Koji su uzroci impotencije i kako je lečiti?

KOJI SU UZROCI IMPOTENCIJE I KAKO JE LEčITI?

muz-je-pod-stresom-zbog-erektilne-disfunckije

 

Erektilna disfunkcija je nova bolest modernog doba. Veliki broj muškaraca susreo se sa ovim problemom bar jednom u životu. Važno je naglasiti da se impotencija može javiti u svim periodima seksualne zrelosti i da ne treba odmah paničiti. Kod jednog dela muškaraca desi se samo jednom i traje vrlo kratko, dok se kod drugih dešava znatno češće i traje duže, nekada čak i godinama. Može se, dakle, javiti povremeno, ili je pak stalno prisutna. Kada je u pitanju impotencija, uzroci mogu biti razni, a upravo u ovom tekstu objašnjavamo sta je impotencija, kako prepoznati uzroke i na samom kraju – kako lečiti impotenciju.


Šta je impotencija?

 

Pod pojmom impotencija se podrazumeva nesposobnost muškarca da u određenoj situaciji obavi seksualni odnos. Ovo bi bila najjednostavnija definicija impotencije. Ova nesposobnost može se javiti u svim periodima seksualne zrelosti muškarca. S obzirom na to da verovatno svi znaju sta je impotencija, želimo da vas malo dublje upoznamo sa ovim problemom.

Impotencija se može javiti u dva oblika – primarna i sekundarna impotencija. Prvi oblik impotencije predstavlja situaciju u kojoj muškarac nikada nije uspeo da ima seksualne odnose. Drugi oblik, odnosno sekundarna impotencija, traje izvesno vreme, a do tada je muškarac sasvim uobičajeno funkcionisao. Drugi oblik je znatno češći i većina ljudi zapravo i misli na njega kada se ovaj problem pomene. Kada je u pitanju lecenje impotencije, važno je prvo pronaći joj uzrok. U 90% slučajeva, kada se dogodi impotencija, uzroci su veoma predvidljivi, ali i lako rešivi.

 

Impotencija – uzroci

 

Uravnotežen seksualni život i stabilna erekcija zahtevaju koordinaciju kompleksne serije psihogenih i fizičkih faktora. Nekada davno, anksioznost je smatrana najvećim neprijateljem impotencije. Iako je danas utvrđeno da postoji mnogo drugih faktora, anksioznost i stres nikako ne treba zanemariti. Ovo su veoma česti uzroci impotencije. Negativne emocije dovode do toga da osoba ne može da se opusti, a samim tim ni da doživi uspeh u seksualnom činu.

Zatim, mnogi muškarci konzumiraju steroide te tako dolazi do narušavanja prirodne hormonalne ravnoteže koja je nepohodna za normalno seksualno funkcionisanje. Bespotrebno je naglašavati da droga i alkohol u velikom broju slučajeva dovode do erektilnih problema.


Svim ovim razlozima treba dodati i onaj dobro poznat - strah od neuspeha. On može biti dovoljan uzrok da do stvarnog neuspeha zaista i dođe. Kompleksi niže vrednosti zbog najrazličitijih razloga mogu biti još jedan od faktora impotencije. U ovakvim slučajevima razgovor sa psihoterapeutom bio bi od velike pomoći. Kada problem nije zdravstvene prirode, već je sklop niza stvari iz spoljašnje sredine koji utiču na čoveka, onda je razgovor sa stručnjakom najbolje rešenje.

 

pilule-za-erektilnu-disfunkciju

 

Bolesti koje dovode do impotencije

 

Zdravo telo je preduslov za zdrav i kvalitetan seksualni odnos. Osim svih nabrojanih faktora koji utiču na impotenciju, ne smemo zanemariti nikako ni zdravstveno stanje pacijenta koji je javi sa erektilnim problemima. Evo koja sve oboljenja mogu da utiču na ovaj problem:

• Dijabetes
• Endokrina oboljenja
• Multipla skleroza
• Vaskularne bolesti
• Povrede kičmene moždine


Kod hroničnih bolesti, kao što je na primer dijabetes, organizam je iscrpljen napredovanjem bolesti, pa se vitalnost pacijenta smanjuje. Zatim, kod povreda kičmene moždine može doći do oštećenja samog centra za erekciju. Iako na prvi pogled možda ova oboljenja nemaju veze sa problemima sa erekcijom, ipak mogu biti u veoma bliskoj vezi i ne treba ništa unapred isključivati pre posete lekaru.


Lečenje impotencije


Ono što je najvažniji savet svakom muškarcu – ne dopustite da vas strah i stid savladaju. Ukoliko problem postoji, ne čekajte 5,6 godina kako biste otišli na pregled. U većini slučajeva, kada je u pitanju lecenje impotencije, muškarcima se, osim razgovora sa psihoterapeutom, preporučuju tablete koje mogu da se uzimaju oralno i koje funkcionišu kao odgovor na seksualnu stimulaciju. Takođe, važno je održavati zdravstveno stanje pacijenta, pa se uvek preporučuju vitamini koji doprinose normalnom funkcionisanju organizma.


Impotencija je problem koji ima visok procenat rešivosti, čak i do 90%. Ukoliko problem postoji, najvažnije je na vreme početi sa njegovim rešavanjem. Budite savesni prema sebi i svom telu.