Koliko dugo traje upala desni i kako je izlečiti?

KOLIKO DUGO TRAJE UPALA DESNI I KAKO JE IZLEčITI?

mladi covek sa upalom desni

 

Upala desni je veoma neprijatna i ponekad nimalo bezazlena pojava, koja je, nažalost, češća nego što se pretpostavlja.  Statističke procene pokazuju da čak 95% populacije u nekom periodu života razvije ovu vrstu upale i suoči se njenim simptomima i posledicama. Iako je česta, veliki broj ljudi i dalje ne zna šta je ni koliko traje upala desni, kako je prevenirati, a kako izlečiti ukoliko se razvije, zato vam u ovom tekstu predstavljamo sve što treba da znate ako vas zadesi ova neprijatna pojava.

 

Šta je upala desni?

Upala desni ili gingivitis je jedna od najčešćih bolesti usne duplje i može se razviti u svakoj životnoj dobi.


Svaki zapaljenski proces gingive (deo desni oko vrata zuba) ili desni uopšte, koji je praćen mnoštvom neprijatnih simptoma, podvodi se pod dijagnozu gingivitisa. U početku ova bolest ima blagu formu i veoma dobru prognozu za izlečenje, ali ako se ne pristupi adekvatnom lečenju na vreme može izazvati ozbiljnija oboljenja, kao što je parodontitis, koja vode u trajan gubitak zuba.

 

Šta uzokuje upalu desni?

Da biste znali šta je dobro za upalu desni, morate znati šta je uzrokuje kako biste na najbolji mogući način prevenirali ovo stanje.


Evo koji su izazivači upale desni i koje upale postoje:

 

 • upala izazvana zubnim plakom (do upale dolazi usled iritacije desni koju izaziva zubni plak oko i između zuba koji nastaje kada se patogeni pričvrste na zubnu gleđ, a koji se, ukoliko se mehanički ne otkloni, pretvori u kamenac. I plak i kamenac izazivaju reakciju koja rezultira upalom desni)
 • uplala koja nije izazvana zubnim plakom već je posledica infekcije različitim virusima, bakterijama ili gljivicama (ukoliko je uzrok gljivična infekcija, dobro je znati da soda bikarbona za upaljene desni može dosta pomoći, jer je efikasan antimikotik koji pomaže u održavanju higijene usne duplje)

 

Upala desni – simptomi

Pojavu gingivitisa prate veoma neprijatni simptomi. Upalu zubnog mesa prepoznaćete po:

 

 • promeni boje desni od lagano crvene do jarko crvene, otoku, bolu i krvarenju desni i prilikom najmanjeg dodira (pranje zuba)
 • izraženoj osetljivosti i bolu desni
 • neprijatnom zadahu
 • povlačenju desni (veoma neprijatna pojava pri kojoj se ogoli vrat zuba što izaziva bol, a omogućava širenje infekcije na osnovno tkivo i viličnu kost)

 

Kako smiriti upaljene desni?

Važno je da znate da pojavu gingivitisa u početnoj fazi možete izlečiti relativno lako i brzo. Poseta stomatologu koji će vam dati savet i očistiti zubni plak i kamenac, pojačana oralna higijena i upotreba adekvatnih preparata jedini su način da se izleči upala desni. Prirodni lek, koji se sastoji u ispiranju usne duplje i mazanju i nežnom masiranju desni, takođe može puno ubrzati ozdravljenje.

 

zena se drzi za obraz zbog upale desni


Ali, čime ispirati upaljene desni? Postoji nekoliko delotvornih rastvora koji će smanjiti upalu i ublažiti simptome:

 

 • rastvor sode bikarbone ili 3% hidrogena neutrališe kiselinu u ustima, pogodan je za svakodnevnu upotrebu pre pranja zuba
 • rastvor morske soli, kao i kod upale grla, dobar je prirodni lek protiv upale
 • limun i vitamin C efikasno ublažava simptome zapaljenskih procesa
 • med i aloe vera namazani direktno na desni imaju jako antibakterijsko dejstvo
 • biljni čajevi od žalfije, kamilice i bosiljka imaju antiseptičko i umirujuće dejstvo

 

U veoma efikasne prirodne lekove spadaju i Gingival i Gengigel za desni. Velika prednost ovih preparata je što ih uvek možete imati kod sebe, a u kombinaciji sa ispiranjem daju odlične rezultate.


Gingival gel je savršena harmonija kamilice, srčenjaka i pitome nane i namenjen je mazanju i blagoj masaži upaljenih desni, a iznenadićete se kako efikasno i brzo smanjuje neprijatne simptome upale i ubrzava zarastanje rana.


Gengigel je dentalni gel sa hijaluronskom kiselinom koji skoro trenutno pomaže otklanjajuću simptome i smirujući zapaljenske procese, a u pakovanju u obliku spreja namenjen je upotrebi van kuće jer se veoma lako raspršuje pumpicom.

 

Upala desni – lek je u preventivi

Kako i kod svih bolesti i kod gigivitisa, bolje je sprečiti nego lečiti. Zbog toga je važno da:

 

 • održavate redovnu i temeljnu higijenu zuba i usne duplje adekvatnom četkicom, koristeći paste sa floridima i konac za zube
 • preventivno ispirate usnu duplju
 • izbegavate pušenje, stres i neadekvatnu ishranu
 • na pojavu prvih simptoma posetite stomatologa

 

U bogatoj ponudi Apoteke Flos potražite sve što vam je potrebno za prevenciju i uspešno lečenje gingivitisa.