Šta je SPF i zašto je važan za kožu?

ŠTA JE SPF I ZAšTO JE VAžAN ZA KOžU?

krema-za-suncanje-sa-spf

 

Dolaskom leta, sezone godišnjih odmora i odlaska na more, potrebno je kožu dodatno zaštititi. Uz češći i duži boravak napolju postoji opasnost od štetnog sunčevog zračenja kom je izloženo naše telo. Krema za lice sa zaštitnim faktorom neizostavna je, kada je u pitanju nega tokom toplih i sunčanih dana. Spf krema za lice pružiće neophodnu zaštitu tokom uživanja na otvorenom.

 

Šta je spf


U ovo doba godine na sve strane slušate da je krema za lice sa zaštitnim faktorom obavezna ako boravite na suncu. Ali znate li šta je spf zaista i zašto je spf krema za lice toliko važna za kožu?


Spf faktor na preparatima za kožu predstavlja faktor zaštite od štetnog UVB zračenja. Ovaj tip zračenja može da izazove na koži probleme kao što su:


• crvenilo
• perutanje
• ljuštenje
• razna oboljenja kože
• maligne promene i karcinom


Krema za lice sa zaštitnim faktorom može da nosi oznaku od 5, pa sve do 100. Brojka na proizvodu pokazuje koliko duže možete bezbedno da provedete izloženi suncu, u odnosu na vreme bez nanetog preparata na kožu.


U praksi to izgleda ovako – ako bez preparata povedete na suncu 5 minuta, bez bojazni da izgorite, koristeći kremu sa zaštitnim faktorom 10, to vreme ćete produžiti 10 puta. To znači da ćete u ovom slučaju biti zaštićeni 50 minuta. Isto možete računati i za ostale zaštitne faktore.


Postoji nekoliko pravila čijom praktičnom primenom će spf krema za lice i telo pružiti maksimalnu zaštitu:


• Bitno je da preparat nanesete na kožu bar 20 minuta pre izlaganja suncu, da bi preparat mogao da se apsorbuje u kožu


• Iako planirate da se sunčate, nanesite kremu u debljem sloju. Ipak ne zaboravite da se ne preporučuje boravak na suncu između 11 i 17 časova

 

decko-stavlja-na-sebe-kremu-za-suncanje


• U zavisnosti od brojke na kremi, potrebno je da je nanosite iznova posle nekog perioda, najčešće sat vremena ili dva sata


• Ako boravite u vodi, intenzivno se znojite ili brišete peškirom, novi sloj kreme je potrebno još češće nanositi


Ipak, imajući u vidu šta je spf, morate da razumete to da krema sa duplo većim zaštitnim faktorom ne pruža duplo veću zaštitu od sunca. Ta računica izgleda ovako:
 

- spf 15 blokira 93 odsto UVB štetnog zračenja

- spf 30 blokira 97 odsto UVB štetnog zračenja
- spf 50 blokira 98 odsto UVB štetnog zračenja


Upamtite, nijedna krema sa spf faktorom ne pruža zaštitu od 100 odsto. Pored toga, kada birate kremu, veoma je bitno da ona sadrži i UVA filtere koji će vas zaštititi od dodatnog štetnog zračenja.

 

Kako i koliko dnevno se koristi SPF


Sada kad ste naučili šta je spf, ne zaboravite da to primenjujete i u praksi. Pre izlaska napolje obavezno namažite debilji sloj kreme. Nemojte da preskačete vrat, uši, tabane, dlanove i sva mesta na koži koja su izloženija suncu.

 

Kremu sa zaštitnim faktorom treba da koristite i ako dugo boravite pored vode, na većim nadmorskim visinama, ali i tokom zimskih meseci, naročito u periodu kada je sneg i kada je štetno zračenje tokom zime najintenzivnije.

 

Preporuka je da se zaštitne kreme koriste tokom cele godine, pa i kada je oblačno. U periodu kada je zračenje slabije, dovoljnu zaštitu pružiće i kreme sa spf faktorom 15 ili 20, dok tokom leta on treba da bude minimum 30.


Nikako ne zaboravite da prilikom boravka na suncu zaštitite glavu kačketom, kapom ili šeširom, kao i da koristite naočare za sunce.

 

Uz dobru spf kremu koja pruža odličnu zaštitu, da biste dodatno zaštitili kožu i telo, bitno je da oblačite laganiju širu odeću, izbegavate boravak na suncu tokom najtoplijeg dela dana, kao i da se zdravo hranite i pijete dosta tečnosti.