Probiotici - zašto su važni i koje vrste postoje?

PROBIOTICI - ZAšTO SU VAžNI I KOJE VRSTE POSTOJE?

Nasmejana zena sa probiotikom u ruci i casom vode.

U digestivnom sistemu zdravog čoveka živi veliki broj mikroorganizama koji su ključni faktor za održavanje ravnoteže u crevima, a samim tim i zdravlja i imuno odgovora čitavog organizma.


Pre 114 godina, daleke 1908. godine, u istraživanjima na Pasterovom institutu, ruski naučnik Mečnikov uspeo je da dokaže da postoji veza između zdrave mikroflore digestivnog trakta i dobrog opšteg stanja, imuniteta i zdravlja celokupnog organizma. Dokazujući blagotvoran uticaj probiotskih kultura iz jogurta Mečnikov je dobio Nobelovu nagradu i još tada su, na velika vrata, probiotici ušli u svet medicine i život svakog čoveka koji drži do svog zdravlja.


Šta su probiotici i zašto su važni?


Ljudi često imaju nedoumice o značaju probiotskih kultura ili o njihovoj nameni i ne znaju sasvim pouzdano da li je efikasan isti probiotik za zatvor i dijareju, da li će biti delotvorno upotrebiti probiotik za nadutost stomaka ili koji je najbolji probiotik za kandidu. S obzirom da u crevima zdravog čoveka živi više od 2000 bakterija, postoji i više različitih probiotika, ali krenimo redom.


Probiotici su živi mikroorganizmi koji održavaju ravnotežu crevne mikroflore, takozvane dobre bakterije, koji uspostavljanjem idealnog balansa u crevima blagotvorno utiču na dobro opšte zdravstveno stanje organizma.


Najzastupljenije u farmaceutskoj industriji su dobre bakterije iz dve glavne grupe: Lactobactillus Rhamnosus (u prirodnom stanju nalaze se u kefiru, jogurtu i fermentisanom povrću, a sadrži ih probiotik za nadutost stomaka) i Bifidobacterium (nalaze se u mlečnim proizvodima i najbolji su probiotik za zatvor i regulisanje crevne mikroflore), a vrlo često sadrže i Saccharomyces Boulardi iz kvasca (koristi se u pekarskoj industriji i za proizvodnju piva), koji ima velike benefite u održavanju ravnoteže probavnog sistema.

 

hrana-bogata-probiotikom


Ukoliko je ravnoteža u digestivnom traktu narušena, šteta po organizam može biti nepopravljiva. Disbalans dobrih bakterija može izazvati:
 

 • dugotrajna upotreba lekova (antibiotici su nezamenljivi u lečenju bakterijskih infekcija, ali oni napadaju i uništavaju i patogene i nepatogene bakterije bez razlike, zbog toga je uz antibiotsku terapiju i posle nje neophodno uzimati probiotike)
   
 • prekomerno konzumiranje šećera i žitarica (ovakve navike u ishrani mogu dovesti do poremaćaja u ravnoteži dobrih i loših bakterija u crevima, zbog čega se često prekomerno namnoži gljivica iz roda Candida, inače prirodni stanovnik crevnog trakta, pa je neophodno uzimati najbolji probiotik za kandidu u odgovarajućim količinama)
   
 • tvrda voda sa puno fluora i hlora
   
 • stres i loše navike u ishrani

 

Koje vrste probiotika postoje?


Narušenu ravnotežu mogu popraviti jedino probiotici, ali važno je znati odabrati adekvatnu vrstu i prilagoditi način upotrebe (ukoliko imate terapiju antibioticima, razmak između probiotika i antibiotika mora biti najmanje 2 sata, da bi dobre bakterije uspele da nasele creva, a ukoliko se lečite od gljivične infekcije čak ni najbolji probiotik za kandidu neće biti efikasan ako ga ne uzimate u dovoljnoj količini).


Najčešći zdravstveni problemi koje rešavaju probiotici su:

 

 • hronična opstipacija ili dijareja različitog uzroka (zanimljivo je znati da će probiotik za zatvor biti podjednako delotvoran i kod dijareje, jer će u crevima, uslovno rečeno, prepoznati problem i shodno tome delovati. Najefikasniji probiotik za zatvor sadrži bakteriju Lactobacillus Casei, a naučne studije su pokazale da se kod čak 88% pacijenata posle redovne upotrebe tokom mesec dana beleže pozitivni rezultati u regulisanju probave)
   
 • nadutost stomaka i pojava gasova (ovaj veoma neprijatan problem, koji ima više uzročnika, može se lečiti, a vrlo često i sprečiti ukoliko se koristi adekvatan probiotik za nadutost stomaka. Opsežna klinička studija je pokazala da Lactobacillus Plantarum 299v ima lokalno blagotvorno dejstvo u crevima jer sprečava nastajanje gasova i uklanja sam uzrok problema. Probiotik za nadutost stomaka sa ovom bakterijom bezbedan je za dugotrajnu upotrebu, a rezultati su evidentni već posle 4 nedelje redovne primene)
   
 • gljivične infekcije (kod infekcija gljivicama neophodno je sasvim promeniti i prilagoditi režim ishrane, a učinak probiotika na izlečenje od presudnog je značaja. Teško je reći koji je najbolji probiotik za kandidu, ali je sigurno da redovno uzimanje od 25 do 100 milijardi probiotika, pomaže da se obnove dobre bakterije i povrati ravnoteža, što je jedini način da se gljivična infekcija reši)


Oko 80% čovekovog imuniteta dolazi iz njegovog probavnog trakta i to je samo po sebi dovoljan dokaz neprocenjive važnosti i značaja probiotika za zdravlje i sveukupno dobro opšte stanje organizma.

 

Za više informacija o probioticima budite slobodni da nas kontaktirate.

 

Vaša Apoteka Flos.