Šta su omega 3 masne kiseline i zašto ih je važno konzumirati?

ŠTA SU OMEGA 3 MASNE KISELINE I ZAšTO IH JE VAžNO KONZUMIRATI?

covek-sipa-u-ruku-omega-3-masne-kiseline

 

Već vam je neko sigurno pričao o omega-3 masnim kiselinama ili bar o omega-3 kapsulama? Odlične su za finkciju i razvoj nervnog sistema, produkciju hormona, čuvaju naše telo od srčanog i moždanog udara, ali... Šta su to zapravo omega-3 masne kiseline? Danas upravo razjašnjavamo ovu temu, pričamo o tome gde možemo pronaći omega-3 masne kiseline u hrani, ali i kako piti omega-3 kapsule i koje su to najbolje omega-3 kapsule.

 

Šta su omega-3 masne kiseline?

 

Krenimo od samog početka i pojma masti. Masti imaju različite nivoe zasićenja (saturanije), pa tako postoje zasićene, mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. Dve vrste polinezasićenih masnih kiselina se smatraju esencijalnim, a to su omega-3 masne kiseline i omega-6 masne kiseline.

 

Već smo na samom početku rekli najvažnije benefite omega-3 masnih kiselina, za koje ste, verovatno, i sami čuli. Međutim, ono što možda niste znali jeste da kontinuiran unos omega-3 masnih kiselina utiče pozitivno na borbu sa lošom memorijom, depresijom, slabom cirkulacijom, umorom, suvom kožom, kardiovaskularnim problemima...

 

Omega-3 masne kiseline utiču na redukovanje broja triglicerida za čak 15-30%, smanjenje nastanka krvnih ugrušaka tj. trombova, redukovanje upala i upalnih procesa organizma... Dakle, omega-3 masne kiseline u hrani su naš saveznik dobrog zdravlja. Ali, u kojoj se to hrani nalaze ove ovako važne masne kiseline?

 

Omega-3 masne kiseline u hrani

 

Nisu bez razloga naše bake govorile da je u hrani pola zdravlja. Iako je kvalitet današnjih namirnica diskutabilan, posebno na našem podneblju, ne smemo prenebregnuti činjenicu da veći deo svih nutritijenata potrebnih za pravilno funkcionisanje organizma dobijamo upravo iz hrane.

 

Kako biste nadomestili omega-3 masne kiseline, potrebno je da u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite sledeće namirnice: riba (skuša, losos, haringa, orada, pastrmka, tuna, sardina), avokado, jaja, orašasti plodovi (bademi, orasi), laneno seme, maslinovo ulje, lisnato povrće...


omega-3-u-hrani

Zašto je važno da trudnice uzimaju omega-3 suplementaciju?


Omega-3 je suštinski važno jedinjenje za pravilan rast i razvoj mozga kod dece. Podaci pokazuju da mališani koji se hrane mlečnom formulom na bazi DHA imaju mnogo bolje razvijen mozak, ali i vid. Sa druge strane, omega-3 masne kiseline utiču na sprečavanje zaostajanja u razvoju, kao i mogućnosti za razvoj celebralne paralize ili autizma. Upravo iz tog razloga je važno da majke, već tokom trudnoće, reudkuju svoju ishranu, a naravno dodatno koriste i suplementaciju.

 

Kako piti omega-3 kapsule


Obično je najčešće pitanje koje dobijemo – kako piti omega-3 kapsule? Uglavnom je preporuka da se konzumira između 1000mg i 3000mg dnevno. Potrebno je uzimati ih u podeljenim dozama sa hranom. Najbolje bi bilo da se sa svojim farmaceutom posavetujete kako piti omega-3 kapsule, nakon što ćete mu reći koliko su ove masne kiseline zaista zastupljene u vašoj ishrani. Na taj način ćete pronaći odgovarajuću meru.


Riblje ulje se može potpuno bezbedno koristiti uporedo sa drugim lekovima zbog svojih dobrih osobina. Ipak, dugotrajnom upotrebom ribljeg ulja mogu se smanjiti zalihe vitamina E, te bi trebalo voditi računa o njegovom adekvatnom unosu (200IU dnevno).

 

Najbolje omega-3 kapsule

 

Drugo najčešće pitanje koje naše kolege dobijaju jeste – koje su to najbolje omega-3 kapsule? U našem asortimanu možete pronaći različite proizvođače koji diktiraju različite cene, ali uvek vrlo temeljno biramo sve proizvode koji će se naći u našim apotekama.

 

Izdvajamo Jamieson Omega 3 kompleks i Natural Wealth Natural Omega-3 koji sadrže esencijalne masne kiseline (EPA i DHA), kao i ECOMER Cardio koji je visoko koncentrovan proizvod, sadrži riblje ulje sa 60% omega-3 nezasićenih masnih kiselina i ulje iz ajkuline jetre sa 20% alkilglicerola. Odnos esencijalnih, nezasićenih masnih kiselina, EPA/DHA je 1,24/1.


Na osnovu svega što smo naveli, stručnjaci iz naših apoteka preporučuju da, ukoliko vaša ishrana nije bogata namirnicama koje u sebi sadrže omega-3 masne kiseline, obezbedite sebi redovan unos suplemenata na bazi omega-3. Dejstvo ovih masnih kiselina za očuvanje zdravlja čitavog organizma je višestruko kod pripadnika apsolutno svih starosnih dobi.