Svetski dan borbe protiv dijabetesa – 14. novembar, 2022.

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA – 14. NOVEMBAR, 2022.

U nedelji borbe protiv dijabetesa održaće se niz aktivnosti i mnogi proizvodi u apoteci FLOS, koji dijabetičari koriste, biće po promotivnim cenama.

 

Istorija Svetskog dana borbe protiv dijabetesa


Smatra se da je dijabetes nastao oko 1550. godine, pre nove ere. A uspešno vađenje i ubrizgavanje insulina u ljude otkriveno je 1922. Dakle, naše razumevanje dijabetesa je sasvim novo u poređenju sa njegovim dugim, napornim kretanjem kroz istoriju.

 

Razlika između dijabetesa tipa 2 i tipa 1 počela je oko 1850. godine, kada su medicinski stručnjaci u to vreme verovali da znaju dovoljno o razlici između ova dva da bi opravdali dve kategorije. Od tada se dijabetes tipa 2 povećao na čak 90% obolelih. Ovaj alarmantni porast takve bolesti, koja se može sprečiti, jedan je od razloga zbog kojih su SZO i ID želele da osnuju Svetski dan dijabetesa – da pomognu u širenju svesti o tome kako sprečiti razvitak bolesti.


Svakodnevno upravljanje nivoom šećera u krvi je dugotrajan i skup poduhvat, pošto je ekonomski trošak dijabetesa na globalnom nivou oko 727 milijardi dolara, a samo u SAD-u iznosi skoro trećinu toga, oko 245 milijardi dolara.

 

Preventivne mere protiv dijabetesa stvaraju još više razloga da širimo svest o bolesti, kao i da slavimo rođenje čoveka koji je pomogao da se insulin unese u savremeni svet, kao efikasan lek protiv nje.


Zašto je Svetski dan dijabetesa važan?

 

  • Skreće pažnju na epidemiju dijabetesa

U periodu od 25 godina (od 1988. do 2013.) dijagnoza dijabetesa porasla je za otprilike 380%. A ove dijagnoze su opasne – Svetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2030. godine dijabetes biti sedmi vodeći uzrok smrti u svetu. Ovo stanje zahteva pažnju - i zato je ceo dan, posvećen tome, od ključnog značaja.

 

merenje dijabetesea aparat i ruka

  • Dijabetes tipa 2 može se izbeći

Svetski dan borbe protiv dijabetesa služi kao podsetnik da živimo zdravije. Dijabetes tipa 2 može se ograničiti zdravom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i održavanjem normalne težine, a pogoršati konzumiranjem duvana, te je cigarete najbolje izbegavati.

  •  To je podsetnik da se edukujemo o dijabetesu

Dijabetes tipa 2 je porastao do epidemijskih razmera, ali dijabetes tipa 1, ranije poznat kao maloletni dijabetes, jednako je ozbiljna pretnja po zdravlje. Otprilike 1,25 miliona Amerikanaca ima dijagnozu dijabetesa tipa 1, ali uzrok bolesti je nepoznat. Pomenuti svetski dan služi kao podsetnik da znate simptome o ovoj bolesti, da se testirate i lečite.


Кako se obeležava Svetski dan dijabetesa?

 

  • Nosite plavi krug

Logotip plavog kruga je globalni simbol za svest o dijabetesu. Na Dan borbe protiv dijabetesa, nosite majicu, ogrlicu ili narukvicu sa logom ili sami kreirajte jedan da biste druge upoznali sa ovom opasnom bolešću i njenim posledicama.

  • Organizujte sajam dijabetesa

Udružite se sa zdravstvenim radnicima da biste sponzorisali sajam dijabetesa na vašem radnom mestu ili u komšiluku. Ponudite preglede dijabetesa, širite informacije, brošure i pružite informacije o tome šta ljudi mogu da urade da spreče dijabetes tipa 2 i ostanu zdravi.

 

  • Testirajte se

Simptomi dijabetesa uključuju prekomerno izlučivanje urina, žeđ, stalnu glad, gubitak težine, promene vida i umor. Pored toga, prekomerna težina ili gojaznost uveliko povećavaju šanse za dijabetes tipa 2. Procenjuje se da jednoj od dvema odraslim osobama sa dijabetesom bolest nije dijagnostikovana. Neka vam Svetski dan dijabetesa bude podsetnik da se testirate ako imate faktore rizika ili simptome.