može dodatno pogoršati stanje.

 

Da li ste baš vi kandidat za ovu bolest?

Pod povećanim ste rizikom od razvoja gljivičnih infekcija na noktima ako kod sebe prepoznajete nešto od navedenog:

 

 • Oslabljen imunitet
 • Smanjen protok krvi do ekstremiteta može uticati na sposobnost tela da se efikasno bori protiv infekcija.
 • Prethodna oboljenja kože i noktiju, poput psorijaze i atletskog stopala. Dijabetes takođe može povećati rizik zbog promena u cirkulaciji i imunološkom odgovoru.
 • Higijenske navike, npr. česte posete salonima za manikir i pedikir, gde se alati ne sterilizuju pravilno. Takođe, sportske aktivnosti koje uključuju korišćenje zajedničkih tuševa, sauna, javnih bazena predstavljaju rizik.
 • Traume na noktima, bilo zbog povrede ili pritiska usled nošenja tesne obuće, mogu napraviti put za ulazak i razvoj gljivica.
 • Nasleđe igra ulogu u sklonosti ka gljivičnim infekcijama, jer neke osobe prirodno imaju manji otpor prema ovim infekcijama.

 

Žena bosonoga hoda u sauni.

 

Da li se gljivice na noktima prenose?

Da, gljivice na noktima nogu mogu se preneti sa osobe na osobu. Infekcija se širi prvenstveno putem direktnog kontakta sa zaraženim noktom ili preko površina koje sadrže gljivične spore.


Ovu su uobičajeni načini prenošenja:

 

 • Direktan kontakt - Dodirivanjem zaraženih noktiju mogu se preneti gljivice.
 • Deljenje ličnih predmeta - Upotreba zajedničkih peškira, obuće ili sredstava za negu stopala (npr. turpija za nokte) sa osobom koja ima gljivičnu infekciju može dovesti do prenošenja infekcije.
 • Saloni za manikir i pedikir - Korišćenje neadekvatno sterilizovanog opreme u salonima za negu noktiju može takođe biti izvor infekcije.
 • Javna mesta - Hodanje bosim nogama po mokrim javnim površinama kao što su svlačionice, teretane, saune, bazeni i tuševi povećava rizik od kontakta sa gljivicama.

 

 

Koji je prirodni lek za gljivice na noktima?

Postoji nekoliko prirodnih metoda koje se često koriste, ali je važno je napomenuti da mogu biti efikasne u blažim slučajevima ili kao dopuna standardnim terapijama. Za teže oblike infekcije ili dugotrajne probleme, konsultujte se sa lekarom.


Ovo su najpopularniji „lekovi iz prirode“.

 

 • Jabukovo sirće je efikasno zahvaljujući svojoj kiselosti koja može inhibirati rast gljivica. Da biste napravili rastvor, razblažite jabukovo sirće vodom u odnosu 1:1 i potopite zaraženi nokat na nekoliko minuta.
 • Ulje origana je poznato po svojim antimikotičkim svojstvima. Za bezbednu upotrebu, razredite nekoliko kapi ulja origana sa malo maslinovog ulja i nežno nanesite na zahvaćenu oblast nokta.
 • Ulje čajevca je snažan prirodni lek protiv gljivičnih infekcija. Zbog svog intenzivnog i potentnog sastava, preporučuje se razblaživanje sa maslinovim uljem pre primene na inficirani nokat.
 • Beli luk deluje kao prirodni antimikotik zbog svojih antibakterijskih i antifungalnih svojstava. Izmrvite jedan čen belog luka, primenite direktno na nokat, a zatim prekrijte zavojem ili flasterom i ostavite da deluje.
 • Soda bikarbona može pomoći u stvaranju alkalnog okruženja na noktu, čime se ometa razvoj gljivica. Pomešajte sodu bikarbonu sa malo vode da dobijete gustu pastu, koju ćete zatim naneti na nokatnu površinu.
 • Propolis, poznat po svojim antimikotičkim svojstvima, može se koristiti tako što će se direktno naneti na nokat u obliku kapljica ili masti sa propolisom, delujući direktno na infekciju.
 • Sok od limuna, zbog svog visokog sadržaja kiseline, može pomoći u borbi protiv gljivica na noktima. Sok od jednog limuna nanesite pomoću vate direktno na nokat i pustite da deluje neko vreme.
 • Kokosovo ulje je korisno zbog svojih antimikotičkih svojstava koja proizilaze iz prisustva laurinske kiseline. Toplo kokosovo ulje nanesite direktno na zahvaćeni nokat, što će pomoći u suzbijanju gljivica i ublažavanju simptoma.


Ne zaboravite i da je hrana saveznik u jačanju imuniteta. Tu, pre svega, mislimo na različite probiotske kulture kojiih ima u jogurtu i kefiru, hranu bogatu kalcijumom, gvožđem i D vitaminom.

