Zašto se javlja suva koža i kako je negovati?

ZAšTO SE JAVLJA SUVA KOžA I KAKO JE NEGOVATI?

tretman-suve-koze-lica

 

Možemo slobodno reći da su ruke naše glavno oruđe za rad. Njih koristimo tokom celog dana za obavljanje raznoraznih poslova i zato je od izuzetne važnosti sačuvati kožu ruku od oštećenja i obezbediti joj negu koja će podržati njenu primarnu zaštitnu ulogu. Jer, složićete se da je vrlo neugodno raditi rukama bilo šta kada osetite da vas koža štipa, peče, svrbi, iritira...

 

To je samo jedan od razloga zašto je važno posebno voditi računa o zaštiti i nezi kože ruku, a ako uz to vidite da je vaša koža na rukama crvena, suva, ispucala i peruta se – eto razloga više da potražite koja je krema za suvu kozu ruku za vas najbolja!


S druge strane, tu je i estetski momenat. Niko ne voli da oseti na svojoj koži grubo i neprijatno grebanje, te bilo da ste muškarac ili žena – sigurni smo da znate koliko je lepo kada osetite da je nečija koža ruku negovana i meka na dodir... Stoga, nega suve koze treba da bude važna za sve nas, a da biste mogli na vreme i pravilno reagovati, dobro je da razumete šta to dovodi do suve kože na rukama i kakva treba da bude nega suve koze ruku.


Suva koža – simptomi i uzroci


Jeste li primetili da s pojavom hladnih dana i sezone grejanja vaša koža postaje suva, crvena i zategnuta? Ovo nije iznenađujuća činjenica, jer je hladan i suv vazduh jedan od uzročnika pojave suve kože lica i tela, pa i suve kože ruku. Neko čak za posledicu može imati toliku iritaciju kože da mu ona ometa redovne životne aktivnosti! Da do toga ne bi došlo, potrebno je razumeti koji to faktori utiču na suvoću kože i kako možete uticati da sprečite ovu pojavu. Takođe, kada je u pitanju suva koza – simptomi su ti uz čiju pomoć ćete prepoznati prve znake, a zatim moći blagovremeno delovati kako ne bi došlo do pogoršanja stanja. Pa, krenimo redom.


Kada se pomene suva koza, simptomi mogu da se razlikuju u zavisnosti od prethodnog tipa i stanja kože, ali i od težine suvoće i njenih uzroka. Kao najblaži oblik, javlja se suva koža osetljiva na dodir i blago crvenilo, dok teži oblici suvoće podrazumevaju i simptome poput zategnutnosti, svraba, veoma grube i ispucale kože koja se peruta, a moguće je čak i stvaranje ranica usled češanja i nedostatka nege...

 

Takođe, kada je u pitanju suva koza – simptomi mogu ukazivati i na postojanje određenih oboljenja poput atopijskog dermatitisa, psorijaze, dijabetesa, alergija i tome sličnih, te je važno otkriti prave uzročnike suve kože.


Kao uzročnici suve kože najčešće se pominju genetika, starost, neadekvatna ishrana i nedostatak vode u telu, zatim stres, upotreba aklohola i cigareta, prekomerno izlaganje suncu i drugim vidovima zračenja, kao i spoljašnji uticaji poput vremenskih uslova i česte promene temperature, vlažnost i zagađenost vazduha, korišćenje jakih sapuna, deterdženata i drugih hemikalija, nepravilna nega (ili njeno potpuno odsustvo), upotreba vruće vode,...


Osim lica, pojedini delovi tela su izloženiji sušenju kože (šake, laktovi, stopala i kolena) za šta postoji sasvim logično objašnjenje – ovi delovi tela sadrže manje lipida tj. masnih ćelija, te slabije vezuju vodu, dok su šake posebno osetljive, jer je koža na nadlanice veoma tanka, a često je pod direktnim uticajem i bez zaštite izložena različitim spoljašnjim faktorima! Zato je nega suve koze ruku od posebne važnosti kako za žene tako i za muškarce.

 

žena-maže-kremu-na-ruke


Kakva treba da bude nega suve kože ruku?


Suva koža na rukama najpre se može uočiti na zglobovima, a javlja se usled različitih razloga. Jedan od najčešćih je često pranje ruku pretoplom vodom, korišćenje agresivnih sapuna i deterdženata, kao i neadekvatna nega suve koze.


Ako su vaše ruke duže vreme izložene nepovoljnim uslovima, a uz to nemate naviku korišćenja krema za suvu kozu ruku, rizikujete da vaša koža na rukama postane (pre)osetljiva što će rezultirati osećajem peckanja, vreline, svraba i drugim iritacijama.

 

Svi koji su ovo iskusili mogu da potvrde koliko je to sve neprijatno i stoga – učite na tuđim greškama i poslušajte savet: ruke perite mlakom vodom i blagim sapunom, sušite ih nežnim tapkanjem peškirom i ne zaboravite deo između prstiju, a u našoj online apoteci odaberite neku od najboljih krema za suvu kozu ruku i koristite ih nakon svakog pranja, posebno tokom zimskog perioda!


Poželjno je da odabrana krema za suvu kozu ruku sadrži zaštitni faktor od UV zračenja, zatim prirodne sastojke i ulja koja neguju i hrane kožu, kao i glicerin koji će koži pružiti dobru hidrataciju. Kada znate koja krema za suvu kozu ruku je za vas odgovarajuća, dobro je da znate i to da tehnika nanošenja kreme može biti ključna kada je nega suve koze u pitanju! Najveću količinu kreme nanesite na gornji deo šaka i između prstiju, te nežno trljajte nadlanice jednu o drugu, a zatim ostatak razmažite na dlanove. I zapamtite - samo pravilna i redovna nega suve koze može poboljšati njenu odbrambenu ulogu i sačuvati vam zdravlje!