 

Doktor stavlja pacijentu lek na nokat sa glivicama.

 

Kako izlečiti gljivice na noktima nogu?

Ako se ni posle prirodnih preparata gljivice nisu povukle ili je problem u poodmaklom stadijumu, odlazak lekaru je najbolje rešenje. On će vam najverovatnije prepisati neki od antimikotika (lek protiv gljivica) koji se može uzimati oralno ili mazati u vidu kreme na infekcijom zahvaćeno mesto.


Za efikasno lečenje gljivica na noktima koriste se i drugi preparati za negu stopala.

 

Krema za gljivice na noktima

 

Krema se nanosi direktno na zahvaćeni nokat i okolnu kožu. Pre upotrebe nokti treba da budu čisti i suvi. Nanesite tanki sloj kreme na nokat, fokusirajući se na područje ispod ruba nokta, jer gljivice često nastanjuju ovo područje. Tretman obično treba da se primenjuje jednom ili dva puta dnevno, prema uputstvima na pakovanju ili preporuci lekara.

 

Olovka za gljivice na noktima

 

Olovke za gljivice na noktima su veoma praktične zbog svoje preciznosti i jednostavnosti korišćenja. Sadrže antifungalne supstance koje pomažu u borbi protiv infekcija. Nanesite proizvod direktno na zahvaćeni nokat, po mogućstvu nakon turpijanja, što omogućava bolju apsorpciju leka.

 

Lak za gljivice na noktima

 

Lakovi za gljivice sadrže antifungalne agense i nanosi se kao običan lak za nokte. Lak ostavlja zaštitni sloj koji deluje protiv gljivica. Pre upotrebe, nokti treba da budu čisti i blago isturpijani. Redovna upotreba laka može spriječiti širenje infekcije i pomoći u ozdravljenju nokta.

 

Sprej i rastvori za gljivice na noktima

 

Sprejevi protiv gljivica i rastvori su pogodni za upotrebu kad su infekcije prisutne na više noktiju ili kada je potrebno brzo i lako naneti proizvod.

Sprej se raspršuje direktno na zahvaćena područja, što omogućava brzo delovanje. Rastvor nanesite utapkavanjem na inficirano mesto. Pre upotrebe, osigurajte da su noge čiste i suve.

Prilikom upotrebe bilo kojeg od ovih proizvoda, važno je nastaviti sa tretmanom dovoljno dugo, čak i ako simptomi izgledaju kao da su nestali, kako bi se osiguralo da infekcija neće ponovno pojaviti.

 

Žena na pedikir tretmanu stopala.

 

Kako sprečiti gljivice na noktima nogu?

Kada infekcija uzme maha, rešićete je se uz veliku upornost i trud. Zato se na vreme zaštitite promenom navika:

 

 • Koristite antifungalne preparate - Ukoliko ste skloni gljivičnim infekcijama, razmislite o upotrebi antifungalnih sprejeva ili pudera za noge, koji mogu pomoći u sprečavanju razvoja gljivica.
 • Budite oprezniji u javnim prostorima - Gljivice se lako prenose, naročito u vlažnim i toplim uslovima kao što su bazeni, saune i teretane. Nosite obuću koja štiti stopala, kako biste izbegli direktan kontakt sa podom.
 • Pažljivo birajte kozmetički salon - Ukoliko posećujete salone za manikir ili pedikir, uverite se da koriste sterilne alate. Saloni sa dobrom reputacijom redovno sterilizuju svoj pribor, što je ključno za sprečavanje prenosa gljivica.
 • Koristite isključivo sopstveni lični pribor za negu noktiju, kao što su makazice i turpije, i redovno ih dezinfikujte alkoholom.
 • Održavajte ruke i stopala čistim i suvim. Dobro osušite prostor između prstiju nakon pranja, jer vlaga može poslužiti kao plodno tle za razvoj gljivica.
 • Koristite rukavice kada perete posuđe ili čistite, kako biste zaštitili nokte i kožu ruku od dugotrajnog izlaganja vodi i hemikalijama.
 • Birajte čarape od prirodnih materijala, jer pomažu u apsorpciji vlage.
 • Pazite da ne oštetite nokte - izbegavajte aktivnosti koje mogu dovesti do udaraca ili povreda noktiju. Oštećeni nokti su podložniji infekcijama.
 • Nosite obuću koja omogućava stopalima da "dišu". Kožne cipele su često dobar izbor, jer omogućavaju cirkulaciju vazduha i smanjuju zadržavanje vlage.
 • Češće menjajte čarape ako vam se stopala prekomerno znoje.


Za većinu, pridržavanje ovih preporuka uspešno će sprečiti pojavu infekcije.

Međutim, ukoliko ste kod sebe prepoznali prve simptome gljivične infekcije, posetite online prodavnicu Apoteke Flos gde vas čekaju pomoćna lekovita sredstva za borbu protiv ovog nezvanog gosta.